Jag hade lyckan att få tag i 2 stora fina oxkinder (sammantaget nästan 1kg) och detta räckte till 5-6 personer.
Detta är ett recept på långkok där köttet först marineras kallt i 12 timmer och sedan ligger i crockpot hela dagen. Dvs denna rätt bör påbörjas kvällen innan den ska ätas.
Kvällen innan :
Börja med att putsa köttet från senor och bindväv.
Blanda marinad av
- 1.5 l rött vin (så mycket för att köttet sedan ska ligga i det i crockpot och även kokas ner till sås i slutändan)
- 2 morötter skurna i stjocka “pengar”,
- grovt delad stor gul lök
- 2 lagerblad
- en näve färsk timjan
- några drag på pepparkvarnen
Lägg köttet i en bytte/påse tillsammans med marinaden och låt stå kallt i 12 timmer.
På förmiddagen :
plocka ut oxkinderna och bryn lätt i smör på stekpanna. Lägg dem därefter i crockpot.
koka upp marinaden och skumma eventuellt av innan du häller den över köttet i crockpot’en.
Jag satt den på slow-cook i 8 timmar och stoppade i den vid 9.30 tiden på förmiddagen.
Innan middagen :
Plocka upp kinderna och packa in dem i folie och en handduk så det håller sig varma.
Sila marinaden och låt den reducera till 8 dl. Smaksätta under tiden evt med några matskeder rödvinsvinäger och lite farin eller annat valfritt sötningsmedel.
blanka av såsen med en klick smör och reda eventuellt av med någon matsked arrowrot utrörd i lite kallt vatten.
inför serveringen :
Packa ut oxkinderna och dela dem lätt med gaffel i lagom bitar innan du lägger upp dem på förvärmd fat
Häll upp såsen och rätta an dina valda tillbehör. Smaklig måltid