hello

Friskfaktorer för den självläkande människan

Den Självläkande människan

Själv är bästa dräng, och att be om hjälp är något av det svåraste som finns. Vi vill helst försöka lösa våra problem och utmaningar själv, och för en del fungerar det också.

Har du testat dig själv med UNCOPE och fått svaret att du sannolikt har beroendeproblematik kring maten, eller vet du bara med dig själv att så är det?

Om UNCOPE gav dig svaret att du sannolikt har en beroendeproblematik, så finns det här 10 “enkla” frågor du kan sätta dig med och besvara ärligt för dig själv.

Får du full pott och kan ge positivt svar på alla 10 så säger vi stort grattis – då finns det goda förutsättningar för dig att jobba med beroendet på egen hand och därmed hitta den egna vägen till ett liv med det egna fria valet utan att vara slav av något du inte vill.

Så varför vänta – fram med papper och penna och jobba igenom frågorna.

Har du insikt till ditt problem. VET du och förstår att du har ett problem kring maten, och vari problemet består?

Ditt första steg är att inse att du har ett problem, att socker/mjöl/mejeri/processad mat har tagit överhanden och att du inte längre styr intaget.

Denna process kan vara oerhört tuff, och kantad av SKAM över att inte lyckas fixa detta på egen hand. Men tro mig, om du försökt halva ditt liv så kommer inget mirakel att ske helt av sig själv. Du behöver hitta verktyg att ta tag i det, och dessa verktyg är olika för oss alla.

Jag (Frida) har vetat länge att socker varit ett problem som skapat kontrollförlust hos mig. Jag har smugit med vad jag ätit, det är det nog faktiskt ingen som vet än idag, och mest ljugit för mig själv faktiskt. Men det var först efter att jag gått på avgiftning hos Bitten Jonsson som jag förstod vidden av mitt missbruk. Jag åkte dit för att få en spark i baken och fick jordens käftsmäll när jag förstod att jag dessutom bytt drog och börjat tulla på spriten. Jag lovar, den insikten och skammen är än värre att få i ansiktet.

Men det var även insikten som räddade livet på mig. Jag fattade där och då att om jag inte gjorde något åt detta så skulle jag vara förlorad inom kort. Mitt äktenskap hade havererat och barnen hade hamnat i kläm. Jag hade precis sagt upp mig från jobbet och skulle starta igång eget företag och det hade jag aldrig orkat om jag inte tagit chansen att starta om på nytt.

Att få insikt kan även kallas att kapitulera. Ett ruggigt ord för alla oss duktiga flickor som kan lösa allt på egen hand. Men så länge du tror att du kan lösa ett sockerberoende på egen hand kommer du inte vidare. Det har jag verkligen sett och lärt mig de senaste 5 åren.

Så, har du insikt i hur din problematik ser ut, och skulle du kunna tänka dig att göra något åt det?

Det är ett väldigt bra (och nödvändigt) första steg på din resa till ett friare liv.

Har du motivation – saker/känslor som kickar högre än drogen så du inte uppfattar det som att du försakar något genom att leva ett liv utan drogen?

Vad är motivation?

Enligt svenska wikipedia så definieras det såhär:

Motivation, psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar. Det är den inre drivkraften bakom beteenden som vilka val man väljer, hur lång tid man tar på sig innan man kommer igång, hur stort engagemang och uthållighet man har, samt hur man känner och tänker under aktivitetens utförande.

Till exempel en individ som inte har ätit, känner hunger, och som en respons vid ätande minskas hungern. Det finns många sätt att närma sig motivation. Psykologiskt, beteendemässigt, kognitivt, och socialt. Det är den avgörande faktorn vid att sättandet och uppnåendet av mål, och forskning visar att individer kan påverka sina egna nivåer av motivation och självkontroll.

Gällande sockerberoende och motivation att leva sockerfri, så fungerar “att leva sockerfri” bara som en drivkraft om du känner att det verkligen ger dig mer än att “inte leva sockerfri”.

Smaka på orden – att leva sockerfri. Känslan du får kan säkert vara allt från hm – jag det kan jag väl testa till avsky och avsmak (Din röda hund som reagerar på orden).

