hello

Dags att kasta nappen ?

På engelska kallas nappen “pacifier” – funderar på vad det är vi gör med våra barn och hur vi lägger fundament till ätstörningar när de blir äldre genom att låta dom förstå att en napp ger lugn och trygghet – inte bara så länge de ammar – men upp i väsentligt högre åldrar  ?

Jag är snart 50 – född i slutet på 60’talet. När jag ser bilder på mig så figurerade nappen på bilder fram tills jag blev ungefär 1 år gammal. Inbillar mig att det nog var ganska vanligt på den tiden.

Sedan tänker jag på hur mina barn använde napp när de var små (äldsta född 2000) – tror de hade napp tills de var någonstans mellan 2 och 3. Och jag minns hur det var när vi skulle hämta på dagis det där första året – barnet hade klarat sig jättebra hela dagen utan napp – och så fort vi kom för att hämta så var det nappen i munnen direkt. Nu är mamma/pappa här = trygghet = napp.

Och jag vill minnas att M och jag inte var de enda som gjorde så !

 Är detta beteende något, som vi utan att tänka på det, bygger fundament för ätstörninger och lägger ved på beroendebålet ?

Finns det en koppling/samband mellan beroende och hur vi använt nappen som barn ? Har de med beroende i vuxen ålder haft problem med att lägga nappen (alternativt tummen) på hyllan som barn ? Vad är hönan och vad är ägget i detta ? Är nappen ett tidigt symptom på beroendehjärna/ätstörningsproblematik i senare åldrar ?

Hur ser det ut i dagens samhälle anno 2017 ? Hur många barn lär sig nu i även högre ålder än 2-3 att trygghet = att ha något i munnen ?

Massor frågor och just nu inga svar – men ändå – kanske dags att släppa nappen och lära sig att leva livet i stället för att äta det ?

 

 

2 reaktioner på ”Dags att kasta nappen ?”

  1. Väldigt spännande tanke!!
    Min dotter hade napp länge, åt välling länge. Det var innan jag hade kopplat att välling är rent socker i blodet på barn.
    Idag är hon kraftigt sockerberoende tyvärr! Klart man tänker att vi till viss del påverkat det!

  2. Det “mutas” hela tiden på barn.. Vid vaccination första månaderna får de först lite sockerlag i munnen innan de sticker!! För att det är lite “bedövning”! Jo tjena! Bättre o lära barnen att detta gör ont men går över.. likadant hela uppväxten.. är man sjuk får man godis, är det bio är det godis, halloween, påsk.. belöning=godis! Helt galet i min värld..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg