Här kan du läsa lite olika faktainlägg vi skrivit om kost och hälsa, varför vi inte kan fortsätta äta som vi gör idag.
I nedanstående text får du rekommendationer på vilka livsmedel som är på vår gröna lista och även lite tips om var man kan hitta dem.
Man får vara på tårna hela tiden när det gäller maten man köper. I alla fall så länge det är en produkt som behöver ha en innehållsförteckning.
Vi har tagit för vana att alltid lusläsa innehållsförteckningen innan vi köper nya produkter vi inte träffat på förut. En handregel där är att vi väljer saker med så korta innehållsförteckningar som möjligt. Allra helst vill vi att de inte ska behöva någon alls.
Men även på saker man brukar köpa kan det vara vettigt att läsa på, då innehållsförteckningar har en tendens att ändra sig över tid.
En inte ovanlig produktcykel är att ta fram en bra produkt som folk vill ha, som när den har slagit an, ska kostnadsoptimeras utan att förlora försäljningsiffror. Och det är då skräp kommer in i produkter som till en början kanske är helt OK. Vi säger inte att alla gör på det viset men många – vilket betyder att man måste vara på tårna hela tiden för att kunna upptäcka när något ändrar sig båda till det sämre – såväl som till det bättre.
Vilka basprodukter har vi då vald ut i nuläget som vi anser går före andra i våra val ?
Matfett
Kokosolja – där funkar Kung Markatta, Rene Voltaire, Urtekram och Sellton lika bra tycker vi.
Olja – Där väljer vi i första hand Extra Virgin Olivolja – gärna ekologisk. Om du kan hitta ofiltrerat att använda på salladen är det även bättre.
Smör – Ekologisk svenskproducerat satsar vi på – Arla går inte riktigt att undvika då. Om någon har ett bättre förslag som går att hitta i Linköping så säg till !
Klarat smör – också kallad ghee är också ett bra val.
Majonnäs – Här rekommenderar vi att du gör din egen. Tyvärr är det bästa valet här smakmässigt att göra den på processad rapsolja, eftersom den är smakneutral. Kloka neutral rapsolja, går först i våra val här. Den är i alla fall ekologisk. Om du letar färdig majonäs så är Hellmans real mayo eller Garants äkta majonnäs de bästa alternativ vi hittat. I Hellmans finns det en liiiiiiten mängd socker tillsatt, men det är de renaste som vi hittat och på ägg från frigående höns.
En bra länk till mer information om olika sorters fett hittar du här
Fett vi undviker:
Margarin – äter inte skokräm 🙂
Växtoljor (bortset från oliviolja)- skapar obalans med alldeles för mycket omega 6 och omättade fetter som lätt oxiderar.
Det blå paket med kokosfett i kyldisken – härdat fett och inte nyttigt någonstans..
Grönsaker
Grönsaker väljer vi i första hand färska och ekologiska. Läs mer här om nyttan med grönsaker.
På våra inköpslistor brukar vi fokusera på årstidens grönsaker – men tex blomkål, aubergine, squash, avocado, spetskål, broccoli, sparris, vitkål, spenat, paprika, tomater och gurka brukar finnas med som oftast.
Lokalt har vi hittat en favorit i Ånstänga handelsträdgård nära Vårdsbergsrondellen. Där kan man t.ex hitta fantastiska tomater.
På http://www.gardsnara.se/ går det enkelt att hitta lokala producenter oavsett vart du bor i vårt fina långa land.
Kött
– där försöker vi också köpa lokalt och ekologisk så långt det går.
Lokalt för vår del så blir det på Franzens Ekokött i Hjulsbro.
Kött ska helst vara naturligt fettrikt och vi väljer hellre de fetare delar än de tråkiga magra. Det är också de bitar som smaker mest – då fett jo är en fantastisk smakbärare.
Standardval hemma hos oss är typisk :
Färs : Eko Nöt- , Bland- Älg- och Lammfärs samt fläskfärs från lyckliga grisar från Vimmerby.
Skivad kött : Då satsar vi på entrecote, karré, eller lammgrillbitar
Helt kött : Slaktarbiff, högrev, karrebit, entrecotebit, fläskytterfile, lammstek, lammrostbiff, fransyska, ytterfile….
Vilt : Diverse hela bitar. Där vill vi slå ett slag för Vildsvinskarre – fantastiskt mört kött.
Kyckling : Rekokyckling är fantastisk. Vilket stuns i det köttet. Om du kan få tag i det – KÖÖÖP. Så vet du att det kommer från djur som haft det bra och har kunnat gå ute o sprätta. Och så är det inte de vanliga snabbväxande broilers men långsamtväxande traditionella raser. Har även ramlat in i kronfågels Sol&sprätt kyckling som också verkar vara långsam växande och frigående djur.
Sedan till avsnittet processat kött – som vi ju i sanningen namn inte ska äta för mycket av.
Bacon : Där väljer vi Icas torrsaltade och alspånsrökta. eller Tulips bacon. Vad vi har hittat är det de enda två sorterna som är rökta på riktigt. Allt annat vi hittat i vanliga kyldiskarna är laddat med rökarom. Av de två, tycker vi den torrsaltade ger minst svinn i stekpannan och bäst konsistens.
Pålägsskinka : Där väljer vi från kyldisken Brödernas olika skinkor då de kör helmuskel och minimerat e-nummer flora. Om ni har delikatessdisk i era matbutiker så kolla efter jokkmokks vedrökta karré eller den som heter fjällskinka. Fjällskinkan ska vara helt ren från tillsatser och socker. Karrén har lite E-nummer i sig, men är rökt på riktigt och smaker fantastisk.
Grill/Stekkorv : Kolla efter Slaktarkorven, grov filekorv med vitlök. 99% kött och inget socker. ascorbinsyra och natrumnitrit de enda tillsatser. Det sägs att den även kan kokas
Vilket väljer vi absolut bort då ? Om köttet är vakuumförpackat är det viktigt att läsa på innehållsförteckningen – Mycket är mörat med en saltvattenlösning som sprutats in i köttet. Hittade tex Nybergs fläskytterfile med 80% kött någon gång. Sådant går bort direkt. Det samma gäller förmarinerad kött. Det kan vara jättegott, men är långt ifrån rent då marinaden ofta innehåller socker, smakförstärkare och massor andra tillsatser.
Tar gärna emot tips om andra typer processat kött som tagits väl om hand med omtanke för båda djuren det kommer ifrån, miljön och de som ska äta den
Ägg
Där säger vi – köp KRAV och lokalt.
I butik är de med bäst omtanke för djur och natur de med kod 0 först på sifferkoden på ägget. Eko och frigående utomhus.
0 = Eko
1= Frigående utomhus
2= Frigående inomhus
3= Burhöns
Vi hittar tex våra ägg från höns springande utomhus på Haddorps gård vid Skeda kyrka. Där kan vi även ibland få tag i “jungfru” äggen som ofta är extra stora och med dubbla gulor. smarrigt.
Standard mjölkprodukter
Som standard mjölkprodukter väljer vi främst vårt lokalproducerade och ekologiska Blåklint. Däribland Mjölk (3%), Fil och Yoghurt den sista båda vanilj och 10% (vaniljen till barnens smoothies).
Feta mjölkprodukter som grekisk, rysk yoghurt och smetana funkar också jättebra. Där vill vi slå ett slag för Lidls grekiska yoghurt (Eridanous) som vi personligen tycker smaker bäst av de grekiska.
Vispgrädde ska man enbart välja 40% om det är rena produkter vi pratar om – om lägre fettprocent finns det som minst stabiliseringsmedel tilsatt – tex karragenan för konsistens, vilket är rödalger som vi inte anser har något att göra i en riktigt grädde.
Om det ska vara laktosfritt går vi efter Garants kokosgrädde (lila tetrapack) på Willys/Hemköp. Den är jättegod och krämig och utan tillsatser (inget karragenan tex.).
Saker vi undviker är tex. allt med titeln light … Light betyder att det naturliga fettet är borttaget och socker tillsatt, som bäst. Då behövs då också gärna andra saker tillsatt för att skapa rätt konsistens. Och varför äta sånt när man har möjlighet att välja rena produkter.
Att köpa matgrädde eller några av alla de andra blandprodukter som finns känns som att betala onödigt dyrt för något (tex grädde) utspädd med vatten. Om jag vill ha en mindre fet sås på mjölkprodukter så går det alldeles utmärkt att blanda grädde och mjölk eller vatten hemma i stekpannan/grytan.