Ugnsrostade kycklingben m blomkålsris och råstekt broccoli

posted in: Recept | 2

Bloggen här är ju till för både högt och lågt, så idag bidrar vi med receptet på en god rätt som funkar även på gröna kuren, dvs om du har Candida eller parasiter som tex. Blastocystis Hominis som du jobbar för att hitta balans med i kroppen. God, fet och mättande.

Ingredienser till 4 personer

  • 1 kg kycklingben (8 stk)
  • ½ stort eller ett helt litet blomkålshuvud (ca 1kg)
  • 250g Broccoli
  • Ruccola sallad
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk + 2 tsk supersalt (ca….smaka av så det blir som du vill ha det)
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 vitlöksklyfta
  • Smör (75g att smälta + 2 x 25g att steka i
  • Några droppar tryffelolja

Sätt ugnen på 175 grader och leta fram ett ugnsfast fat till kycklingen. Leta också fram 2 stekpannor till broccoli och blomkålsris samt en liten kastrull att smälta smör i.

Börja med Kycklingen :

  1. Smälta 75g smör på medellåg värme och under tiden du gör det –
  2. Lägg kycklingbenen omlott i det ugnsfasta fatet
  3. Blanda lika delar salt och ingefära och fördela hälften på kycklingen.
  4. Vänd på bitarna och fördela resten ut på den nya uppåtvända sidan
  5. Pensla lite av smöret på kycklingen och sätt kycklingfatet in i ugnen.
  6. Låt kycklingen gå klar där under 25 minuter

Under tiden kycklingen står i ugnen låter du resten av det smälta smöret ligga i kastrullen och håller det varmt. Om du vill kan du även bryna det – oavsett vilket, så ska du sedan använda det som sås till maten.

Blomkålsris & Råstekt Broccoli:

  1. Dela blomkålen i lagom bitar som du kan hålla i och riva grovt på ditt rivjärn
  2. Dela broccolin i munsbitar. Skär stocken i “penningar” ca 3-4 mm tjocka
  3. Salta blomkålsriset och låt står en liten stund – så lång tid det tar för dig att torrosta sesamfrön på medelvarm stekpanna.
  4. Häll av sesamfrön i en liten skål och ställ åt sidan.
  5. Hacka vitlöksklyftan
  6. Smält smör i båda stekpannorna och råstek blomkålsriset några minuter under omrörning på den ena och broccolin med lite salt och vitlök lite längre (denna också under omrörning) på den andra
  7. När riset är klart lägger du upp det i en skål och blandar i de torrostade sesamfrön, kanel och kardemumma, och den är redo att serveras
  8. När broccolin är klar (den ska ha fått sin fina mörkgröna färg och evt liite stekyta, men fortfarande vara krispig) lägger du upp den i en skål och ringlar över lite tryffelolja

Plocka ut kycklingen ur ugnen och servera med ruccolasallad, smält/brynt smör, blomkålsris och råstekt broccoli. Smaklig måltid 🙂

Totalt borde detta inte ta mer än ca 45 minuter från start till slut om du är ensam kock i köket (15 min förberedelse, 25 min i ugnen och 5 min att plocka fram och ställa på bordet).

close

2 Responses

  1. Anneli Klovsjö

    Detta var en riktigt god 😋 middag. Du blev inte proppmätt utan lagom och känna sig glad 😀 efter denna måltid.
    En riktigt trevlig lunch att dela med någon och utöka en lätt blandsallad till🤗

    • Charlotte Schön

      Hej Anneli, vi blir jätteglada när vi får återkoppling på våra recept 🙂 stort tack !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.