hello

10 år som sockerfri – Fri från IBS och krånglande mage

Tidigare har Frida presenterat sig kring sin beroendeproblematik här på LevaSockerfri och vi tänkte att du också skulle få en chans att förstå var jag (Charlotte) kommer ifrån.

Min problematik sitter magen – och 1:a december 2008 gjorde jag det som skulle visa sig bli mitt sista experiment för att få ordning på en livlångt krånglande mage. Då hade jag precist läst på nätet någonstans att uteslutande av stärkelse hade visat sig ha positivt resultat på vissa med IBS, en diagnos jag hade fått och med en mage som ställd till det för mig sedan jag var helt liten.

Det blev det sista i raden av många experiment, då det var här jag skulle hitta den största nyckeln till mina magproblem. sedan har jag fortsatt skala olika lager på den löken, och det kommer jag också skriva om i senare inlägg.

En del av detta går också att hitta på Kostdoktorns sida som en av de mest lästa hälsoberättelserna från 2016

Jag är uppväxt i Danmark på 70 och 80talen. Danmark är om möjligt ett ännu större mack-land än Sverige och jag är därför uppfödd på gröt, mackor och frallor till frukost, dansk smörgås till lunch och sedan någon form av husmanskost till middag (som inkluderade en stooor andel potatis).

Som barn var jag väldigt liten och smal och hade svårt att äta – tuggade i princip maten torr och hade en konstant krånglande mage. Antingen för mycket och fort eller alldeles för sällan (alltså på toaletten).

Kan inte ens försöka räkna de gångar jag suttit på toan med magkramp eller legat på soffan/sängen i fosterställning med ont i magen och kramp.

Som vuxen ställdes diagnosen IBS och jag fick besked om att öka på fibrerna. Så nu var det att hälla inulin på den nyckelhålsmärkta yoghurten. Inte blev det bättre för det!

Nu är vi inne på 2000-talet och jag fick under tiden tre barn. Vikten smög sig på lite grann för varje gång, dock mest som trivselkilon – Och min IBS frodades. Hade dagar då jag inte kunde vara långt från toan och ibland hela veckor då det inte hände någonting alls och konstant uppblåst och gasig på det.

Jag försökte utesluta alla möjliga och omöjliga livsmedel; laktos, gluten, soja, enstaka livsmedel (tex äpple, purjolök, blomkål, lök…) och kände till slut att det inte gick att äta någonting alls – såklart skulle det jag åt vara fettsnålt och nyckelhålsmärkt.

Vändningen kom i november 2008 då jag under en googling på IBS hittade en notis om att uteslutande av stärkelse visat sig ha en bra effekt på IBS besvär.

Jag läste på lite om stärkelse i maten och kom fram till att detta skulle kräva en ganska stor omställning då det ju betyder att först och främst ta bort spannmål, pasta, ris och potatis. Och jag som älskade mina mackor och min potatis!

Jag bestämde mig för att ge det en chans och den 1 december lade jag om kosten och lovade mig själv att ge det fram till jul för att låta det ta lite tid.

Vad hände då? TRE (3) DAGAR tog det – då kände jag plötsligt att magen blev lugn och platt och inga gaser – och inga toalettproblem. Jag var fullkomligt lyrisk och samtidigt lite förbannad att ingen hade kunnat klura ut detta tidigare. 40 år av mitt liv med IBS och sedan gick det att fixa på tre dagar med rätt kost!

Vad var det jag gjorde då? I stället för stärkelserika produkter gick jag över till att fylla mer grönsaker på tallriken och äta mer av det naturligt fettet ( bytte ut nyckelhålsmärkta produkter mot fullfeta produkter). Oj, vilken god mat det blev. I början på 2009 märkte jag då att vikten började peka uppåt – det hade annars försvunnit lite kilon direkt då jag tog bort stärkelsen och lade till mer grönsaker och fettet.

Jag lade ihop två och två och kom fram till att det förstås inte var en bra kombo att äta större mängder fett och sedan också äta sockerrik mat (kunde fortfarande gå igång på lösgodiset då och då). Plockade bort sockret ut maten och vips hade jag hittat kosten jag var gjord för och mådde bra på – jag hade hittat till back to basics – vad jag föredrar att kalla artegen kost, då jag plockat bort de största livsmedelsförändringar vi lagt till vår kultur här i norden de senaste 4000 år (av den dryga kvarta millionen vi varit Jägar/samlare).

Denna kost har jag ätit sedan dess och mår prima. Min IBS är en saga blott och magen är som oftast lugn och fin.

Vad är det då jag äter ? MYCKET vegetabilier, lagom med protein (fisk, skaldjur, ägg och kött) och så äter jag det fett som finns naturligt på proteinkällorna med olivolja ringlad över salladen och maten (när stekt) stekt i smör/ghee eller kokosolja. En viss mängd mejeri har också hittat väg till magen men även det har jag minskat ner på drastiskt. När jag äter är det då fullfeta produkter.

Sockret och stärkelsen ställer till med så mycket i våra kroppar och för vissa sätter det sig i huvudet (som beroendet för Frida) och för andra ställer det till det i kroppen (som tex IBS för mig) – och för många skapar det problem i hela systemet.

Här på LevaSockerfri är vi uppmärksamma på allt detta och jobbar utifrån ett helhetsperspektiv där kroppen och huvudet hänger ihop – som en helhet.

Maten är ett fundament att bygga vidare på – men den är inte mer än 10% av lösningen. Sedan har vi allt det som kallas livet som vi ställer ovanpå matfundamentet och det är där vi behöver lägga det mesta av vårt krut. Det är där vi hittar de stora hållbara lösningarna – inte genom att enbart titta och fokusera på maten.

1 reaktion på ”10 år som sockerfri – Fri från IBS och krånglande mage”

 1. Stefan Andersson

  Jag har eakt samma bakgrundshistoria exakt som du. Felaktiga antaganden om mjölk och fibrer. Laktosfritt hjälpte en del eftersom jag har intolerans men det var det lilla problemet. Laktosfri glass hjälpte inget alltså.

  Men jag snubblade över lösningen vid ca 35 års ålder när jag tyckte att jag blev lite för rund. Jag var inte jättestor men det var några kilo för mycket. Droppade lösgodis och kakor.

  Precis som du så vips fick jag superkramper och magras en gång i veckan eller varannan nästan från varannan dag. Dessutom krymptemidjemåttet med en decimeter typ när magen inte var ballong fem dar i veckan.

  Gjorde kopplingen till socker efter ett tag och drog ned ännu mer. Sedan ännu mer i att hela tiden läsa innhåll. Numera pratar vi ibland månader utan problem. Från varannan dag i hela mitt medvetna liv. Minns problemen sedan lågstadiet

  Jag trodde i perioder när jag var liten att jag inte tålde bananer, så om jag gjorde hemma på plåt, milkshake, rabarberkräm och tuggummi. Vad är den gemensamma nämnaren? Just den kunde jag inte se som tonåring dessvärre. Nu i efterhand så är det enkelt.

  Jag satte upp en regel om max 3% sockerhalt i allt och dricker bara de allra sockersnålaste ölen. För socker i flytande form är blixtsnabbt problem..

  Det är dock svårt att köpa mat ute och bröd får man baka själv även om det blivit bättre på sista året.

  Däremot så ser jag ingen koppling till stärkelse. Äter hur mycket vetemjölsbröd som helst. Det är dock stor skillnad på fabriksbröd och hembakt. Det från fabrik är ofta sönderprocessat och stärkelsen mer sockeromformad eller något. Det märks i brödrosten hur fort köpebröd blir svart.

  Jag tål inte heller sötningsmedel och sockeralkoholer. Utom stevia även om jag än man använder det.. Vilket tog ett antal år att klura ut i tillägg. Fruktos är också mycket värre än sackaros har jag kommit på.

  I dag insåg jag att förutom sötpotatis så är också rödbeta en sockerbomb på hela 10%. Varför jag också haft problem i några dagar som jag inte riktigt fattat varför. Dwt är ytterst sällan jag inte kan räkna ut i efterhand precis när jag chansade vid undermålig information. Man lär så länge man lever.

  /Stefan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg