Fiskgratäng med räkor och broccoli

Från LCHF för familjen testade vi denna vecka på att göra en fantastisk fiskgratäng. Denna kommer definitivt hänga med som ett säkert kort i menystocken framöver.

Den baserades på torskfile, men andra vita fiskar går alldeles säkert lika bra. gratängen tillagades i 3 moment. Först ett fantastisk broccolimos, en mumsig räkröra och sist torsken.

Till 4 personer används följande mängder

Broccolimos :

  • 400 – 500g broccoli (kan alldeles säkert bytas ut till tex blomkål om broccolin ställer till det)
  • 25g smör
  • 3 äggulor
  • 2 tsk fiberhusk (vid 400g grönt, om 500g ta 1 msk)
  • supersalt och peppar

Räkröra :

  • 2 dl majonäs
  • 2 dl skalade räkor
  • Saften från ½ pressad lime
  • en handfull hackad dill

Firren :

  • 400g torsk eller annan vit fisk
  • Supersalt, peppar
  • citronsaft från ½ pressat citron

Börja med att sätta ugnen på 225 grader

Sätt igång broccolimoset genom att rensa och dela broccolin i lagom kvastar, använd även stjälken, och lägg allt i en kastrull med kokande vatten. Koka Broccolin tills den blivit mjuk.

Under tiden broccolin kokar, torka av fisken och dela upp den i mindre bitar (gärna block om 4 x 4 cm). salta, peppra och lägg i ugnsfast fat. häll citronsaften över och ställ i ugnen ca 5 minuter. Ta ut och häll av eventuell vätska. ställ undan med lock/handduk över så fisken hålls varm/ljummen.

Blanda alla ingredienser till räkröra och ställ åt sidan.

Ta av broccolin och hälla av vattnet. Mixa slät med stavmixer och blanda i smör, äggulor och fiberhusk. smaka av med salt och peppar. låt stå ett par minuter.

lägg räkröran över fisken i ugnsfatet och fördela broccolimoset runt längs kantarna.

In i ugnen i ca 15 minuter.

Tips: Om du inte eftersträvar mejerifritt så kan du lägga några matskeder philadelfiaost i broccolimoset. Detta ökar krämigheten.

close

2 reaktioner på ”Fiskgratäng med räkor och broccoli”

    1. Ångkoka broccoli några minuter genom att lägga den i 1-2 cm osaltat vatten i en kastrull med lock.
      Ta sen tillvara återstående vatten och använd i t ex soppor eller grönsaksfond.

Lämna ett svar till Frida Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg