Den självläkande människan

Välkommen till Lucka 4 i vår adventskalender

Själv är bästa dräng, och att be om hjälp är något av det svåraste som finns. Vi vill helst försöka lösa våra problem och utmaningar själv, och för en del fungerar det också.

Har du testat dig själv med UNCOPE och fått svaret att du sannolikt har beroendeproblematik kring maten, eller vet du bara med dig själv att så är det?

Om UNCOPE gav dig svaret att du sannolikt har en beroendeproblematik, så finns det här 10 “enkla” frågor du kan sätta dig med och besvara ärligt för dig själv.

Får du full pott och kan ge positivt svar på alla 10 så säger vi stort grattis – då finns det goda förutsättningar för dig att jobba med beroendet på egen hand och därmed hitta den egna vägen till ett liv med det egna fria valet utan att vara slav av något du inte vill.

Så varför vänta – fram med papper och penna och jobba igenom frågorna.

  1. Har du insikt till ditt problem. VET du och förstår du att du har ett problem kring maten, och var i problemet består?
  2. Har du motivation – saker/känslor som kickar högre än drogen så du inte uppfattar det som att du försakar något genom att leva ett liv utan drogen?
  3. Är detta din D-day – dagen du kom till insikt och bestämde dig en gång för alla? Känns det långt in i märgen – att NU RÄCKER DET? Om det redan hänt – Kan du kanske se tillbaka och hitta den dagen och se tiden före och tiden efter?
  4. Stödjer dina närmsta dig och tror på att du med deras stöd kan förändra?
  5. Har du möjlighet att plocka bort skadliga element i din miljö och omgivning (situationer och människor)?
  6. Ser du till att ha yttre gränser som hindrar dig från drogandet?
  7. Har du hittat andra “lagom” utlopp i stället? Vad gör du i stället för att äta, som kan ge dig samma resultat?
  8. Bryter du dina ätmönster och har slutat försöka hitta ersättning för drogen genom ersättnings- och hittepåmat?
  9. Ser du till att göra saker nu som du vet är oförenliga med upprätthållandet av beroendet?
  10. Är du medkännande med dig själv. Behandlar du dig själv som du behandlar din bästa vän, medkännande utan att straffa eller skamma dig själv?

Bra frågor – eller hur? hur många positiva svar hittade du?

Under tiden fram till jul kommer vi att diskutera var och en av dessa i separata inlägg som del av denna adventskalender. Häng med, så hoppas vi att du kan hitta lite nya nycklar till ett hållbart liv – precist så som du vill ha det.

För alla luckor i adventskalendern kan du kolla här

close

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.