Adventskalender, Fröknäcke

posted in: Uncategorized | 0

Här kommer en julklapp som är lite i en gråzon – om du vet med dig själv att du inte bara kan äta ett par bitar fröknäcke, men rensar hela plåten när det är nybakad, så skippa just denna lucka. För dig som fixar fröknäcke om det där lilla extra, så kan detta vara ett bra ess att ha i rockärmen för julens alla tillställningar och julbord.

Genom åren har vi experimenterat mycket men ändå fastnat för 2 olika basrecept – det ena med mandelmjöl och det andra med chiafrön och pofiber.

Teknik och baktider är samma för båda, så det är enbart olika mix av torrvara som skiljer. Om du tex inte tål mandel är pofibervarianten suverän. Både är utan gluten, ägg och mejeri.

Om du vill ha en vörtvariant till din julskinka (recept på glutenfri panering av denna får du senare), så köp en påse vörtkrydda och blanda 2 tsk i degen.

Eller använd recepten som de är och ha på julbordet till leverpastejen från lucka 2.

Fröknäcke med Mandelmjöl (2 plåtar)

Ingredienser:

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl linfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 0,75 dl olivolja
  • 5 dl KOKANDE vatten

Fröknäcke med chiafrön (3 plåtar)

Ingredienser:

  • 2 dl Solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1,2 dl chiafrön
  • 4 msk pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl KOKANDE vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 145 – 150 grader varmluft (Varmluft om 2 eller 3 plåtar ska bakas samtidigt)
  2. Blanda ihop al torrvara i stor bunke
  3. Rör i olivoljan och blanda ihop torrvaran med oljan väl
  4. Koka upp vatten – det ska vara kokande när du häller det över
  5. Rör runt med slickepott någon minut eller två – degen blir fast och släpper kanten av bunken
  6. Lägg nu ut ett bakplåtspapper på köksbänken och klicka upp hälften eller 1/3 del av degen (beroende på vilken deg du vald att göra) och lägg ett annat bakplåtspapper över.
  7. Platta nu till degen och kavla ut den mellan bakplåtspappren. Lämna några centimeters marginal till kanten av pappret åt alla håll. Blir kantarna för ojämna lyfter du det övre pappret och vikar in kanterna lite och fortsätter kavla ut tills degen är jämnt fördelat och ganska rak i kanterna.
  8. Ta bort det övre bakplåtspappret, lägg åt sidan och använd som topp på nästa plåt du kavlar ut.
  9. Använd därefter vass kniv/pizzahjul att skära ut 3 jämnt fördelade streck på långa ledden och 4 på korta ledden – nu har du 20 jämnt stora bitar av fröknäcke.
  10. Krydda tex med lite flingsalt och rosmarin eller andra kryddor du tycker om.
  11. Lyfta upp på bakplåt och lägg ut ett nytt bakplåtspapper att kavla ut nästa bit på.
  12. När alla plåtar är redo sätter du dem jämnt fördelade i ugnen i 60 – 65 minuter.
  13. Ta sedan fröknäcket ut ur ugnen och låt svalna på plåtarna. Nu är bitarna lätta att bryta isär (om de inte redan ligger klara styckvisa) och förvara torrt i plåtburk.
  14. Smaklig måltid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.