hello

Andas du rätt ? – lite om nyttan med näsandning

Vi andas alla någonstans mellan 15.000 – 25.000 gångar per dygn, men en intressant fråga är om vi andas på ett bra sätt ?

Titta på en bebis som ligger sovande på ryggen – utan något inlärd mönster – bebisen andas på ren instinkt.

Munnen på bebisen är stängd (om inte det sitter en napp i den) och du ser enbart magen röra sig. Den blåsas upp till en boll och pyser sedan ner igen med utandning genom näsan. Sedan dröjer det ett tag utan aktivitet vartefter magen blåsas upp igen.

Fundera sedan på hur du andas mesta tiden – kanske med korta andetag upp i bröstkorgen? Med öppen mun och en bröstkorg och axlar som rör sig ?

– och magen – den håller vi minsann in. Platt mage är ju viktigt – eller hur !!

Testa att räkna antalet andetag du tar under en minut (räkna på inandning eller utandning – inte båda). Fick du fler än 6 andetag ? öppen eller stängd mun ? i bröstkorgen eller ner i magen ?

Om vi är stressade så blir det automatisk snabb andning uppe i bröstkorgen och säkert också med öppen mun – om inte vi glömmer att andas helt för att något annat har kidnappat vår fokus.

När vi andas på det sättet, så överandas vi – vilket också i extrema fall kallas hyperventilering. Hyperventilering aktiveras dock mycket tidigare än när vi hysteriskt håller på att andas så vi blir svimfärdiga…

Vad händer då i kroppen när vi överandas genom munnen ?

  • Du andas “rå” luft med alla mikrober, virus och föroreningar rakt ner i lungerna – med ökad risk för luftvägsinfektioner
  • Kroppen får för mycket syre som i sin tur rubbar kroppens syra/bas balans
    • Vilket gynnar huvudvärk, trötthet, muskel/ledvärk, svullnad.
  • Kroppen reagerar som att du är i livsfara och ska fly vilket resulterar i adrenalinpåslag och initiellt förhöjd kortisol – kroppen hamnar i stress.
    • Blodet dras undan från huden (om du flyr från sabeltandade tigern så ska du ju inte förblöda om den råkar riva dig)
    • Näringsupptag i tarmen stängs av (du ska ändå inte äta när du flyr för livet)
    • Kroppsvätskor minskar (allt från saliv och magsyra till körtlar och slemhinnor)
    • Sexualdrift minskar (du ska inte ha sex när du flyr för livet)
    • Adrenalinet frisätter blodsocker för att skaffa snabb energi
    • Energi fokuseras i stället till det perifera systemet – muskler, händer och fötter – muskelspänningar – NU ska du ta dig ifrån faran…

 

 

När vi då inte springer för livet för att tigern inte finns på riktigt – stressen är kanske för att du inte hinner med det du ska på jobbet, ungarna är hemma sjuka och/eller någon i din närhet suckar och himlar med ögonen, och i stället för att springa – byta riktning – så hamnar i soffan fram för tv’n och tröstäter och tycker synd om dig själv

VAD HÄNDER DÅ MED ALLA DESSA STRESSPÅSLAG OM KROPPEN INTE FÅR UTLOPP SOM KROPPEN FÖRVÄNTAR ?

  • önskad viktminskning uteblir
  • blodtrycket ökar – risk för hjärt/kärlsjukdomar
  • minskade kroppsvätskor skapar torrhet i slemhinnor och mun och minskad magsyra. Minskad magsyra gör att proteiner och fett inte lösas upp ordentligt och därför inte kan tas upp av tarmen.
  • minskad näringsupptag i tarmen – och om detta pågår länge får du näringsbrist – resulterande i nersatt ämnesomsättning. Detta resulterar då i viktuppgång fast du kanske äter som du alltid gjort !
  • dålig libido för både män och kvinnor
  • Dålig blodgenomströmning ger torr hud som åldras i förtid.

 

ANDNING GENOM NÄSAN

Om du i stället andas lugnt (färre än 6 andetag i minuten) – genom näsan och djupt ner i magen så händer det en massa andra spännande saker.

 

Här pratar vi om olika saker som händer i en sammanhang

  • Genom näsan
  • Långsamt
  • Ner i magen
  • Stängd avslappnad mun

 

 

 

 

 

GENOM NÄSAN prepareras inandningsluften och tempereras innan den landar i lungorna. Under passagen genom näsan bildas Kvävemonoxid (kemisk beteckning NO) i små mängder och blandas med inandningsluften.

  1. NO är virus och bakteriedödande – hjälper alltså immunförsvaret att ta kål på inkräktare och minskar risken för tex luftvägsinfektioner
  2. NO är kärlvidgande – bästa blodtrycksmedicinen. Inom sjukvården används nitroglycerin vilket också bilder NO vid intag. läs mer här
  3. NO hjälper till att syresätta cellerna och gör att kroppen därmed får mer energi

 

LÅNGSAMT

Mindre än 6 naturliga andetag i minuten “tvingar” kroppen över i det parasympatiska nervsystemet – dvs. vi hamnar nu i det avslappnade systemet där vi

  • Får tillgång till våra kroppsvätskor (magsyra, saliv, slemhinnor och körtlar)
  • Tarmen är aktiverat för näringsupptag
  • sexualdriften är påslaget
  • Huden får ordentlig blodtillförsel

NER I MAGEN

Att dra andningen “ner i magen” i stället för att hålla den uppe i bröstkorgen motionerar vår diafragma som i sin tur tex. motionerar tarmen så förutsättningerna för bra näringsupptag blir bättre. Ut över detta är diafragman även central i kroppen för andra funktioner och hjälper oss att hålla oss uppresta, så att hålla denna centrala muskel välfungerande är av yttersta vikt.

STÄNGD MUN

Sist men inte minst – stängd mun vid inandning där tungan hamnar i gommen gör att tungan hjälper till att forma käka och ansikte vilket är speciellt viktigt när barnens blivande tänder växer ut.

Och detta är enbart ett axplock av alla bra saker som sker när du djupandas långsamt genom näsan. Så – om du ska ändra på en sak i ditt liv – se till att du gör åtminstone några av de 15.000 – 25.000 andetag per dag rätt med lugn näsandning låååångt ner i magen.

Du kan med fördel jobba med att nattejpa munnen för att tvinga dig över i att andas genom näsan när du i sömnen inte är medveten om vad du gör. Det behöver inte vara silvertejp fastsatt på tvären av munnen. Du kan med fördel ta en liten bit kirurgisk tejp under näsan och ner i hakgropen samtidigt med att munnen är avslappnad stängd. om kroppen vill det kan du i sömnen då andas genom mungipen. Efter 2 – 4 veckor har kroppen lärt sig detta nya beteende och du kan sova med munnen stängd (kan även mota bort snarkningar och du slipper vakna med torr mun på morgonen).

När du är vaken – träna på att hålla munnen stängd om du inte intar någon form av livsmedel eller pratar.

Instruktionsfilm här om hur du gör andningsminuten.

 

1 reaktion på ”Andas du rätt ? – lite om nyttan med näsandning”

  1. Pingback: Smärtans pris | Happy Charlotte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg