hello

Mitt liv med IBS

Mitt liv med IBS och mitt tillfrisknande tänkte jag berätta lite om här. En del av detta går också att hitta på Kostdoktorns sida som en av de mest lästa hälsoberättelserna från 2016

Jag är uppväxt i Danmark på 70 och 80talen. Danmark är om möjligt ett ännu större mack-land än Sverige och jag är därför uppfödd på gröt, mackor och frallor till frukost, dansk smörgås till lunch och sedan någon form av husmanskost till middag (som inkluderade en stooor andel potatis).

Som barn var jag väldigt liten och smal och hade svårt att äta – tuggade i princip maten torr och hade en konstant krånglande mage. Antingen för mycket och fort eller alldeles för sällan (alltså på toaletten).

Kan inte ens försöka räkna de gångar jag suttit på toan med magkramp eller legat på soffan/sängen i fosterställning med ont i magen och kramp.

Som vuxen ställdes diagnosen IBS och jag fick besked om att öka på fibrerna. Så nu var det att hälla inulin på den nyckelhålsmärkta yoghurten. Inte blev det bättre för det ?

Nu är vi inne på 2000-talet och jag fick under tiden tre barn. Vikten smög sig på lite grann för varje gång, dock mest som trivselkilon – Och min IBS frodades. Hade dagar då jag inte kunde vara långt från toan och ibland hela veckor då det inte hände någonting alls och konstant uppblåst och gasig på det.

Jag försökte utesluta alla möjliga och omöjliga livsmedel; laktos, gluten, soja, enstaka livsmedel (tex äpple, purjolök, blomkål, lök…) och kände till slut att det inte gick att äta någonting alls – såklart skulle det jag åt vara fettsnålt och nyckelhålsmärkt.

Vändningen kom i november 2008 då jag under en googling på IBS hittade en notis om att uteslutande av stärkelse visat sig ha en bra effekt på IBS besvär.

Jag läste på lite om stärkelse i maten och kom fram till att detta skulle kräva en ganska stor omställning då det ju betyder att primärt ta bort spannmål, pasta, ris och potatis. Och jag som älskade mina mackor och min potatis ?

Jag bestämde mig för att ge det en chans och den 1 december lade jag om kosten och lovade mig själv att ge det fram till jul för att låta det ta lite tid.

Vad hände då? TRE (3) DAGAR tog det – då kände jag plötsligt att magen blev lugn och platt och inga gaser – och inga toalettproblem. Jag var fullkomligt lyrisk och samtidigt lite förbannad att ingen hade kunnat klura ut detta tidigare. 40 år av mitt liv med IBS och sedan gick det att fixa på tre dagar med rätt kost!

Vad var det jag gjorde då? I stället för stärkelserika produkter gick jag över till att äta mer naturligt fett och bytte ut nyckelhålsmärkta produkter mot fullfeta produkter. Oj, vilken god mat det blev. I början på 2009 märkte jag då att vikten började peka uppåt – det hade annars försvunnit lite kilon direkt då jag tog bort stärkelsen och lade till fettet.

Jag lade ihop två och två och kom fram till att det förstås inte var en bra kombo att äta större mängder fett och sedan också äta sockerrik mat (kunde fortfarande gå igång på lösgodiset då och då). Plockade bort sockret ut maten och vips hade jag hittat kosten jag var gjord för och mådde bra på – jag hade hittat till back to basics – vad jag föredrar att kalla artegen kost, då jag plockat bort de största livsmedelsförändringar vi lagt till vår kultur här i norden de senaste 4000 år (av den dryga kvarta millionen vi varit Jägar/samlare).

Denna kost har jag ätit sedan dess och mår prima. Min IBS är en saga blott och magen är lugn och fin.

Vad är det då jag äter ? MYCKET vegetabilier, lagom med protein (fisk, skaldjur, ägg och kött) och så äter jag det fett som finns naturligt på proteinkällorna med olivolja ringlad över salladen och maten (när stekt) stekt i smör/ghee eller kokosolja. En viss mängd mejeri hittar också väg till magen – då fullfeta produkter och mycket av det klassad som ost i alla dess former.

Det är också den typen av mat du hittar här på min blogg – dvs fokus på riktig mat, och det som ligger till grund för mina kurser och rådgivning om du väljer att komma till mig för sådant.

– och om du letar efter läskande desserter och mellanmåltider baserad på sötningsmedel och andra typer av ersättningsprodukter så får du leta någon annan stans än här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg