Om du har överväxt av Candida betyder det att du har en följeslagare i kroppen som fått växa sig större än vad den ska vara på bekostnad av annat. Candida får många chanser att växa till sig med det livet de flesta lever idag då antibiotikakurer, stress och toxiner alla är med till att gynna Candida så den kan breda ut sig.

Vad betyder det dock när du fått överväxt av candida? Beroende på hur utbrett den blivit så kan du ha olika konsekvenser, där man gärna pratar om 4 svårighetsgrader, från lätt överväxt till grav överväxt, och det kan ge olika tunga konsekvenser.


Här kan du läsa mer om de 4 faserna


Här kan du läsa mer om hur du enkelt kan testa dig själv


Vad gäller då vid Candida – vad kan du äta- och framförallt, vad bör du undvika?

Candida är en sucker för socker (främst glukos) och om den inte får det den vill ha så kommunicerar den från tarm till hjärna genom vagusnerven och säger åt dig att du är sugen på det söta. Allt för att du ska äta och ge den det den behöver.

För att svälta ner den behöver du därför plocka bort söta källor (och nej sötningsmedel är inte heller bra, för det triggar suget hos dig med candida och gör det svårare att stå emot i slutändan).

Det betyder att följande livsmedel går helt bort under tiden du bekämpar din Candida: spannmål, bröd, rotfrukter, mejeri, frukt och sött. Som sockerberoende har du alldeles säkert förstått att det mesta av detta redan ska bort av andra anledningar, men viktigt här är också att plocka bort mejerierna. dvs Grädde, Creme fraiche, fil, yoghurt o.c.h a.l o.s.t.

Det vi rekommenderar som kost vid Candida – och då rekommenderat att du äter detta minst 3 mdr är:

Ovanjordsgrönsaker (så mycket av det gröna du bara kan) – ger max 5g glukos per 100g vegetabilia och massor nyttigheter som kroppen behöver

Animalisk protein, ger byggstenar till kroppen

smör, ghee (enda mejeriet som funkar), Extra virgin kokosolja, olivolja och MCT olja, detta äter du för hjärnans mättnad, så den är nöjd och därmed minskar du också ditt sug

Kokosgrädde (främst Garants lila tetrapack, du köper den på willys/hemköp) kan vara den där lyxen du drar till med i särskilda situationer att ha i gryta, soppa eller som lyxig dessert när du har gäster eller är bortbjuden. Där finner du också ytterst begränsad med glukos och bra fetthalt.


Här hittar du en mer detaljerat lista på livsmedel vid Candida


Om du vill ha en bra handbok att använda kring matlagningen, så rekommenderar vi att du lägger vantarna på våran kokbok. Maten i den är god mat som du kan äta som den är eller lätt anpassat för att ätas vid candida.

Vi har även lagt in en liten ikon på alla de recept som är lämpliga att utgå ifrån om du jobbar med att minska din candida.

close