hello

Att jobba med långsiktigt förändringsarbete

Alla kan vi behöva jobba med det personliga förändringsarbetet. Och hur många gångar har du inte satt dig för att NU ska du sluta äta fel, träna mer, sova bättre – och du bestämmer sig för att så ska det bli – och så faller du tillbaka i gamla mönster igen lika snabbt som det går att snurra 3 varv runt sig själv….eller kanske inte så snabbt, men du förstår säkert vad jag menar.

En stor ögonöppnare för mig när det gäller förändringsarbete har varit boken The power of habit av Charles Duhigg (på svenska också kallad “vanans makt” – men jag tycker bättre om den engelska titeln). (länk här till boken på adlibris och som ljudbok på engelska hittar du den här.)

Det finns även en kort summering av boken här med lösningar och metodik enkelt beskrivet om du inte önskar/orkar ta dig genom varför.

När en förändring inte blir genomfört med långsiktig hållbarhet är det gärna en eller flera faktorer som har fallerat.

All förändring börjar med INSIKT i problemet – först då kan du börja agera. Att du läser detta kan peka på att du kanske redan är medveten om att du har ett problem med ditt ätbeteende

När du förstått problemet blir nästa steg VILJAN att AGERA. Hitta just din DRIVKRAFT till förändring. Om du har insikt men väljer att inte göra något åt det – så händer inget. En långsiktig drivkraft är gärna något annat än viktnedgång, tex förmågan att göra saker du inte kan idag som gör att du inte vill förlora det när du väl hittat dit.

Sedan behövs KUNSKAP – t.ex. att förstå vad, hur, orsak och verkan. Att få logik kopplat till problemet – vad fel ätbeteende faktiskt gör med dig fysiskt kan vara en sådan kunskap. Vad du ska äta en annan. Vad som trigger just dig att agera fel är också kunskap som är viktig.

och sist men inte minst – allt detta måste kombineras för FÖRMÅGA till långsiktig förändring. För att läka måste drogen bort – till detta behöver du alla de tidigare nämnda faktirerna och först då försvinner hjärndimman. Detta ger dig då kapacitet att ta tag i de underliggande problem/orsaker som hitills hållit dig fast i en ond cirkel av fel beteende.

Om någon av dessa faktorer saknas blir förändring garanterat inte långsiktig.

Så titta på ditt största behov till förändring –

  • Ser du problemet?
  • Vill du agera ?
  • Har du hittat just DIN drivkraft – ditt långsiktiga mål?
  • Har du kunskapen som hjälper dig till att utföra förändringen eller saknar du kunskap/pusselbitar?
  • och KAN du, har du förmågan att ta tag i problemet här och nu?

Om du känner att du har svårt att ta tag i detta helt på egen hand så är det lämpligt att söka hjälp. Genom våra behandlingar här på Leva Sockerfri har du möjlighet att ta tag i enstaka delar genom kursverksamhet och/eller rådgivning. Om du har insikten men känner dig maktlös inför hela uppgiften finns våra ett och två-åriga program för tillfrisknad, som adresserar alla faktorerna ovan och hjälper dig hela vägen till ett liv i aktiv tillfrisknad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg