Allt-i-ett kebab

Tidigare i veckan hittade min 15åring ett recept på kafta/kebab i zeinabs kitchen som hon valde att tillaga till middag. Jag bara älskade den och har anpassat till en helt mejerifri variant (kebabsåsen)

Om du vill se originalreceptet så hittar du det här

Leta fram en långpanna och sätt ugnen på 275 grader

Till 8 portioner i en standard ugnslångpanna blandar du i en skål:

  • 1,6 kg köttfärs
  • 1 stor rödlök finhackad
  • 1 kruka persilja finhackad
  • En knapp matsked av kryddblandningen 7 kryddor (mix hittar du här)
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • Svart peppar

Du kan med fördel mixa allt utan färsen i en mixer och sedan blands med färsen för hand. Älta inte färsen för mycket – den blir kompakt då, bara så kryddorna blandas jämt med köttet.

Tryck ut färsblandningen i långpannan. Ha bakplåtspapper i botten.

När färsblandningen är jämnt fördelad i hela pannan så fördelar du skivad paprika och rödlök över färsen. Du fördelar sumak över och ringlar olivolja över på slutet,

  • 2 röda paprika
  • 1 stor rödlök
  • 1 msk sumak (syrlig orientalisk krydda)
  • 2 msk olivoljaolja

Sätt in i ugnen ca 15 – 20 minuter. Avsluta en liten stund på grill (ha koll så det inte blir till kol)

Servera med sallad och denna goda mejerifria kebabsås:

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk chilisås (välj bästa alternativet du hittar gällande tillsatt socker)
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ kryddmått cayennepeppar (lägg till mer om du vill ha mer bett i såsen)
  • Saften av en halv pressad citron
  • Smaka av med salt och peppar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg