hello

Hur styrd är du av ditt undermedvetna?

Vi människor inbillar oss att vi är logiska och rationella varelser, och så styrs vi ändå till 95% av processer vi inte har någon koll på alls.

Vissa automatiska processer är det jättebra att vi inte behöver vara engagerade i – såsom att hjärtat ska slå, du ska blinka med ögonen eller klia när det kliar.

Andra processer som att köra bil, cykla eller gå ner för en trappa är det också bra att vi lärt oss såpass bra att det hamnat i de automatiska beteenden där vi slutat fundera på vad vi gör och bara gör det.

Vad finns det annars gömt där i det undermedvetna?

Hur ofta hamnar du i en situation där du efteråt undrar hur det kunde bli så?

Personligen söker jag alltid det logiska och försöker få det jag ser och upplever att gå ihop med det jag vet. Jag ritar min karta baserat på allt det medvetna. Det omedvetna är svårt att få med där, i alla fall inte förrän vi blir medvetna om det.

Jag vill nämna ett exempel som hände mig nyligen.

Det är fredag kväll. Musiken är på och Spotify spelar blandat musik från någon okänt spellista. Min man och jag står tillsammans och fixar middag i köket. Vi pratar om veckan som gått och går och myser i köket.

Plötsligt säger jag till min man – jag vet inte varför men nu kom jag att tänka på den gamla serien snobbar som jobbar. Han tittar på mig och skrattar – Varför gör du det? Vad fick dig att tänka på dem?

Vi började dissekera vad jag tänkte på för att se om vi kunde relatera det till något vi pratat om eller något i omgivningen, men hittade inget. Sedan fastnade vi kring låten som spelades på spotifylistan. Ingen låt någon av oss kände sedan tidigare. Men – var det inte så att det i melodislingan var något som kunde påminna om signaturmelodin till snobbar som jobbar? Vi letade upp just den låten på youtube och lyssnade lite på den. Återgick till låten som spelats upp på spotify. Och där var det – några få toner som landade och lät som ett par av tonerna i introt.

Några få toner av en okänt låt skickar tankarna iväg i oväntade riktningar. Vad annars i vår omgivning pockar på vår undermedvetna uppmärksamhet och skapar oväntade tankar och känslor?

Hur ofta triggas vi eller behöver omedvetet tacka nej till saker som presenteras för oss i ljud, bild eller doft utan att vi ens är medvetna om det?

Hur ofta upplever du känslor som triggas igång av gamla program som ligger och bara behöver en blick, en gest eller ett knappt hörbart ljud för att triggas igång och skicka dig ut på en känslomässig berg-och-dalbana?

Så länge vi rusar vidare i våra beteenden utan att fundera på dem – så är det inte mycket vi kan göra åt dem heller. Vill vi förändra och utvecklas, så behöver vi förstå. Först när vi förstår kan vi ändras kurs och förändra våra ageranden.

Detta är något du får hjälp att jobba med här på LevaSockerfri. Som sockerberoende kommer du aldrig att komma vidare och kunna frigöra dig från besattheten kring maten, om inte du gör detta arbetet till en del av ditt inre arbete för tillfrisknande.

Titta runt på hemsidan här och se om inte du hittar ett arbetssätt som fungerar för dig – oavsett om du vill arbeta i huvudsak på egen hand, i grupp med träff online eller satsa på fysiska träffar – eller kombinera allt i en konkret långsiktig behandlingsplan med stöd och uppföljning i den takten just du behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg