Recepten gäller för ca 4 personer som tillbehör till tacos eller tacopaj
Het salsa (pico de gallo)
- 300 g riktigt mogna tomater
- 6 salladslökar
- 2 piri piri
- 1 lime, rivet skal och ev. saft
- 1-2 msk färsk finhackad koriander
- havssalt
- Skölj, skala och kärna ur tomaterna. Finhacka. Ansa salladslökarna och hacka dem. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint.
- Blanda tomat, salladslök och chili. Riv skalet på limefrukten och blanda ner. Hacka koriandern och lägg i.
- Smaka upp salsan med salt och ev. lite limejuice tills du får en bra balans mellan hetta, syra och sälta.
- Låt gärna din pico de gallo stå och dra en timme innan servering.
Guacamole
- 2-3 mogna avocadoer
- 1 vitlöksklyfta
- Saft av 1 lime
- 1 liten tomat
- 1 msk olivolja
- 1 näve färsk koriander
- 1/2 tsk spiskummin
- Salt/peppar
- Skala avokadorna och mosa med en gaffel
- Pressa i vitlöken och limejuice. Kärna ur tomaten och finhacka den och koriandern.
- Blanda i tillsammans med olivoljan och spiskummin.
- Salta och peppra.
- Hackat för hand blir det en grov guacamole – om en slätare konsistens önskas kan allt mixas med stavmixer.