hello

Hälsosamma människor?

Hälsosamma människor?

Idag har vi varit på utflykt med ett gäng människor från olika kulturer. Arbetsskadad som jag är kan jag inte låta bli att lägga märke till folks matvanor. Första stoppet är ett café med sköldpaddor och suveränt gott kaffe enligt maken. 7-åringen ville ha chokladkaka, och eftersom det är lördag sa vi ok. Hela 1 Euro kostade kalaset. Hur som, så var det en söt tjej från Chile med på resan. Hon beställer också chokladkaka, och jag ser hur det riktigt lyser i ögonen på henne. Hon äter glatt upp hela kakan, och  7-åringen likaså.  En STOR bit!! Inget konstigt med det, det är ju vad folk gör.

Vi åker vidare och tittar på massor av sevärdheter. Lär känna våra medresenärer och har riktigt trevligt. 4 timmar senare är det dag för lunch. Jag är riktig hungrig. Äter en helstekt fisk med majonnäs och grönsaker, funkar! Generellt funkar det rätt bra att äta bra även när man inte är hemma, jag får bara vara lite extra på hugget med vad jag väljer eftersom vi mest äter ute. Det märks en del på suget, jag märker att jag får i mig mer socker än jag vill, men får hitta sätt att hantera det på.

Hur som helst, till lunch tar denna tjej från Chile in en väldigt intressant lunch, nämligen en mango. Massa socker igen alltså, inget fett alls, inga proteiner. Och det är hela anledningen till  satt jag skriver detta. Undrar om hon tycker att hon var nyttig nu? Kompensation för chokladkakan? Eller är det den söta smaken hon vill åt? Jag frågar förstås inte! Men jag tror nog att flera tänker att de gör nåt bra för sig själva när de bara äter lite och gärna nåt ”nyttigt”. I min värld kommer den där frukten göra att hon äter alldeles för mycket till middag istället och att hon dessutom får ett större sug än hon skulle få av tex min lunch. Att bli väldigt hungrig och slänga i sig maten innebär ofta att blodsockret går ner mer efter kvällsmaten än innan eftersom insulinpåslaget blir så stort. Och vad händer då? Jo, då är suget där igen och vi vill gärna ha nåt sött efter maten. Kroppen mår bäst när blodsockret är stabilt, det kan det aldrig på en mango till lunch. Mycket intressant detta tycker jag. Det finns mycket kunskap som många människor skulle ha stor glädje av.

 

PS: Ber om ursäkt för stavfel och en text som inte är särskilt genomarbetad, skriver på paddan 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg