Som del i tillfrisknaden kan många behöva följa, och ta sig igenom, de 12 stegen.

Det finns ett antal idéelt arbetande självhjälpsgrupper runt om i landet. Här gäller det att hitta en grupp i din närhet där du kan gå på fysiska möten eller, om det inte finns i din närhet, gemenskap i telefongrupper.

Vilken av AA, NA, FAA eller OA som du väljer, spelar egentligen ingen större roll. Viktigt är att du känner stöd och harmoni i gruppen du hittar. ni möte i beroendet oavsett vilket utlopp den enskilda har. Om möjligt, testa gärna fler olika grupper för att känna på skillnader och likheter och när du landar – be om att få en sponsor som kan guida igenom de 12 stegen av personlig utveckling och frigörelse från beroendet.

Om du känner dig osäker på det här med 12 steg och matberoendet, så kan vi varmt rekommendera Annica från Annicas InSpira, som själv är nykter sockerberoende, erfaren 12 stegsgängare och som rådgiver och håller introduktionskurser till de 12 stegen – Allt för att du ska få en bra grund att stå på och översättning av stegen utifrån tidigare erfarenheter med matberoende

OA – anonyma överätare

FAA – Anonyma matmissbrukare

NA – Anonyma Narkomaner

AA – Anonyma alkoholister

close