Veckoplanering – Struktur och enkelhet

Idag är det söndag och ut över att det är valdag idag och vi har varit och lägga våra röster, så finns det en del andra saker som vi brukar göra här hemma hos oss just på söndagar.

Dagen är vår planeringsdag – den dagen där vi ordnar så mycket vi kan inför veckan som kommer, så den kan flyta på så enkelt som möjligt.

Vi är ett hushåll på 5 personer med en hel del blandade aktiviteter under veckorna, så planering är A och O för att veckan ska fungera och vi inte behöver falla igenom matmässigt.

Under/efter söndagsfrukosten (intog idag ett par kokta ägg och lite stekta prinskorvar) får alla ge sitt input till veckan som kommer, både vad gäller önskemål om mat och planer för veckan.

Sedan sätter jag mig och lägger upp schema för veckan.

Denna vecka ser det ut såhär:

Söndag:

  • Antal : 5
  • Tid : 19ish
  • Magnus & jag fixar
  • Flankstek sous-vide med halloumi, blandad sallad (och baconaise rester från fredagen)

 

Måndag:

 

Tisdag:

  • Antal : 5
  • Tid : 20.00
  • Andreas (18år) fixar – tisdag är alltid Anderas matdag
  • Köttbullar med tomatsås och “pasta”
  • krismat för de som behöver något litet tidigare : PUMAs (paprikabåt m smör och skinka) och jag kör zucchini igenom min spiralizer och äter det som pasta till, där de andra äter annat.

 

Onsdag:

  • Antal : 5
  • Tid : 17.30
  • Sara (16år) fixar – Onsdag är alltid Saras matdag
  • Lövbiffswok – lövbiff och frysta grönsaker i wok med soja, ingefära och kokosmjölk. (ska faktiskt testa shiratakinudlar denna gång, brukar annars helt skippa och bara äta grönsaker/kött)

 

Torsdag

  • Antal : 4
  • Tid : 18.30
  • Jag fixar
  • Ugnsbakade baconlindade kycklingben med ugnsrostade grönsaker (en ide jag fick idag så recept och bilder kommer efter torsdag)

 

Fredag

 

Inköpslistan skriver jag då utifrån detta tillsammans med de saker vi ska ha till frukost i veckan och åker sedan och handlar.

Då har vi allt hemma till veckan och matplanen hänger vi på en tavla i köket så alla kan se den och vet vad som gäller

Innan jag handlar gör jag en inventering av det vi har hemma – och där hade vi bland annat massor med kål (vit/röd och spets), små färska gurkor, kycklingben, flankstek, grädde, smör, bregott, olivolja, färska kryddor, egen musli och fröknäcke, lime, lök, rädiser, ägg, grädde, kokosgrädde, ingefära, soja, senap och parmesan

Utifrån det vi hade hemma blev det som skulle handlas följande – jag gör den alltid synkad i förhållande till vilken ordning det finns i butiken – då är det mycket lätt att bara ta det uppifrån och ner:

  • Zucchini
  • Sallad (roman/mache/ruccola)
  • Broccoli
  • Paprika
  • morötter
  • avokado
  • tomater
  • citron
  • Fil, yoghurt (och tyvärr mjölk också – 18åringen vill ha det)
  • rysk yoghurt
  • gräddfil
  • shiratakinudlar (till mig) – de andra äter ett annat alternativ
  • krossade tomater
  • halloumi
  • riven ost
  • mozzarella
  • feta
  • frysta wokgrönsaker
  • vedrökt karré som pålägg
  • prinskorv
  • bacon
  • lövbiff
  • blandfärs (2kg)
  • Rekokyckling

Detta har jag fixat att handla under dagen – fylld kyl och skafferi och vi är nu redo att ta oss an veckan.

Tidsåtgång:

  • insamling av data : 30 minuter i samband med frukost
  • inventering och inköpslista: 30 minuter efter frukosten
  • handla : 75 minuter – när det passar under dagen
  • plocka in : 15 minuter

Sammantaget tar hela veckans planering och mathandling ca 2,5 timmer totalt och nu är det bara att luta sig bakåt och låta veckan komma. Även back-up planer och alternativ när andra äter sådant jag inte kan äta är lagd så det finns inga ursäkter.

Mängdmässigt ser vi till att göra så mycket att det blir mat övers så jag kan äta det till lunch i veckan också.

 

 

2 Responses

  1. Caroline

    Vad kul att se att alla barn är delaktiga. Så vill jag också ha det när mina barn blir större! När började dina barn ha vars en matdag? Lagar din 11 åring maten helt själv är helt klart imponerad av planeringen..försöker här hemma men inte alltid det funkar. Men har oftast nödplan för de tillfällena .

    • Charlotte Schön

      Vi har arbetat väldigt aktivt för att få barnen delaktiga i köket så de är nu kapabla att fixa att tillaga en middag helt själv. Matdag har de stora haft lite till och från i några år, men det är väl ungefär 18 månader sedan vi kom överens om att de ska ha var sin matdag i veckan. Till en början behövde den minsta en del hjälp, men hon har utvecklats enormt…också för att hon verkligen tycker det är kul. Nu för tiden försöker någon av oss vuxna (om vi får) finnas nära till hands för henne. Om inte annat så för att ge glada tillrop och hjälpa till att hålla undan i köket så hon kan fokusera på själva matlagningen. Alla barnen uppskattar att de kan laga mat och 11 åringen som precist har börjat med hemkunskap i skolan berättar stolt att många av de andra i klassen vänder sig till henne med frågor relaterade till att läsa och förstå recepten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.