hello

Varm sallad m. brysselkål, lök, oxmärg och svamp

Brysselkål kan vara en lite blandat upplevelse tycker jag, men har här hittat ett sätt att tillreda den på som faktisk tar beskan lite av kålen och ger den en mildare smak.

I stället för att koka den som man som oftast gör – så testade jag på att plocka blad och steka i stället. de små små mittblad som inte gick att plocka lät jag vara som pytte-brysselkål. och de fick steka med också.

Till den varma salladen tog jag till 4 personer

  • 150g brysselkål
  • 1 stort rödlök
  • ca. 100 g Svamp (funkar med kantareller, trattisar eller som jag fick tag i – Karljohan)
  • 100g oxmärg
  • Persilja

Oxmärgen hade jag plockat ur benen som använts för att koka buljong som jag gjort samma dag. Annars kan du be din lokala köttbutik/slaktare om märgben som du plockar den färska märgen ur och använder

Brysselkålen sköljde jag och plockade så mycket blad ifrån som det möjligen gick att göra. Till slut blir bladen så små och kompakta att jag i stället valde att lägga med dessa minisar med i stekpannan som de var.

Löken delade jag i 8 större bitar

Svampen var redan i lagom bitar från början då jag använde torkad karljohan i bitar som jag lade i vatten en stund innan så de svällde upp och blev fina igen.

Jag började med att steka brysselkålen på medelhög värme i en stor klick smör. efter några minuter lade jag till löken, och ytterligare några minuter efter lade jag i svamp och sist oxmärgen.

Vände runt och dryssade färskklippat persilja över. upp på fat och servera.

Detta funkar bra till alla sorts grytor och stekar av vilt och nöt skulle jag säga.

 

Varukorg