Att använda orden och meningen – att leva sockerfri, är alltså ingen bra motivationsfaktor.

Anledning att det är så heter – röda hund! Det den hör när du säger detta är ett straff, negativt och absolut inget som ger den något positivt. Om den stretar emot blir ditt arbete väldigt mycket svårare.

Om du däremot tittar vidare. Vad skulle “att leva sockerfri” faktiskt innebära för dig? Vad uppnår du hälsomässigt, psykiskt, socialt och andligt?

Nu blir det ett helt annat ljud i skällan, för Röda hund kan inte opponera sig mot saker som mer ork, sundare hud och piggare, eller bättre relation till make/maka/sambo, bättre förälder, eller vad sägs om mer pengar övers till att göra saker du tidigare bara kunnat drömma om, att ha tid och energi övers till att leva dina drömmar.

Tänk lite längre – varför är det du väljer att Leva sockerfri (eller vad ditt val nu är). Det är här du ska hitta din drivkraft. Att använda orden “att leva sockerfri” ger ingen positiv klang i ditt känslocenter i hjärnan. Här pratar du med logik och rationellt.

Hitta känslorna – så hittar du din motiverande drivkraft.

Motivation som färskvara

Vi vaknar inte bara motiverade varje morgon. Motivation är en färskvara – och mycket i din omgivning kan vara faktorer som fyller på medan annat “äter” av den.

Se din motivation som ett bankkonto. Kontot behöver vara på plus för att du ska kunna göra de uttag under dagen som utmanar och dränerar dig. Du behöver ett konto på plus för att du ska ha motståndskraft att träffa de val som är bra för dig i alla lägen – TROTS att du kanske båda har möjlighet och att ingen ser dig just där och då.

Att äta din drogmat är en kortsiktig lösning på ett problem med långsiktiga konsekvenser. Smaka på den.

Du behöver ett fullt motivationskonto som gör att du står emot konditoridoften även när du passerar där för 10:e gången den dagen (varje gång du passerar och behöver ta ett aktivt beslut om att säga nej inuti ditt eget huvud så gör du nämligen ett uttag).

Hur säkrar du då att du kontinuerligt fyller på ditt motivationskonto? Detta är olika för olika individer, men gemensamt för alla handlar det om att se till att göra saker, tänka tankar och känna känslor som är positiva för dig.

Må-Bra faktorer som fyller på motivationskontot

Vad mår du, på riktigt, bra av – även i det korta perspektivet?

En god vän sade till mig att det finns to saker i vågskålen här, Behov och Begär. Begäret är något vi lär oss att fylla på med som copingstrategi när våra grundläggande behov inte blir tillgodosedda. När väl det äkta behovet bejakas, så försvinner också begäret. Detta kommer vi prata mer om i andra luckor.

Du fyller ditt motivationskonto genom att se till att dina grundläggande behov blir tillgodosedda – behov som glädje, lugn, tacksamhet, fysisk hälsa, trygghet, gemenskap, att bli sedd och att att bli älskad.

Så sätt igång att skriva en lista på de små sakerna i vardagen som ger dig detta, och se till att det är sådant du verkligen har möjlighet att fylla på med kontinuerligt i vardagen.

Vad ger dig glädje? – att springa, sjunga, rita, måla, något roligt att skratta åt, någon rolig att skratta med?

Hur kan du känna lugn? – ordning och reda hemma, städa, lugn promenad, gosa med hunden, katten, barnen eller make/maka/sambo, varm dusch, tungt täcke, massage, gå till frisören, vika tvätt (du läser rätt….känn efter – vad ger dina vardagliga sysslor dig – är det måsten eller saker du faktiskt känner ger dig något)

Vad behöver du för att kunna träna och känna tacksamhet? skriva tacksamhetsbok? meditera tacksamhet innan du somnar, eller strax när du vaknar? Morgonaffirmation där du sätter tonen för dagen? skogspromenad?

Vad behöver du för att känna dig trygg? en dör du kan stänga om dig, en trygg vrå i huset, en låst dörr, en varm famn att vila i? Att du kan lita på människor i din omgivning?

Fortsätt med alla de olika faktorer vi nämnt ovan och se om du kan hitta må-bra faktorer du kan få in i din vardag inom alla områden.

När du kommer till ett läge där du kontinuerligt fyller på motivationskontot så du står emot – inte för att du måste , och inte för att du ska, men för att du faktiskt VILL, då kan du bocka av denna faktorn – Motivation – som något du har på plats.

Om du känner att detta är något du vill fördjupa dig i och jobba mer med så kan vår självhjälpsbok, Lär dig Leva Sockerfri, tillsammans med Arbetsboken kanske vara något för dig att jobba lite ytterligare med.

Är detta din D-day – dagen du kom till insikt och bestämde dig en gång för alla? Känns det långt in i märgen – att NU RÄCKER DET? Om det redan hänt – Kan du kanske se tillbaka och hitta den dagen och se tiden före och tiden efter?

Vissa kallar detta för att kapitulera, vilket för andra låter otäckt. Som att ge upp. Men det är faktiskt som att ge upp, att ge upp sitt drogande. Men det handlar inte om att ge upp livet, utan faktiskt helt tvärtom. Att vara villig att ge upp drogen för att hitta tillbaka till livet.

En drog, oavsett vilken, kan verkligen sätta klorna i en och ta över ens liv totalt. Att även socker kan göra det är inte något som alla tänker på, men om du är sockerberoende så vet du precis.

Jag, Frida, mötte min D-dag när jag insåg att jag skulle sluta mitt jobb och därmed kunna gå hemma och dra i skåpen ett helt år med full lön. Jag insåg för det första att jag skulle gå upp enormt i vikt, och att jag helt enkelt aldrig skulle klara av att stå emot på egen hand. Jag valde då att gå en sockeravgiftning och fick en chock när jag insåg vilken kontrollförlust jag hade över socker OCH alkohol. Och det sista hade jag inte ens fattat förrän jag kom på kurs. Jag är idag SÅ tacksam för att jag bestämde mig för att åka på den där kursen. Även om jag hade nått min D-dag så hade det i mitt fall inte räckt, jag behövde kunskap och verktyg för att komma vidare.

Vi märker tydligt på våra klienter om inte har “kapitulerat” att de har svårt att hålla sig nyktra. De har helt enkelt bakdörren öppen, och då är det svårt att helt hitta motivationen att avstå.

Har du nått din D-dag? Om du gjort det så fundera på vad du ska göra härnäst som främjar din plan och hälsa framåt. Om inte, ja då är du antingen inte redo eller så kan du boka ett kostnadsfritt 30 min samtal så vägleder vi dig med vad du vill göra med ditt liv och ätande framöver.

Stödjer dina närmsta dig och tror på att du med deras stöd kan förändra?

No man is an island, ensam är inte stark och andra liknande klicheer säger väldigt mycket om dagens tema.

En sockerberoende (eller vilket beroende som helst) har fullt upp med att hantera sin skit och behöver stöd från omgivningen för att inte det ska bli ytterligare en faktor som försvårar.

Den sockerberoende är duktigt på att slå på sig själv och behöver inte att andra också gör det.

Så har du närstående? – som familj, vänner, boende i samma hushåll eller andra konstellationer med människor som betyder något för dig, och där deras stöd och förståelse för dina utmaningar skulle vara till hjälp?

Har du berättat för dem vilka utmaningar du har?

Vet de om att du behöver stöd från dem?

Tror du de skulle visa förståelse om du berättade?

Om du inte kan svara ja på dessa 3 frågor gällande dina närmsta – fundera då på vad som skulle hända om du berättade. Och om du inte kan få det stöd du behöver därifrån – Hur kan du få stödet från andra.

Är relationen så negativ att du faktiskt skulle behöva bryta den – om inte för alltid, så åtminstone för stunden?

Att våga berätta brukar oftast ge positiva överraskningar. Vi är väldigt duktiga på att måla upp katastroftänk i våra huvuden och vi är också väldigt duktiga på att ta beslut på andras vägnar, utan att ge dem chansen att faktiskt bli en del av lösningen.

