hello

Rotfruktsgratäng för de som tål

Det är inte alla som klarar av att äta rotfrukter. För vissa triggar detta till onödigt sug och risk för överätning eller oönskat beteende efteråt. Då fungerar inte denna rätt. Känn efter och var ärlig mot dig själv – funkar detta eller funkar det inte?

Rotfrukter bjuder annars på saker som vi gärna vill ha – här tänker vi särskild på hyaluronsyra och pektin som båda gör nytta för tex lever, tarm och hud.

Så vet du med dig själv att du kan äta vissa rotfrukter men att andra går bort, testa då att byta ut och använda de du kan i denna rotfruktsgratäng.

Maarit som själv är sockerberoende i tillfriskande har bidragit med denna. funkar det för dig också?

  • 2 st palsternackor, skalade och skivade på längden
  • 2 st morötter, skalade och skivade på längden
  • 10 st plommontomater, klyftade
  • 1 litet broccolihuvud, i mindre buketter
  • 1 st gul lök, halverad och skivad
  • 1 st röd chili, utan frön och finhackad
  • 2 cm purjolök, halverad och skivad
  • 1.5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
  • evt. 2 msk riven lagrad ost, valfritt
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör att steka i

Såhär gör du:

  1. Fräs palsternacka och morot (eller andra rotfrukter du vet att du kan äta utan att triggas) lätt i smör. Fördela ut dem i en smörad gratängform.
  2. Fräs tomater, broccoli, gul lök, chili och purjolök lätt i smör
  3. Häll grädde och en msk riven ost äver tomater, broccoli, lök och chili och låt puttra ihop någon minut.
  4. Salta och peppra efter smak
  5. Häll ¨såsen¨över palsternackan och morötterna.
  6. Strö över sista osten
  7. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg