Tillsammans med förskolan Hackspetten i Hackefors/Ullstämma driver vi just nu ett projekt kring maten i förskolan.

VD Peter Ericsson kontaktade oss förre året med frågan om vi skulle kunna hjälpa till med att starta upp en förändringsresa på förskolan – en förändring med fokus på bra och mindre sockerstinn mat.

Peter och de anställda hade observerat att arbetsmiljön och barnens lugn hade en koppling till tid på dagen och intag av mat – och projektet går därför ut på att arbeta in en näringsriktig och sockerreducerat kost på förskolan där alla pedagogerna och förskolekockarna är engagerade i att arbeta in nya vanor som även involverar barnens nyfikenhet och utforskande.

Större fokus på bra grönsaker, protein och fett och mindre fokus på den “vita maten”.

Projektet har än så länge dessa element inbakade där LevaSockerfri är inkopplat :

  • Inspirationsmöte med förskolekockarna
  • Inspirationsmöten med pedagogerna
  • Test av sockerreducerat mellis och frukost på förskolan
  • Workshop med förskolekockarna kring inspiration, struktur & planering kring lunch i första hand
  • Workshop med pedagogerna kring arbetet i barngrupperna – fokus nyfikenhet och lärande

Projektet kommer sedan evalueras kring pedagogernas uppfattning av skillnader i tex. ljudnivå, arbetsro och inlärande.

Just nu har vi haft inspirationsmöten, workshop och två separata tillfällen av mat på förskolan – en med mellis och en med frukost. Resultatet, när vi lyssnar på barnen, har varit mycket positivt.

Så vad gjorde vi ?

Mellis serverades som:

  • Ett mycket uppskattat grönsakståg med frukt och grönsaksstaver (äpple, gurka, paprika, stjälkselleri och morot)
  • 2 olika sorters dip – en mejerifri ägg- och tonfiskröra och en yoghurtbaserat krydddip
  • skinka/ostruller med gurka/paprika (i alla tänkbara varianter – ost/gurka, skinka/paprika, Skinka/ost/gurka….)
  • hälsoshots på morot,apelsin och mango (halften med liite ingefära och hälften utan)

Frukost som:

  • Fullfet yoghurt naturell med hallon/blåbär
  • Grönsaksstaver (gurka/paprika/morot)
  • Skinka/ostruller med gurka/paprika (även här i alla tänkbara kombinationer för olika smaker och preferenser)
  • Hälsoshot med apelsinjuice, mango och pressad lime

Vid varje tillfälla planerade jag och handlade in. Sedan kom jag till förskolan och förberedda maten tillsammans med engagerade pedagoger och barn i verksamheten varefter jag kommer in till förväntningsfulla barn och ber om deras hjälp – att vi behöver veta vad de tycker om denna maten och därför behöver att de smakar på allt och ger deras utlåtande om maten.

Och det har varit SÅ KUL att se och höra barnen i detta. Stor nyfikenhet hos de flesta och mycket intresserade av att prata om vad maten som serverades var för något, hur det smakade och vad de tyckte om det.

Behöver jag säga att faten tömdes vid båda tillfällen 🙂

Så nu har vi passerat den första milstolpen där förskolan har påbörjat informationgivande till föräldrarna och fått barnens fulla godkännande av dessa två mellis/frukosttillfällen.

Nästa steg blir att jobba vidare med pedagogerna både i verksamhet och kök för att anpassa planering av matlagning och rutiner kring detta.

Om DU känner att detta är något du vill arbeta med i just din föreskoleverksamhet så är det bara att kontakta oss för en kreativ snack.

kontakta oss på info @ levasockerfri.se (utan mellanslag)