Dagen för dopparedagen är här, och vi hoppas du har laddat med våra tips till sockerfri jul, både kring maten och allt som ska hända mellan måltiderna (i stället för att sitta och trycka i dig den där aladdinasken).
Om Aladdinasken kommer fram och du känner att du VILL ha ett alternativ som funkar för din del i stället när alla sitter och proppar i sig där till Kalle Anka, så kan vi rekommendera dig att fixa grönkålschips.
- Kolla i din lokala ICA /COOP eller var du nu brukar handla. I grönsaksavdelningen finns det säket en fin bunt med färsk grönkål som du kan använda.
- Basen är en bunt FÄRSK GRÖNKÅL. Du skär bort den tjocka basen i varje blad och bryter sönder i lagom bitar (storlek som gammal 5 krona tex).
- Ta till det 2 msk olivolja som du smaksätter med några nypor salt
- Massera in den saltade oljan i grönkålsbitarna
- Låt stå och sätt på ugnen på 75 – 90 grader varmluft ungefär
- När ugnen är varm – placera ut grönkålen på 1-2 bakplåtar med bakplåtspapper (bitarna ska vara helt separerade)
- Rosta i ugnen ca 30 – 45 minuter, håll koll på att grönkålen inte blir bränt.
Om du är sugen på att testa lite andra smaker än bara salt så kan du även testa att smaksätta oljan med något av följande innan du masserar grönkålen med den
- Paprikapulver
- Pressad lime- eller citronsaft
- Pressad vitlök
- Torkade örter som tex Timjan eller Rosmarin eller annan kryddört du tycker om