hello

Misstänker du att någon i din närhet har problem med sockret ?

Det är otroligt så känsligt mat och kosthållning är, såhär generellt set. Det finns inte mycket som kan få oss igång som när någon annan har åsikter eller ifrågesätter vad vi äter.

Personligen har jag varit i både det ena såväl som det andra lägret – lite spridd över tiden.

Då jag lade om kosten för snart 10 år sedan fick jag många lyftade ögonbryn och undran om det här med lågkolhydratkost verkligen kan vara bra för hälsan. Ibland tror jag nästan folk satt och tittade på mig och väntade att jag skulle drutta om i hjärtattack under tiden jag åt.

Eftersom jag ändrade kosten med anledning av min IBS så kände jag själv väldigt tydligt att det här funkade skitbra – bokstavligen.

Och klart att jag blev irriterad över att andra tog sig friheten att ha åsikter om vad jag åt. Men på den tiden var jag verkligen inte ett dugg bättre själv !! i och med att jag kände att det funkade så bra var jag ju helt lyrisk och var inte sen att påpeka för någon som tog ett stort lass pasta att det där verkligen inte var bra för hälsan. vilket i sin tur såklart fick den personen att gå i försvar.

Det tog ett tag för mig att förstå att det inte funkar att missionera om kost, och efter det har jag inte försökt att påverka utomstående, annat än på direkt fråga. En annan sak är det såklart med den närmsta familjen, och där har jag verkligen fått sanna att det inte går att predika i sitt eget hus. Speciellt inte med tonåringar i huset som har alldeles egna åsikter. Det enda jag kan hoppas på är att de ändå får ett vettigt förhållningssätt med sig som de kan ta till användning när de flyttar hemifrån och ska börja ta eget ansvar.

Detta bringar mig till överskriften för detta inlägg !

MISSTÄNKER DU ATT NÅGON I DIN NÄRHET HAR PROBLEM MED SOCKRET

för ovanstående fundering kring barnen funkar ju bara om de inte har en inneboende ätstörning – som tex ett sockerberoende som kidnappat hjärnan. Om hjärnan är kidnappad så går det inte utan extraordinärt arbete att vädja till förnuftet – varken nu eller senare i livet.

Så hur ser man då varningstecken på att våra närmsta har en beroendeproblematik och inte “bara” tycker att sötsakerna/bullarna/mjölmaten är lite extra gott ?

Det har skrivits en del om sockerproblematik och barn den senaste tiden och här finns en av artiklerna

Aftonbladet : skippa sockret om du älskar ditt barn

I denna artikeln syns det tydligt att här har vi att göra med ett barn som “bara” tyckte det söta är bäst, men utan beroende. Vid beroende kommer barnet inte ge sig så lätt, om man kan säga det så.

Då jag diskuterade detta med Frida Sandin (själv sockerberoende och certifierad HAM terapeut) här om dagen sade hon följande

Jag ser väldigt tydligt på mina barn vem som har beroendehjärna och inte. När den minsta äter lördagsgodis går större delen av söndagen åt till tjat efter mer. Hittade även godis strategisk gömd mellan kuddarna i soffan idag. Ett typisk beroendebeteende. Jag gjorde själv likadant som barn. Suget är för stärkt för ett barn att hantera på egen hand

TIDIGA VARNINGSTECKEN HOS BARN (Enligt ledande beroendespecialist Bitten Jonsson)

Denna lista är sammansatt av information given av vuxna mat/sockerberoende som ser tillbaka på sin egen barndom

 • “godisråtta, kakmonster”
 • matvägrar, bara “VIT MAT”
 • Äter lite mat, men är hungrig kort efteråt och vill då ha nåt sött som frukt, flingor, mackor
 • manipulativt tänk för att komma åt “drogen”, ofta sett redan vid 5 – 10 års ålder. Gömmer och ljuger om sötsaker
 • barnet upplever sig tjock utan att vara det (tjock på insidan)
 • dåligt självförtroende/självkänsla
 • ofta magproblem (tex varierande trög mage/diarre)
 • ofta huvudvärk
 • ofta skäll, anses trög/lat/stökig
 • överaktiv

Om du kan ticka ja i rutan till fler av ovan och du upplever att du eller en närstående uppvisar (en del av) följande

 • Svårförklarade humörsvängningar
 • Dålig självkänsla/självförtroende
 • Energisvängningar (tex både rastlös och trött)
 • Övervikt/undervikt
 • Allergier/intoleranser
 • Känner sig ensam/övergiven
 • Upprepade infektioner (tex öronbarn)
 • Sängvätning

Ja så är det kanske dags att stanna upp och dra i handbromsen – om inte för din egen del så för att skaffa dig en överblick över vad din närstående sätter i sig under dagen och ta tag i det.

Känner du själv igen dig i detta – då måste du se till att hjälpa dig själv i första hand innan du kan hjälpa någon annan.

För att få ytterligare kunskap och stöd finns Bitten Jonssons bok – Sockerbomben i din hjärna 3.0 – Den kan vara en första ögonöppnare.

På Solbackens Helhetshälsa i Hjulsbro hållas olika återkommande aktiviteter för att jobba med olika skeden/aspekt av sockerproblematik

Regelbundet anordnas öppna föreläsninger om sockrets förbannelse, varningstecken och vägar framåt – kolla här för planerade aktiviteter >>.

Om du vill göra ett enkelt självtest kan du kan gå kolla här:>>

Och du kan även få ytterligare hjälp med mer detaljerat kartläggning här:>>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg