Hade lyckan att hitta fina ribbestekar på vår lokala Citygross butik. Stekarna var förberedda med skivad fettkant som var redo att bli knaprig svål och med benen kvar i underkanten – precist som det ska vara.
Jag tillagade en stek för hela familjen (5 personer) och fatet tömdes. Steken var på knappt 1 kilo och hade gärna fått vara liiite större 🙂
Om den ska tillagas på traditionell dansk vis med spröd svål så gör man såhär :
- Sätt ugnen på 165 grader och ställ in ett ugnsfast fat med 2 cm vatten i botten.
- När ugnen och vattnet är varmt så lägger du den råa steken med svålen neråt i vattnet i 20 minuter.
- Ta ut steken- torka av och krydda. Det går bra att nöja sig med salt och vitpeppar.
- Ställ nu in steken med svålen uppåt i ugnsfast fat (utan vatten) med stektermometer och låt stå till innertemperatur på 66 grader.
- Vid 66 grader höjer du temperaturen till 225 och ställer steken högt i ugnen i 10-15 minuter.
- Ta då ut steken och skär av svåltoppen.
- Vira in köttet för varmhållning och lägg tillbaka svålen i ugnen på 225-250 grader. Håll ett öga på svålen och plocka ut när den blivit bubblig och gyllene.
Alles som alles tog det runt en timme från början till slut med en stek på knappt ett kilo.