hello

Allt du vill veta om sockerberoende

Är du fast i mat-träsket och har jojobantning som en del av din livsstil? Ser du idag viktnedgång som ditt slutliga, nödvändiga mål – om och om igen?

Låt oss hjälpa dig att lyfta blicken och lösa problemet en gång för alla.

Det finns så många fler verktyg att jobba med än matplaner och dieter som alla säger vad du kan och ska äta och målet är satt som ett viktmål som hägrar där framme.

Vi förstår att vikten är viktig för dig och att du sitter med x kilos övervikt som du vill ta bort. Din verktygslåda behöver dock uppdateras och utökas för att kunna lyfta blicken och jobba med detta på ett nytt sätt. Ett sätt som gör att du inte behöver jojo-banta mer.

Nyfiken? Fortsätt att läsa vidare här

Misstänker du att du är sockerberoende? Svara på följande frågor så får du svar på om du ligger i riskzonen för att ha utvecklat ett sockerberoende. Svara ja om påståendet gäller för dig. Med sötsaker menas godis, läsk, choklad, bröd, pasta, potatis, kakor, bakelser och andra kolhydratrika produkter.

	

Har du svarat ja på fyra eller fler frågor så har du även fått indikation på testet ovan att det finns det en stor risk att du har ett sockerberoende.

För att hantera ett beroende är det viktigt att veta om du är det eller inte, för skadligt bruk och beroende hanterar du nämligen på olika sätt.

Du kan boka en utredning för sockerberoende hos oss, en så kallad SUGAR-utredning, så får du veta hur det står till med det. Det är en timmes intervju som följs upp av ytterligare en timmes samtal efter att Frida som är certifierad i diagnosverktyget SUGAR sammanställt dina svar. Hur du går till väga för detta hittar du under fliken Kartläggning SUGAR.

I uppföljningssamtalet som del av SUGAR utredningen får du även tips och råd om hur du går vidare.

Nedan hittar du 5 vanliga sockerrelaterade beteenden hos personer med en beroendehjärna.

  1. Du gömmer sötsaker
    Du gömmer sötsaker från din familj och äter helst när ingen ser. Du kan tacka nej inför andra, för att i stället planera vad du ska äta när du väl är ensam.
  2. Du ljuger – främst för dig själv
    Du ljuger både för dig själv och för andra om ditt sockerintag. Dagen kanske börjar med planen att inte äta socker, men oftast trillar du dit ändå, kanske utan att ens märka det själv.
  3. Du har tappat kontrollen
    Du känner att du har tappat kontrollen. Trots att du vet att du skulle må bättre utan sockret kan du inte låta bli att köpa hem sötsakerna. Du känner dig uppgiven inför sockret.
  4. Sockret tar tid och energi
    Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du ska få äta socker nästa gång tar för mycket energi.
  5. Ditt ätande går ut över ditt sociala liv
    Du sitter hellre hemma själv än att umgås med dina vänner.  Att äta godiset med andra innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde. Du väljer även vänner efter vad som bjuds på era träffar.

Beroende låter generellt väldigt hårt och skamfyllt. Det tycker i alla fall de flesta av våra klienter. De flesta vill helst hamna i “facket” för skadligt bruk, för det känns inte lika illa.

För Frida (som har sockerberoende, men också många år i tillfrisknande) har det varit en förutsättning att sätta etikett på sitt beteende kring socker för att komma vidare. Om hon hade fortsatt i tron om att “det är väl bara att skärpa till sig” eller “jag kan sluta när jag vill, måste bara få bättre karaktär” så hade hon högst sannolikt ätit ihjäl sig en dag. Det var först när hon förstod att hon hade ett sockerberoende och dessutom på väg in i alkoholism som hon kunde förmå sig att göra något åt det. En skadligt brukare kan skärpa till sig och lägga ner ätande, men för en beroende-hjärna behövs något annat.

Frida var tvungen att stänga bakdörren för att kunna öppna dörren till det liv hon faktiskt vill leva på riktigt, och det hjälpte väldigt väl med insikten om att hon hade just sockerberoende.

Vi kan äta av många olika anledningar, absolut! Men en beroendehjärna föds man med då den till ganska stor del är ärftlig. Frida kommer ihåg sitt beteende kring sött när hon var barn, då hon letade kakor i frysen, gjorde egen smet när ingen såg och stal hostmedicin ur grannens kyl. Frida känner tydligt att hon absolut har en beroende-hjärna. Så det kom inte som en överraskning har det visade sig på en SUGAR-utredning, men det var samtidigt väldigt skönt att få det bekräftat.

Vad tror du, har du det också? Ett väldigt bra verktyg för att få svar på det är att göra en SUGAR-utredning, då får du veta. Och vet du att det inte finns någon återvändo, så är det mycket enklare att hitta motivationen till att göra något åt det. Det var i alla fall avgörande för Frida.

Om man föds med en speciell hjärna, är det rimligt att det ska vara skamfyllt då?

Nja, vi tycker faktiskt inte det.

Jag tycker att det är bättre att göra det bästa av situationen, istället för att sätta på sig offerkoftan och tycka att livet är orättvist. Det kommer garanterat inte ta dig framåt.

Ibland kan jag se fördelen med att ha ett sockerberoende. Det betyder att jag inte kan äta sånt trams som faktiskt ingen mår särskilt bra av. En skadligt brukare kan ju faktiskt äta skräp i perioder utan att för det få kontrollförlust över det, MEN det betyder ju inte att hen mår särskilt bra av det. Nu vet jag att om jag inte vill få konsekvenserna av att äta skräp så behöver jag låta bli, annars tappar jag greppet igen. Och det vill jag ju faktiskt inte. Att gå tillbaka till det liv jag levde för 8 år sen skulle vara rena självmordet faktiskt.

Så var stolt över din hjärna och använd den på det sätt den är bäst lämpad för (vilket förstås är helt individuellt).

Och om du börjat inse att du inte kan hantera det själv, så ge dig gåvan att ta hjälp, det är det bästa jag har gjort i alla fall. Nu lever jag det liv jag själv vill och är stolt över min hjärna 

Många hävder att mat inte kan skapa beroende – argumentet är att mat är ett av våra basala behov för överlevnad och att vi inte kan leva utan – Och näring behöver vi det är klart – men sockret är också något av det mest näringsfattiga som finns. Det ger snabb energi men stressar vårt system om vi får för mycket för snabbt.

Vissa hävder också att socker inte är beroendeframkallande som alkohol och narkotiska preparat. Ett argument där, är att det sägs att man inte får abstinens när man avstår – vilket alkohol och narkotikamissbruk gör när det väl kommit så långt att det skapat fysiskt beroende.

Nedan hittar du en lista på abstinensbesvär som kan uppstå om du har varit högkonsument av socker och mjölmat över en längre tid – vi har lånat den från den främsta inom sockerberoende i Sverige – Bitten Jonsson, som har mer än 25 års erfarenhet av att arbete med matrelaterat beroende.

Detta är inte rolig läsning – och alla får såklart inte allt, men kan vara nyttigt att veta så du förstår varför du mår skit när du avstår.

Vet också att värsta FYSISKA abstinensen är över på ca 3-4 dagar och att dag 3-4 typiskt är värst.

Det svåra är inte att sluta – det är att inte börja igen, och här förstår du varför

Skakningar 
Ångest ( panikångestattacker ) 
Nervositet 
Vaknar på natten med craving, (upp o äter ibland?) 
Hjärtklappning, snabb hjärtrytm, takycardi 
Svettningar 
Vallningar, värmevåg 
Blekhet 
Kyla, fryser, kallsvettas 
Vidgade pupiller ( mydriasis) 
Domningar, stickningar ( parasthaesia ) 
Stark hunger, cravings 
Mullrande/gurglande ljud från magen 
Illamående/kräkningar/magbesvär 
Huvudvärk 
Dimhjärna, oförmåga att tänka klart 
Försämrat omdöme 
Oro, missnöje med livet 
Depression 
Gråtmild 
Dagdrömmer 
Negativitet 
Irritabilitet 
Raseriutbrott 
Aggressivitet, ilska 
Personlighetsförändringar 
Vanföreställningar 
Paranoia 
Koordinationssvårigheter ( misstas ibland för berusning) 
Förlamningskänsla 
Svaghetskänsla i höger eller vänster sida av kroppen 
Myrkrypningar 
Koma 
Förvirring 
Yrsel 
Svimningsanfall 
Minnesluckor 
Stirrande glasartat utseende 
Dubbelseende 
Talsvårigheter, sluddrigt tal 
Kort snabb andning. (Flera av ovanstående symtom påminner om berusning av alkohol som uppkommer pga dålig energitillförsel till hjärnan) 
Trötthet 
Kraftlöshet 
Muskelsvaghet 
Slöhet 
Dimsyn

Detta är också en anledning att många säger – jag försökte plocka bort xxx, men kroppen mådde dåligt av det så jag insåg jag nog behövde det. Lite som att säga att rökning är något vi behöver för att man mår skit av att sluta med det också….

När du väl tagit beslutet – så gäller det att också hitta faktorerna som faktiskt motiverar dig (klicka på länk för youtubeklipp) att stanna borta, som gör att du orkar ta dig igenom abstinensen och ut på andra sidan som första del i att bli fri.

Och känner du att du behöver stöd och hjälp på vägen så kan du alltid kontakta oss för punktvis eller mer strukturerad hjälp att hantera beroendet. Här kan du boka akuttid (30 minuters kostnadsfritt samtal)

Den där känslan av att inte ha kontroll över sitt eget agerande, att känna att en annan röst i huvudet styr och får dig att göra saker du VET att du egentligen inte bör göra – Den känslan är vardag för många fler än vad du kanske vill tro.

Vissa kallar det dragkampen mellan djävulen och ängelen på var sin axel, andra kallar det röda hund – eller du kanske kallar det något helt annat?

Oavsett vilket så är det jobbigt att ständigt ha “någon” som viskar söta ord i dina öron.

Känner du kanske igen något eller fler av följande?

  • Bra gjort – klart det ska firas
  • Godiset/kakan/bullen/chokladen (vilken som är favoriten) ÄR faktiskt livskvalité
  • Bara en till, det är du värd
  • Klart jag ska få ta en – alla andra kan ju
  • Det är mycket enklare att åka och handla favoriten 2 mil borta än att ställa sig och laga middag
  • Vad då problem – Det är väl bara att sluta imorron – om jag vill
  • Men jag vill ju äta det här
  • Matberoende – nej – jag hörde på tv att det inte finns
  • Det är synd om mig – klart jag ska få äta favoriten då
  • Låt maken gå lägga sig nu – så blir det fritt fram med kakburken i soffan till favoritserien
  • Starta ett bråk, så du får ursäkt att äta på det
  • Trååååkigt – kolla i skafferiet om inte det finns något där att stoppa i munnen

Svårt att säga nej när dessa tankar poppar upp i huvudet? Är det du eller något annat som styr tror du? Röda hund är fantastisk på att normalisera extrema beteenden och få dig att tro och känna att det är helt OK och något alla andra också gör.

Röda hund, eller vad du nu väljer att kalla just din lilla röst i huvudet, tänker inte på annat än här och nu. Den försöker lösa problem på det enklaste och snabbaste sätt den vet – utan att tänka på eventuella konsekvenser. Den skiter i ångesten som ofta kommer som brev på posten efteråt. – Och ångest kan man ju också äta på eller hur!

Ätandet har ju visat sig som en bra strategi under många år? ett perfekt sätt att ångestdämpa, smärtlindra, fly, belöna, straffa, underhålla och trösta.

Hur gör man då för att lugna den och få den gå lägga sig i korgen?

Viktigt är att den inte känner sig hotat. Låt mig som exempel berätta historien om Eva.

Historien om Eva och Röda Hund

Eva lever singel på landet med sällskap av sin röda hund. De är nära vänner och röda hund tar hand om Eva så hon inte känner sig ensam. Långt inne känner Eva att det är något som skaver, men hon kan inte sätta fingret på det. En kväll sitter hon och surfar och läser om en kurs i Spanien – Lär dig leva sockerfri. Det ser spännande ut. Inte för att hon behöver lära sig leva sockerfri såklart, men Eva intalar sig att det skulle vara en vecka i Spanien med trevligt umgänge och god mat, med massor matinspiration. Röda Hund snurrar runt sig själv ett varv och somnar i sin korg – här händer det ingenting just nu. Under tiden hunden sover hinner Eva boka resan och skriva det i kalendern. Röda hund upptäcker ingenting alarmerande.

Sedan närmar sig dagen för kursen. Eva packar och röda hund håller sällskap och springer runt med viftande svans. Eva och hunden åker till flygplatsen och möter upp de andra resenärerna som åker med från samma flygplats. Det råkar vara så att det även är Frida, Charlotte och Kristove, de tre kursledarna. På deras kläder står det med tryck – LEVA SOCKERFRI.

Röda hund får stora ögon, börjar bjäffa och skälla och drar och sliter i Eva. VAD HAR DU GJORT!!! Eva får panik. Hunden tittar på henne med stora bedande ögon – Men Eva, det där är ju vansinne…..det där vill vi ju inte.

Eva övervägar en stund att avstå från resan och vända hem igen, men lyckas mota bort ångest och röda hund ett litet tag och gå ombord. Nu kunde hon lämna över, i alla fall för en vecka. Där och då gick hon in i den trygga bubblan som kursen utgör och lät Frida, Charlotte och Kristove leda henne och de andra deltagarna under trygga former i en vecka, till kunskap, insikter, verktyg och stärkande i viljan att leva fri.

Röda hund var med på resan, men Eva fick verktyg till ett annat förhållningssätt till den under veckan, och det tog hon även med sig hem.

Eva fortsätter jobba med sig själv och sin röda hund i sitt alldeles egna arbetsprogram för ett hållbart liv, men resan var startskottet, och ett sådant som hon aldrig hade fått till om hon inte helt omedvetet med sina egna tanker hade lurat sin röda hund den där sena kvällen när hon läste om kursen och bokade den.

Eva mår idag bra. Hon vet att hunden är stark och att hon fortsatt behöver hålla uppe “staket” runt sig som skydd under tiden hon jobbar med sina inre känslor och programmeringar. Allt det som tillåter hunden ha kraft att styra henne. Men hon vet att det går och hon vet att det inte bara är hon och röda hund – att VI också finns där och stödjar henne på vägen.

Lär dig leva Sockerfri – Tillsammans lyfter vi dig.

Rönen kring sockrets negativa påverkan på vår hälsa har väl inte undvikit någon. Detta har gjort att fler, för hälsans skull, försöker göra medvetna val i vardagen som innebär att plocka bort så mycket socker som var och en anser rimligt och förmår.

Detta är dock inget lätt jobb då sockret finns dolt i så mycket mat idag, vilket gör att vi ibland tror att vi gör bättre val än vi i verkligheten gör.

Här har vi grunden till Leva Sockerfri, som kunskapsbyggare och hjälp till bättre val i vardagen utifrån den enskildes förutsättningar och behov.

Att leva sockerfri handlar, enligt oss, inte om att vara taliban och kontrollfreak (om inte det är det som behövs till en början för att klara första akuta abstinensen). I stället handlar det om att med kunskap och motivation träffa de val i vardagen som var och en av oss mår bäst av. Detta är individuellt och lösningen för mig som individ är högst sannolikt inte det samma som just DIN lösning.

Att leva sockerfri handlar alltså om en individuell definition som grundas i aktiva medvetna val i vardagen som passar just DIG.

Låt oss ta några exempel:

Charlotte har IBS och har genom åren lärt sig att socker och stärkelse ställer till det fysiskt, med svullen mage, magkrampor och gaser som resultat. Hon undviker det hon inte tål i den mån det går och mår bra av det. Hon kan ibland, i vissa situationer, välja “att ta en för laget” och äta något hon helst undviker, väl medveten om vad konsekvenserna blir. Hon tar då smällen – tex en kväll med magont, och mår sedan bra dagen därpå och kan fortsätta livet som vanligt.

Frida vet sedan 6 år tillbaka att hon har ett sockerberoende som pågått under hela hennes liv. Hon har lärt sig den hårda vägen att för henne finns det inga bra undantag. Allt får konsekvens då suget kommer som brev på posten och påverkar henne mentalt med kidnappad hjärna fler dagar framåt. Om hon inte är medveten om det, så är det lätt att ramla och låta ett litet “slip” snabbt eskalera till ohämmat ätande.

Olika grund för oss skapar olika förutsättningar för vad som fungerar och inte. Basen och grundförutsättningarna är de samma för oss båda – Vi tål inte socker och stärkelse, men får olika konsekvenser.

När maten ställer till problem är maten också lösningen. Lär dig tillfrisknad från mat/sockerberoende och/eller IBS

Strävar du efter bättre val i vardagen eller vill du leva sockerfri för att du ser och känner att du fått konsekvenser?

Vilka konsekvenser är det?

Hur hanterar du dina konsekvenser av detta idag? Fungerar det?

För vissa kan leva sockerfri innebära att man skippar det tydliga sockret genom att minska på sötsaker, glass och kakor och det kan räcka för att känna att ökad vikt eller andra krämpor försvinner. Här är initiativ som sockerchecken fantastiskt bra för upplysning och folkhälsa. Känner du att du står här – Grattis då kan du kalla dig en “normie”.

För andra behövs mer drastiska åtgärder. Det kan tex vara på grund av specifik födoämnesöverkänslighet/intolerans, inflammationer, diabetes eller andra hälsomässiga orsaker. Detta kan göra att du behöver plocka bort vissa saker ur din kosthållning sen kan det vara mycket mer och annat än det synliga sockret. Här behöver du lägga ett pussel, men en bra start är alltid att testa att plocka bort socker och stärkelse och känna vad det gör för skillnad.

Eller så kan det vara så att olika livsmedel skapar okontrollerbart sug. Ett sug som gör att du slutar agera medvetet, och fortsätter äta förbi den punkten där du egentligen skulle vilja sluta. Detta sista resulterar ofta i kontrollförlust, pendlande vikt som tvingar fram olika bantningskurer men även så långt som anorexi, hetsätning eller bulimi. Här kan du börja fundera på om du ägnar dig åt skadligt bruk genom att äta på känslor eller om du faktiskt på köpet har en belöningskänslig hjärna. Mer om hur du skiljer på dessa kan du läsa här: https://levasockerfri.se/ar-jag-sockerberoende/

Var du landar i detta säger också något om hur enkelt det är för dig att följa vanliga kostrekommendationer.

Livsmedelsverket utgår ifrån att allt blir bra om vi bara följer deras rekommendationer, och detsamma utgår många dietister ifrån. Dvs vi får rekommendationer, listor på vad vi ska äta som del av en hälsosam kost. Kanske även rekommendationer på vilka onödiga näringsfattiga alternativ som, givet att vi kan äta med måtta, kan intas som extra lyx (vissa kallar det även livskvalité – som om vi lever för att äta och inte tvärtom). Sedan lämnas vi att följa detta – ofta utan ytterligare hjälp än uppföljning genom att kolla på vågen. Ytterst sällan är det någon som frågar om vi faktiskt förmår att hålla oss till rekommendationerna och vad vi behöver för att komma dit.

I media kan vi även läsa att problemet inte är fel rekommendationer – att problemet är att vi inte följer dem.

Är du en “normie” som vi beskrev ovan så känner du kanske att du inte har några som helst problem med ätandet – Att du kan ta en chokladbit och glömma bort att det finns mer i skåpet? Och då har du kanske inte heller svårt att följa livsmedelsverkets rekommendationer och känna att du lever ett bra och hälsosamt liv baserat på det utan några större fysiska eller psykiska konsekvenser.

Något annat är det om du per automatik dyker in i skafferiet (eller pillerburken, träningen, jobbet….) när du upplever situationer eller känslor som du har svårt att hantera. Eller om du har en biokemi som gett dig en belöningstörstig hjärna. Då hjälper listor och rekommendationer föga – du äter ändå.

Ofta får vi då stämpeln att vi inte har någon karaktär. Att vi skulle må bra och gå ner i vikt, om vi bara gjorde som dietisten säger. Att det inte är fel på dietistens råd – men att problemet är att du “väljer” att inte följa dem. Som om det fria valet fortfarande fanns när känslorna eller cravingen tar över…

Känner du tex igen dig i något av följande; Att du, när du sitter för dig själv, gärna tömmar godispåsen eller chipspåsen om du väl har öppnat den; Att du äter lagom bland folk men tömmar glasspaketet för dig själv i köket när gästerna gått hem, eller att det är enklare att klä på småbarnen och köra 2 mil för att köpa din favorit, i stället för att ställa dig och laga mat?

Beroende på var du landar här, så kan de faktiska valen kring det du stoppar i munnen betyda helt olika slags förändringar, som att tex.

  • Äta medvetet och plocka bort allt som belönar för att slippa kidnappad hjärna och kontrollförlust som gör att alla planer spricker – Detta är lösningen för en mat/sockerberoende.
  • Äta medvetet och aktivt jobba med känslohantering på annat vis än genom ätande – Detta är lösningen för skadligt brukare
  • Äta medvetet och skippa mat som orsaker överkänsligheter/intolerans och eventuellt ta en för laget när det behövs (om inte det är med dödlig utgång) – detta är lösningen för en normie som inte tål viss mat där kroppen reagerar fysiskt.
  • Äta bra sockermedvetet till vardags och “synda” lite på fredagar eller lördagar – vilket ofta är lösningen för en trygg hälsosam “normie”

Är du normie, har skadligt bruk eller landar du evt i att du har ett socker/matberoende?

Var du landar vet bara du men om du är tveksam så finns det enkla sätt att undersöka vidare.

Testa tex med 6 enkla frågor med UNCOPE, eller boka en tid med Frida för att göra en SUGAR utredning. Genom att få bekräftat hur du står är det så mycket enklare att avgöra vad att leva sockerfri grundläggande innebär för just dig.

Att Leva sockerfri är basen – och när du väl landat i det beslutet, så är vägen öppen till, att med mer verktyg än maten på tallriken, faktiskt landa i – att leva FRI.

Som exempel på detta så innehåller vår bok som är bas för vår webbkurs över 14 veckor ett Kapitel/kurstillfälle, där vi pratar om vilken mat som kan fungera som bas. De andra 13 tillfällen handlar om många andra delar av våra liv och tankemönster som du kan behöva arbeta med för att verkligen kunna leva livet till din fulla potential.

Det viktiga i livet är inte vad du har på tallriken – det är vad du gör – hur du känner, tänker och agerar, hur du lever livet, mellan måltiderna.

Tillfrisknandet är inte en rak väg framåt och du kommer känna båda medgång och motgång. Här får du lite idéer till vad några av våra klienter anser de behöver för sitt tillfrisknande

socker/matberoende är ett komplicerat beroende då drogen är socialt accepterat och finns tillgänglig överallt och alltid. Detta gör även att återfallsfrekvensen tyvärr är ganska hög. Du kommer ha omgivningen emot dig, om inte du ser till att ha ett antal grundläggande friskfaktorer på plats som stödjer dig i ditt tillfrisknande.

Detta kan du kartlägga själv i enkäten här nedan 🙂

Om du vill läsa mer om de olika friskfaktorerna så följer du länken här.

Om svaret på frågorna ovan pekar på att just du har beroendeproblematik så kan ett första steg vara rådgivande samtal eller kartläggning i samtal någon av oss här på Levasockerfri.

Klicka på bilden för mer om Frida Sandin och teamet på LevaSockerfri

Ett första GRATIS rådgivande samtal

Vi hörs per telefon under 30 minuter. Du berättar hur ditt förhållande till socker ser ut och får råd utifrån din historia.

Tror du att du har en beroendehjärna? Det är en stor fördel att veta om du har ett beroende eller ett skadligt bruk av socker, det är nämligen olika behandlingsmetoder. För att ta reda på detta hos våra klienter är både Frida och Charlotte certifierade och licensierade i användningen SUGAR.

SUGAR står för Sugar Use General Assessment Recording och är en intervju som gör det möjligt att bedöma din relation till socker. Instrumentet grundar sig på ICD-10:s kriterier för alkohol och drogberoende (International Classification of Diseases and Related Health Problems).

Intervjun består av ett 70-tal frågor som hjälper oss kartlägga vilka negativa konsekvenser du får av ditt ätande och vad du har kontrollförlust över.

Vi “träffas” 2 gånger över Zoom, ett enkelt verktyg som alla kan använda via dator eller telefon. Först för själva intervjun och sen för att gå igenom resultatet. Du får rekommendationer för hur du kan gå vidare i livet baserat på resultatet och din egen historia. 

Om du känner att din partner behöver ha förståelse för ditt resultat, ta med denna när vi pratar andra gången.

Kartläggningen tar sammanlagt 3 timmar, kostnad 2995 kr)

Känner du igen dig? Läs mer om dina olika vägar till frihet här eller kontakta oss i formuläret nedan.

    Här hittar du en samling av blogginlägg vi har skrivet och information om litteratur, filmer och annat smått och gott som finns om sockerberoende. Men först får du en liten introduktion till Frida som är den centrala punkten för oss på LevaSockerfri när det kommer till direkt erfarenhet kring sockerberoende

    Igenom åren har det blivit många tankar och funderingar kring sockerberoendet. allt detta hittar du samlat om du klickar på knappen här

    Här listar vi böcker som vi har ramlat över och funnit bra ur någon aspekt om kunskapsbyggande kring socker och beroende. Denna listan är på inget sätt komplett men kan ge dig en ide om vart du kan börja läsa.

    Svenska

    • Sockerbomben i din hjärna (Bitten Jonsson)
    • Lär dig Leva sockerfri – självhjälpsbok vid sockerberoende (LevaSockerfri)
    • Leva nykter (AA bok)
    • Vid sunda vätskor (Terence Gorski)
    • Rötter och vingar (Göran Larsson)
    • Skamfilad (Göran Larsson)
    • Ett sötare blod (Ann Fernholm)
    • Det sötaste vi har (Ann Fernholm)

    Engelska

    • How to quit without feeling sick ( Patrick Holford)
    • The edge effect ( Eric Braverman)
    • Processed food addiction (BOKEN med alla relevanta referenser till forskning i sockerberoende (Joan Ifland mfl)
    • Food Junkies (Vera Tarman)
    • Fat Chance (Robert Lustig)

    Andra språk

    • Frisk uten sukker (norsk)

    Bittens Addiction (Svenska)

    Food addiction institute (Engelska)

    Robert Lustig (Engelska)

    Varukorg