Sockerberoende? Testa dig själv

Misstänker du att du är sockerberoende? Svara på följande frågor så får du svar på om du ligger i riskzonen för att ha utvecklat ett sockerberoende. Svara ja om påståendet gäller för dig. Med sötsaker menas godis, läsk, choklad, bröd, pasta, potatis, kakor, bakelser och andra kolhydratrika produkter.

	

Har du svarat ja på fyra eller fler frågor så har du även fått indikation på testet ovan att det finns det en stor risk att du har ett sockerberoende.

För att hantera ett beroende är det viktigt att veta om du är det eller inte, för skadligt bruk och beroende hanterar du nämligen på olika sätt.

Du kan boka en utredning för Sockerberoende hos oss, så får du veta hur det står till med det. Det är en timmes intervju som följs upp av ytterligare en timmes samtal efter att jag sammanställt dina svar.

Du får även tips och råd om hur du går vidare.

Tecken på ett beroende

Nedan hittar du 5 vanliga sockerrelaterade beteenden hos personer med en beroendehjärna.

 1. Du gömmer sötsaker
  Du gömmer sötsaker från din familj och äter helst när ingen ser. Du kan tacka nej inför andra, för att i stället planera vad du ska äta när du väl är ensam.
 2. Du ljuger – främst för dig själv
  Du ljuger både för dig själv och för andra om ditt sockerintag. Dagen kanske börjar med planen att inte äta socker, men oftast trillar du dit ändå, kanske utan att ens märka det själv.
 3. Du har tappat kontrollen
  Du känner att du har tappat kontrollen. Trots att du vet att du skulle må bättre utan sockret kan du inte låta bli att köpa hem sötsakerna. Du känner dig uppgiven inför sockret.
 4. Sockret tar tid och energi
  Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du ska få äta socker nästa gång tar för mycket energi.
 5. Ditt ätande går ut över ditt sociala liv
  Du sitter hellre hemma själv än att umgås med dina vänner.  Att äta godiset med andra innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde. Du väljer även vänner efter vad som bjuds på era träffar.

Om svaret på frågorna ovan pekar på att just du har beroendeproblematik så kan ett första steg vara rådgivande samtal eller kartläggning i samtal med Frida Sandin,  av Bitten jonsson utbildad HAM terapeut och som själv lever nykter sockerberoende sedan 2014.

Klick på bilden för mer om Frida Sandin

Rådgivande samtal

Vi ses i 60 min alternativt hörs per telefon. Du berättar hur ditt förhållande till socker ser ut och får råd utifrån din historia.

Kolla för lediga tider här

Kartläggning (SUGAR)

Tror du att du har en beroendehjärna? Det är en stor fördel att veta om du har ett beroende eller ett skadligt bruk av socker, det är nämligen olika behandlingsmetoder. För att ta reda på detta hos våra klienter är Frida utbildad inom SUGAR.

SUGAR står för Sugar Use General Assessment Recording och är en intervju som gör det möjligt att bedöma din relation till socker. Instrumentet grundar sig på ICD-10:s kriterier för alkohol och drogberoende (International Classification of Diseases and Related Health Problems).

Intervjun består av ett 70-tal frågor som hjälper oss kartlägga vilka negativa konsekvenser du får av ditt ätande och vad du har kontrollförlust över.

Vi “träffas” 2 gånger över Zoom, ett enkelt verktyg som alla kan använda via dator eller telefon. Först för själva intervjun och sen för att gå igenom resultatet. Du får rekommendationer för hur du kan gå vidare i livet baserat på resultatet och din egen historia. 

Om du känner att din partner behöver ha förståelse för ditt resultat, ta med denna när vi pratar andra gången.

Kartläggningen tar sammanlagt 3 timmar, kostnad just nu 1250 kr (ord pris 2995 kr=

Känner du igen dig? Kontakta oss i formuläret nedan eller läsa mer om vad vi kan hjälpa dig med och boka våra kurser här!

Läs här om vad tidigare deltagare tycker om vår hjälp

  close