Vi får ofta höra från människor i vår omgivning att man känner sig missförstådd eller i värsta fall hånad när man bett om hjälp för sitt ätbeteende. Det vill vi ändra på!
Det finns massor av forskning på att sötsaker drar i gång den belöningskänsliga hjärnan. Det skapar en hunger i hjärnan efter mer. Det är svårt att se logik som kan förklara varför vi stoppar något i munnen som vi inte tänkt oss, det bara händer och har inget med dålig karaktär att göra.
Vi behöver ställa oss upp, skjuta ut hakan och stå för hur sötsaker och processad mat påverkar vår kropp och knopp! Vi behöver enas och göra vår röst hörd, för vi har något att berätta
Det är underbart om du vill göra din röst hörd när det gäller konsekvenserna av sockerberoende och sprida kunskap om detta viktiga ämne. Tillsammans kan vi göra skillnad! Sockerberoende är ett allvarligt hälsoproblem som påverkar många människor runt om i världen och kan leda till en mängd negativa hälsoutfall, inklusive mental ohälsa, viktökning, diabetes och hjärtproblem. Det är dags att sprida denna kunskap som vi anser är alldeles för knapphändig idag.
Exempel på vad du kan göra, välj vad som passar dig bäst:
- Spela in en kort film om vad du har att säga. Din kamp, viktresa, framgångssaga eller vad som ligger dig närmast. Skicka till info@levasockerfri.se så sammanställer vi och marknadsför.
- Skicka en bild till oss så sammanställer vi ett bild-kollage där det syns att vi är många som kämpar och att sockerberoende behöver uppmärksammas
- Använd #jagharnågotattsäga #hungrighjärna #belöningskänslig #sockerberoende #vågaprataberoende
- Utbilda dig själv: Lär dig så mycket du kan om sockerberoende, dess konsekvenser och hur det påverkar hälsan. Det finns många resurser, böcker och artiklar tillgängliga som kan ge dig en djupare förståelse.
- Utbilda dig själv: Börja med att fördjupa dig i ämnet och förstå konsekvenserna av sockerberoende. Lär dig om hur överkonsumtion av socker påverkar kroppen och hälsan.
- Dela din kunskap: Använd sociala medier, bloggar eller andra plattformar för att dela information och artiklar om sockerberoende. Berätta om dina egna erfarenheter om du har några.
- Engagera dig i samhället: Delta i diskussioner om hälsa och sockerberoende i lokala samhällen, skolor eller onlineforum. Detta kan hjälpa dig att sprida kunskap och samtidigt lära dig från andra.
- Livsstilsval: Visa med gott exempel genom att ta sunda livsstilsval själv, och berätta om hur det har påverkat din egen hälsa positivt.
- Samarbete: Arbeta tillsammans med andra som delar dina mål. Tillsammans kan ni nå ut till en bredare publik och ha större påverkan.
- Utmana myter: Försök att motverka vanliga missuppfattningar om socker och sockerberoende. Förklara de vetenskapliga fakta som stöder din ståndpunkt.
- Organisera evenemang och kampanjer: Du kan planera evenemang, kampanjer eller föreläsningar i ditt lokala samhälle för att sprida kunskap om sockerberoende och dess konsekvenser.
- Stöd politiska åtgärder: Om du anser att det behövs förändringar på politisk nivå, engagera dig i kampanjer som stöder regleringar eller lagstiftning för att minska sockerkonsumtionen och främja hälsosammare alternativ.
- Håll workshops och föreläsningar: Om du har kunskap att dela, kan du organisera workshops eller föreläsningar i skolor, arbetsplatser eller andra samhällsgrupper för att öka medvetenheten om sockerberoende. Exempelvis genom en studiecirkel med boken Lär dig leva sockerfri till hjälp.
Oavsett vad du väljer att göra så ökar det kunskapen om socker, beroende och dess effekter på individen och därmed samhället. Alla insatser är lika viktiga!
Vill du hjälpa till och göra din röst hörd? Sockerfria dagen är ett perfekt forum för att påbörja denna kampanj. Spela in någon minut och berätta om din viktresa, din kamp för att få hjälp, din framgångssaga eller annat du vill dela med dig av, så kommer vi försöka nå ut och göra vår gemensamma röst hörd. Vi vill också gärna samla bilder på de klienter som vill stå bakom, så att vi på sockerfria dagen kan ha ett kollage med massor av bilder där vi visar att vi är många och att samhället behöver ta detta på allvar.
Frida, Charlotte, Jessica, Jennifer och Louise
“Den sockerfria dagen är årets event för alla kunskapstörstande människor som vill förstå hur socker och processad mat påverkar din fysiska och psykiska hälsa. Vi har samlat några av världens ledande auktoriteter inom detta område för att vi tillsammans ska öra Sverige friskare.”
Vi ser fram emot ditt bidrag som du skickar till info@levasockerfri.se
Hej jag heter Iris o är 61 år o sockerberoende o för min del så har jag haft godis glass o snacks s en tröst ngt att se fram emot (i en otrygg o traumatisk uppväxt)
Har alltid tjatat om att få ngt sött….godis tuggummi glass kaka m choklad..växte upp m kalaspuffar frostflinggor o O’boy mjölkchokladpulver….ALLT var SOCKER O ÅTER SOCKER!
Hade inte heller kontroll när jag väl började dricka alkohol så är nykter alkoholist sedan över 30 år…
Nu den 10/10 ska jag börja på ngt s heter “Resund” i Malmö en gruppbehandling för/mot hetsätande/hetsätning. Det är den 1:a o enda hjälpen s jag nu äntligen fått mot detta elände. Vill hoppas o tro att det fungerar. Mina tänder o pengar för tandvård har äv dom blivit hårt drabbade….men det ständiga självklandret, självhatet; att befinna sig/finna sig i den här fällan….dålig “karaktär” o fetma all skam s jag känt över detta i alla år är nog det tyngsta lasset….s lagt sordin på o skuggat mitt liv o s gjort att självrespekten inte finns.
Jag hoppas verkligen att hjälp fr samhället aktivt o uppsökande ska komma t skott o spridas för att (åter)upprätta o hjälpa barn o vuxna så tidigt s det bara går.
Att matbutikerna o samhällets alla dignande sockerfrestande sockerfällor sänks kraftigt o varför inte en sockerskatt s i Norge…?!
Jag skulle själv absolut kunna tänka mig att berätta om mitt livs sockerberoende. Att äntligen få kliva fram ur den egenskapade skamvrån för gott o vara en i mängden av tillfrisknande sockerberoende.
Vänliga hälsningar Iris Olofsson Kävlinge