Våga berätta och visa dig sårbar – skammen brukar vara det som håller tillbaka, men om du vågar släppa den, så kan du också släppa in andra som du behöver för att få ett yttre stöd att luta dig åt. Ett extra panser, som hjälper dig att stå emot, om din egen motivation dippar för stunden.

Om du kan säga att du har människor kring dig som stödjer dig i dina utmaningar och val, och att dina närmsta inte motarbetar dig – då kan du bocka av denna faktorn som stöd i din läkning.

Om du saknar en flock som förstår dig – sök upp den – Hitta sockersystrar och bröder i gemenskapen. Du kan tex. hitta den här på LevaSockerfri – i våra grupper på sociala medier eller som del i vår behandlande gemenskap, men det finns också andra runt i vårt fina långa land – om du vågar dig på 12 stegsgrupper eller söker dig till några av våra sockerterapeutkolleger.

Har du möjlighet att plocka bort skadliga element i din miljö och omgivning (situationer och människor)?

En förutsättning för tillfrisknande är att du vet hur du ska undvika dina triggers. Annars hamnar du lätt mitt i suget utan att kunna värja dig innan det är för sent och du har ätit något du inte ville utan att knappt reflekterat vad som hände. Vi kan bli triggade av många olika saker som tex:

Händelser – det kan vara situationer där du tidigare har ätit som en del av den händelsen, tex att köra bil eller åka tåg som är vanligt för många. Eller resor generellt, då ska det liksom firas eller tröstas på något sätt. Det kan även vara middagar där du inte planerat på förhand. Du kanske kommer vrålhungrig till middagen hos din vän bara för att inse att du inte kan äta den Lasagne som serveras men gör det ändå för att du är hungrig och inte vill verka oartig. Att undvika en trigger här hade tex varit att komma mätt till middagen eller berätta för din väninna innan, eller ta med egen mat förstås.

Känslor – här har vi förstås massor av triggers. Varför har du ätit knas i alla år? Troligtvis har du dövt någon ovälkommen känsla på ett väldigt effektivt sätt. Socker är oerhört smärtstillande. Dessa känslor är många att skriva om men kan vara ledsamhet, smärta, sorg men också glädje och lycka. Känslor är inte farliga, hur vore det att bara tillåta dig att känna dem istället för att mota bort dem. En känsla varar knappt en minut, så låt den få finnas så släpper den snart om du inte lägger någon större värdering på den.

Tillstånd – förstås kan vi även äta när vi är trötta, hungrig, uttråkade eller stressade. Här är det gynnsamt att faktiskt hitta vilka av dessa du äter på och göra en plan för hur du ska hantera dessa nästa gång det dyker upp. Om du vet att du kommer ha en stressig dag är det extra viktigt att ha en plan för vad du ska äta. Om du blir uttråkad – vad kan du göra för att bryta det tillståndet? Här är det toppen att ha en dopamin-lista och välja en aktivitet som du mår bra av.

Du kan läsa massor om detta i kapitel 5 i vår bok Självhjälpsbok för sockerberoende. Att ha koll på dina triggers kan verkligen hjälpa dig framåt!

sockerberoende
levasockerfri

Har du hittat andra “lagom” utlopp i stället? Vad gör du i stället för att äta, som kan ge dig samma resultat?

Här har du faktor nummer 6 som är viktig att ha koll på för den självläkande människan. Att hitta andra LAGOM utlopp

Många med sockerberoende (eller andra beroenden för den sakens skull) uttrycker till oss att de har en “allt eller inget” personlighet.

Det är svårt att få till måttfullhet i någonting – för när något är intressant eller spännande så lägger man al fokus där och går “all in”. Ofta blir de egna kraven på resultat dock också stora och hårda och fallet desto större om det inte uppfyllas till minst 110%. En helt omöjlig ekvation….

Att kunna fokusera utan måttfullhet är också ett behov för den belöningstörstiga hjärnan som hungrar efter sina pling och har svårt att få till det om måttfullhet utövas. Du lägger då band på dig själv och det känns rent av lite tråkigt.

Det är tyvärr en (socker)beroendes vardag och en av anledningarna att det är så svårt att hålla sig på nykterhetens väg.

Att vara nykter blir ofta tråkigt om inte du ser till att fylla livet med lagom utlopp som ändå ger dig små doser av det eftertraktade dopaminet.

Här blir må-bra listor som går bra att utföra i vardagen extra viktiga. Vi brukar kalla det dopamin/serotonin listor eller rentav saker som du lägger på din VILL lista.

Om du vill jobba mer med det kan vi rekommendera dig vår självhjälpsbok vi sockerberoende med tillhörande arbetsbok. Här kan du läsa mycket mer om detta genomgående i boken men främst i kapitel 3 – om motivation. Du arbetar också med detta både i vår primärbehandling och vår återfallsprevention.

Om du inte jobbar med detta blir det lätt att helt omedvetet byta utlopp, från socker till skärmtid, arbete, alkohol, sex, träning eller spel….ja listan kan göras lång – och allt kan utövas på ett sätt som blir skadligt – När det händer och du fortsätter i andra utlopp ser vi dock att det aldrig är långt till återfall med favoritdrogen.

Så sätt igång –

Vad mår du bra av?

Vad gör dig glad och nyfiken?

Vad ger dig lugn och trygghet?

Vad eller vem får det att pirra i magen och får dig att skratta?

Vad ökar din kreativitet?

När du känner att du har en balanserat vardag och upplever att det inte alltid behöver vara allt eller inget, att du faktiskt ibland kan hitta glädjen i det lilla och att allt inte behöver vara så stort – då har du en trygghet i andra lagom utlopp och kan bocka av faktor nummer 7 som stöd för dig som en självläkande människa.

Ser du till att ha yttre gränser som hindrar dig från drogandet?

Ännu en förutsättning för att fixa ditt sockertroll på egen hand är att se till att bygga staket som håller dig borta från den. Vad ditt staket består av vet bara du men jag tänkte berätta om mina (Fridas) i detta inlägg.

Mitt allra bästa staket är mina klienter. Jag pratar dagligen med människor som går på den väg jag också vandrat i snart 7 år. Jag blir konstant påmind om hur jag mådde förut och det är definitivt inget liv jag vill ha tillbaka. Så kontakt med andra i samma båt är ett extremt effektivt staket och ofta ett som vi gärna glömmer bort. Vi vill inte vara i vägen och störa andra som har fullt upp med sitt eget liv. Det antagandet är helt åt skogen. För ofta sitter vi alla och tänker samma sak, så ge dig gåvan att sträcka ut din hand till en sockersyster eller bror. Det kommer hjälpa er båda.

Sen har jag sett till att bygga ett väldigt bra staket hemma. Min man vet precis hur jag mår på socker, så han skulle protestera högljutt om han såg mig äta något jag egentligen inte vill. Även 10-åringen skulle bli så chockad att hon skulle ställa till med en scen. Bra staket!

Jag har dessutom valt att vara publik med mitt sockerberoende. Det innebär att det finns väldigt många som skulle reagera om jag sitter på fik och äter bullar. Denna är läskig, och gärna en bakdörr som vi håller öppen. Om ingen annan vet ditt problem så kommer de ju heller inte märka om du trillar dit någon gång. Öppna bakdörrar leder förr eller senare till återfall, så om jag vore du skulle jag stänga dörren genom att berätta för din omgivning hur det ligger till. Det är läkande, och de som inte förstår eller säger något elakt har troligtvis ingen kunskap eller ännu oftare – större problem än vad du har. Den klassiska förnekelsen.

Har du funderat på hur ditt staket ser ut? Vilka hinder kan du sätta mellan dig och din favoritdrog?

Bryter du dina ätmönster och har slutat försöka hitta ersättning för drogen genom ersättnings- och hittepåmat?

Om det ser ut som din favorit, luktar som din favorit eller smakar som din favorit – vad är det då, och vad gör det med dig om du äter det – aven fast det enbart liknar och inte är din faktiska favorit.

Det är lätt att falla i fällan att jobba in ett ersättningstänk – om favoriten är mackor så börjar du kanske baka LCHF bröd utan mjöl att äta i stället för där du vanligen äter mackor. I stället för pannkakor så gör du en variant utan mjöl, men med massor grädde och toppar med jordgubbar eller hallon. På tallriken ser det ut som en fröjd för ögat och hjärnan tar ett glädjeskutt. Nom nom här kommer det goda saker.

Det som händer är att du bevarar ditt beteende men byter ut drogmaten mot något som “är OK” enligt dina egna regler – den etiketten du har satt på den maten du äter. Många hittar basen i LCHF/Paleo/Keto baserat mat och använder det som ett mått på vad som är OK eller inte.

Att vi har en etikett på vår kost gör också att vi lättare kan skanna av vår omgivning och kolla av om det vi ser passar in under den etiketten.

Då kan vi på receptsidor plötsligt hitta bakvärk och desserter med vår etikett på, och därmed passar röda hund in det i vårt huvud – att det minsann går bra att äta, för det är ju xxxx kost (sätt in vilket du använder).

MEN – bara för att det har rätt etikett som du valt att använda, behöver det ju faktiskt inte betyda att det fungerar för dig som sockerberoende.

Alla har olika saker de triggar på, vilket gör att den dieten en kan äta, fungerar inte för en annan. Använder vi gemensamma etiketter som keto, lchf m.m, så missar vi detta.

Inom LCHF kan du hitta att det för många är OK med sockerfritt godis, sockerfri choklad och rödvin så länge det är under 5g Kh per 100g, men att äta en morot är förbundet med dödsfara för den är INTE tillåten (7gKH/100g).

Vad vi pratar med våra klienter om här på LevaSockerfri är därför att var och en i stället har sin egen kost.

Jag äter Charlotte mat, Frida äter Frida mat….jag du förstår säkert hur jag menar. Om jag har den etiketten på den maten jag kan äta, blir det också den jag skannar min omvärld med.

Passar det jag ser in i Charlotte mat? Då blir det plötsligt mycket enklare dialog med röda hund. Där kan den inte gömma ersättningsdrogmat bakom olika tillåtna recept inom olika dieter.

När du slutar leta ersättning för det du upplever du “förlorat” och landat i en trygg mathållning som i första hand tar hänsyn till beroendet så kan du bocka av att du har den självläkande människans faktor 8 på plats, och maten jobbar som friskfaktor för dig i stället för att låta dig balansera farligt på återfallets kant.

Om du behöver tips till matlagning där du skippar ersättningstänket så kan vi rekommendera några få olika kokböcker, annars så är det skralt därute. De flesta har inte förståelse för just sockerberoendet och frestar med olika desserter, feta pannkakor med grädde och bär, pajer, “pasta”, “bröd”, smoothies som ser ut som desserter, våfflor och annat som får en sockerberoende hjärna att gå igång.

Självklart rekommenderar vi vår egen kokbok med drygt 80 recept – sockerfritt, glutenfritt och väldigt mycket även mejerifritt. Bonus där är att den är lätt att använda om du jobbar med “gröna kuren” för att minska candidaöverväxt.

Vi brukar också rekommendera Bitten Jonssons Sockerfria kokboken och Anna Hallén Buitenhuis och Åse Falkmans, LCHF 2.0 (mejerifritt)

Ser du till att göra saker nu som du vet är oförenliga med upprätthållandet av beroendet?

Denna är av högsta vikt för att inte trilla tillbaka i gamla mönster och vanor. Till exempel ser vi förvånansvärt ofta hur våra klienter står och bakar till barn och kalas utan att för den delen äta själva. Detta kan hänga ihop med ett medberoende men är också ett sätt att inte stänga dörren till drogen. Varför bjuda andra på sånt du inte själv vill äta? Visst kan andra äta socker bara för att du inte kan, men måste det vara du som förser dem med det? Vi förespråkar att du helt enkelt låter din familj äta vad de vill men får fixa själva om de vill ha. Och ska det vara socker på barnkalas så finns det att köpa alt kan man fokusera på roliga skattjakter eller något annat än sötsaker istället.

Mitt sätt (Frida) är fantastiskt! Jag pratar med klienter dagligen vilket innebär att de är ett fantastiskt steget för mig att inte ta återfall. Hur ska jag kunna guida dem och man själv sitter och äter chokladpraliner? Funkar ju inte alls. Ett enkelt sätt för dig om du också vill hjälpa andra är att göra 12-stegsprogrammet i tex OA, FAA, AA, NA, Al-Anon (spelar ingen roll vart) och sen sponsra nya. En fantastisk resa i personlig utveckling som alla borde jag, med eller utan beroende.

Så hitta gärna sätt som för dig är oförenliga med att äta skräp.

Låt oss titta på dina friskfaktorer för att komma dit. Vad får dig att må riktigt bra i livet? Ofta har våra klienter väldigt svårt att svara på detta, tyvärr. Därför brukar vi sätta oss och göra en serotonin- och Dopamin-lista, för att göra det tydligare. Dopamin-lista betyder det som ger dig kicken i livet och pirret i magen. Exempelvis:

  • Skidåkning
  • Träffa andra människor
  • Lära dig nya saker
  • Möblera om hemma
  • Eller vad som nu får dig att känna en kick

På Serotonin-listan hamnar sånt som du blir lugn och avslappnad av. Det är väldigt olika för olika människor och generellt bör inte TV-tittande finnas på denna lista även om du kanske upplever att du slappar. Men här mår din hjärna bäst när den får vila. Det kan exempelvis vara:

  • Lugna promenader
  • Mys med husdjur
  • Meditation, yoga och mindfulness
  • Massage eller annan beröring som du uppskattar
  • Att mysa ner dig i soffan med en god bok

Ja, listorna kan göras långa men det intressanta är vad DU sätter på dem. Det är värt att sätta sig ner och fundera på dessa så har du massor av friskfaktorer att jobba med. Dessutom blir det en aktivitet att göra istället för att äta när du behöver distraktion.

Så sätt dig ner och gör dina listor, så ligger du steget före suget.

Så nu har vi kommit till den tionde friskfaktor som definierar dina möjligheter och förmåga att blir frisk från ditt sockerberoende, så du kan bli FRI på riktigt.

Denna är :


Är du medkännande med dig själv. Behandlar du dig själv som du behandlar din bästa vän, medkännande utan att straffa eller skamma dig själv?

Detta är den sista men absolut inte den minsta. Snarare tvärtom. Det är ofta här vi sätter krokben för oss själva. Att vi intalar oss att vi inte duger, inte kan, inte är värda att må bra. Vi talar till oss själva och bedömer oss själva utifrån en skala som är mycket hårdare än den vi hanterar våra medmänniskor med.

För att bli fri behöver du se dig själv som värdig. Värdig ett bra liv, Värdig att ha hälsa, Värdig att må bra. Du behöver krama om dig själv och känna att du duger som du är.

Testa att blunda och fokusera på något du åstadkommit idag. Vad är du tacksam för på denna dag?

Skriv gärna en lista som fokuserar på det du lyckas med i stället för att fokusera på de saker du inte hann med eller som inte blev precist som du tänkt dig. Det hjälper till att skapa en tillfredställelse och nöjdhet som hjälper dig att hålla dig fri från sug så du slipper äta på negativa känslor.

Här får du lite reflektioner och det här med skam. Detta kan också ge lite perspektiv kring självmedkänslan

Om du ärligt kan säga att du är medkännande med dig själv och bygger upp i stället för att bryta ner, då kan du också boka av denna friskfaktor nummer 10 som något som jobbar för dig i stället för emot dig.

Bra frågor – eller hur? hur många positiva svar hittade du?

Känner du att det var många luckor och du vill hitta sätt att jobba strukturerat med detta så kan du kolla på de olika vägar till frihet som vi erbjuder här på Levasockerfri. Här finns möjlighet till långsiktig individuell behandling såväl som specifika aktiviteter som kurser och utbildningar online såväl som på plats i Linköping.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg