Tänk dig en maskin som kör på bensin. Bensinet är bränslet som används för att drive maskinen runt och näringen är byggstenarna som används för att hålla maskinen i topptrim.

Om maskinen nu är din kropp och kolhydraterna är din energi, vad händer då med kroppen om du inte också ser till att få i dig byggstenar genom att äta protein, grönsaker och fett? Får du i dig byggstenar så du håller dig i trim? Bygger muskler? renoverar organ? Bygger nya hudceller i den takten som behövs? Eller nya slemhinnor i tarmen och magsäcken i samma takt som det gamla bryts ner? och har du byggstenar så du kan bygga signalerna som ska informera om tankar – och känslor?

Vad händer med maskinen om den går sönder i någon del och du samtidigt fortsätter ösa på med bränsle, men dåligt med byggstenar för att reparera det som gått sönder?

Bränsle som inte kan användas kommer vi spara – och inte på ett sätt som uppskattas av de flesta. Våra fettlager kan nämligen spara i princip oändligt med fett som framtida energi. Men vi tar bara av dessa lager om maskinen behöver bränslet och det inte tillförs på annat sätt. Och om maskinen står still eller går långsamt för att den inte är i toptrim, så behövs mindre bränsle.

Om du vill minska i vikt – så gäller det att få i sig all näring varje dag, så kroppen kan reparera och underhålla sig och vågar/orkar köra maskinerna för fullt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg