hello

När röda hund styr

Den där känslan av att inte ha kontroll över sitt eget agerande, att känna att en annan röst i huvudet styr och får dig att göra saker du VET att du egentligen inte bör göra – Den känslan är vardag för många fler än vad du kanske vill tro.

Vissa kallar det dragkampen mellan djävulen och ängelen på var sin axel, andra kallar det röda hund – eller du kanske kallar det något helt annat?

Oavsett vilket så är det jobbigt att ständigt ha “någon” som viskar söta ord i dina öron.

Känner du kanske igen något eller fler av följande?

 • Bra gjort – klart det ska firas
 • Godiset/kakan/bullen/chokladen (vilken som är favoriten) ÄR faktiskt livskvalité
 • Bara en till, det är du värd
 • Klart jag ska få ta en – alla andra kan ju
 • Det är mycket enklare att åka och handla favoriten 2 mil borta än att ställa sig och laga middag
 • Vad då problem – Det är väl bara att sluta imorron – om jag vill
 • Men jag vill ju äta det här
 • Matberoende – nej – jag hörde på tv att det inte finns
 • Det är synd om mig – klart jag ska få äta favoriten då
 • Låt maken gå lägga sig nu – så blir det fritt fram med kakburken i soffan till favoritserien
 • Starta ett bråk, så du får ursäkt att äta på det
 • Trååååkigt – kolla i skafferiet om inte det finns något där att stoppa i munnen

Svårt att säga nej när dessa tankar poppar upp i huvudet? Är det du eller något annat som styr tror du? Röda hund är fantastisk på att normalisera extrema beteenden och få dig att tro och känna att det är helt OK och något alla andra också gör.

Röda hund, eller vad du nu väljer att kalla just din lilla röst i huvudet, tänker inte på annat än här och nu. Den försöker lösa problem på det enklaste och snabbaste sätt den vet – utan att tänka på eventuella konsekvenser. Den skiter i ångesten som ofta kommer som brev på posten efteråt. – Och ångest kan man ju också äta på eller hur!

Ätandet har ju visat sig som en bra strategi under många år? ett perfekt sätt att ångestdämpa, smärtlindra, fly, belöna, straffa, underhålla och trösta.

Hur gör man då för att lugna den och få den gå lägga sig i korgen?

Viktigt är att den inte känner sig hotat. Låt mig som exempel berätta historien om Eva.

Historien om Eva och Röda Hund

Eva lever singel på landet med sällskap av sin röda hund. De är nära vänner och röda hund tar hand om Eva så hon inte känner sig ensam. Långt inne känner Eva att det är något som skaver, men hon kan inte sätta fingret på det. En kväll sitter hon och surfar och läser om en kurs i Spanien – Lär dig leva sockerfri. Det ser spännande ut. Inte för att hon behöver lära sig leva sockerfri såklart, men Eva intalar sig att det skulle vara en vecka i Spanien med trevligt umgänge och god mat, med massor matinspiration. Röda Hund snurrar runt sig själv ett varv och somnar i sin korg – här händer det ingenting just nu. Under tiden hunden sover hinner Eva boka resan och skriva det i kalendern. Röda hund upptäcker ingenting alarmerande.

Sedan närmar sig dagen för kursen. Eva packar och röda hund håller sällskap och springer runt med viftande svans. Eva och hunden åker till flygplatsen och möter upp de andra resenärerna som åker med från samma flygplats. Det råkar vara så att det även är Frida, Charlotte och Kristove, de tre kursledarna. På deras kläder står det med tryck – LEVA SOCKERFRI.

Röda hund får stora ögon, börjar bjäffa och skälla och drar och sliter i Eva. VAD HAR DU GJORT!!! Eva får panik. Hunden tittar på henne med stora bedande ögon – Men Eva, det där är ju vansinne…..det där vill vi ju inte.

Eva övervägar en stund att avstå från resan och vända hem igen, men lyckas mota bort ångest och röda hund ett litet tag och gå ombord. Nu kunde hon lämna över, i alla fall för en vecka. Där och då gick hon in i den trygga bubblan som kursen utgör och lät Frida, Charlotte och Kristove leda henne och de andra deltagarna under trygga former i en vecka, till kunskap, insikter, verktyg och stärkande i viljan att leva fri.

Röda hund var med på resan, men Eva fick verktyg till ett annat förhållningssätt till den under veckan, och det tog hon även med sig hem.

Eva fortsätter jobba med sig själv och sin röda hund i sitt alldeles egna arbetsprogram för ett hållbart liv, men resan var startskottet, och ett sådant som hon aldrig hade fått till om hon inte helt omedvetet med sina egna tanker hade lurat sin röda hund den där sena kvällen när hon läste om kursen och bokade den.

Eva mår idag bra. Hon vet att hunden är stark och att hon fortsatt behöver hålla uppe “staket” runt sig som skydd under tiden hon jobbar med sina inre känslor och programmeringar. Allt det som tillåter hunden ha kraft att styra henne. Men hon vet att det går och hon vet att det inte bara är hon och röda hund – att VI också finns där och stödjar henne på vägen.

Lär dig leva Sockerfri – Tillsammans lyfter vi dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg