Var bor din hjärna bäst?

Människohjärnan är en däggdjurshjärna och vi delar stora delar av dess form och funktion med alla andra däggdjur på jorden.

Vår hjärna har dock de senaste 70000 åren utvecklat sig kognitivt i den yttre hjärnbarken och det vi kallar neocortex (den nya cortex). I denna del av hjärnan tänker vi rationella tankar. Bör och ska tankar kan man säga. Det är i denna delen av vår hjärna vi kan se och förstå immateriella saker – tron på gud, pengar och aktiesällskap för att nämna några. Det är här vi kan tänka framåt och föreställa oss saker som inte har hänt

Andra däggdjur har inte förmågan till dessa saker i samma grad som vi – homo sapiens.

Denna rationella delen av hjärnan är byggd ovanpå en annan del som utvecklades tidigare – Det limbiska systemet och det som grundläggande kallas däggdjurshjärnan. Denna är känslostyrd och kan inte mäta eller förhålla sig till tid. Det är därför vi i känslostormar tappar tidskänslan och kan få panik – känslan att detta varar för evigt.

Under däggdjurshjärnan finner du reptilhjärnan – den äldsta delen av vår hjärna som utvecklades tidigast och styrs av instinkter. Dessa är till stor del färdigprogrammerade i grunden och de djur där majoriteten av hjärnan är detta system, de styrs av sina instinkter från födelse till död.

Som människor så har vi alltså en hjärna som egentligen består av dessa 3 lager, byggda ovanpå varandra, och dessa har sina egna programsnurror, som många gångar går emot varandra. Rationellt vet du att spindeln inte är farligt, men känslan säger något annat och rent instinktivt så reagerar du med rädsla när den dykar upp.

Den äldsta delen av hjärnan vinner alltid! och det enda sättet du kan kommunicera med den är via känslolagren i hjärnan. Dina rationella tankar når inte dit.

Den äldsta delen av din hjärna – låt oss kalla den reptilhjärnan har alltid fokus på överlevnad. Den spejar efter fara och reagerar omedelbart om något dyker upp. Du flyr, slåss eller låtsas vara död (dvs blir handlingsförlamad).

Som del i vår överlevnadsfunktion i de äldra delar av hjärnan finns vårt belöningssystem. Det som ska belöna oss när vi gör något som är bra för vår överlevnad.

Problemet är bara att detta system kan kidnappas och gå in i ett självdestruktivt mode – Vi belönar oss själva till döds. Då kan vi säga att vi har ett beroende. Och vissa av oss har en större talang för detta än andra. Vi kan kalla det en belöningskänslig hjärna.

När vi har en sådan hjärna så kräver det extra medvetenhet att förebygga för att säkra att inte fastna i beroenden, oavsett om det är alkohol, droger, arbete, socker, mat, sex, träning, spel, pengar m.m. Ju tidigare och ju mer belöningskänsligheten får styra, ju mer växer de gamla delar av hjärnan och utvecklingen av vår neocortex står tillbaka (för neurotypiska är den i normalfallet ändå inte färdigutvecklat förrän vid ca 25 års ålder och det kan alltså också bli senare).

Om vår neocortex inte utvecklas som den ska – så blir vi också lättare känslostyrda och mindre rationella, och som belöningskänslig är detta katastrofalt då det är del i en negativ spiral som gör att vi just riskerar att belöna oss till döds.

Genom att jobba aktivt går det att vända på detta, men det kräver att du hittar där just din hjärna bor bäst. Var hittar du äkta glädje i livet och var mår du bra?

Så länge du lever ett liv fullt av stress och måsten så kommer dina gamla delar av hjärnan genom känslor och instinkt på alla sätt den kan styra dig undan från det den upplever som katastrof – att säkra att du i alla fall just nu överlever – mår bra. Och här är det väldigt lätt att falla i gamla automatiska beteenden som tex att ta till sockret, maten, alkoholen, jobbet, spelet – för en stunds distraktion och flykt.

Fundera därför på – Var bor din hjärna bäst. Vad tillfredsställer din känslohjärna så du här och nu kan koppla alla 3 – både din rationella hjärna, känslohjärnan och reptilhjärnan så de samarbetar?

Om inte du kan hitta en sådan plats i livet så vinner instinkten – ALLTID.

Här på LevaSockerfri jobbar vi med vetskapen om detta. Det betyder att vi inte bara hjälper dig att styra undan beroendet – men våra behandlingsprogram handlar också till stor del om att hitta verktygen så du mentalt kan flytta in där din hjärna bor bäst. Utan att hitta denna “plats”, så blir ditt liv med beroende en ständig kamp.

Som del av din individuella behandlingsplan så gör vi en kartläggning av dina friskfaktorer, just för att vi och du ska förstå vilka områden du behöver jobba med för att landa där din hjärna bor bäst och livet kan sluta vara en kamp mot beroendet.

Vill du veta mer om detta – boka ett 30 minuters gratis samtal

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Varukorg