En av de saker som vi äter alldeles för lite av är inälver, och för många är detta förknippat med otrevliga minnen när man som barn tex tvingades äta en seg kalvlever.
Lever är dock fantastiskt näringsrikt och något vi varmt rekommenderar att ha som del av en näringriktig kost – och den kan tillagas så den blir riktigt god vill vi lova.
I tillagat kycklinglever hittar du högt innehåll av viktiga näringsämnen som Selen, A vitamin, B12, folat och B2.
Ett bra sätt att tillaga just kycklinglever är som leverpastej – fantastiskt att äta som det är eller som tillbehör till grönsaksplättar eller på ett fröknäcke (du har fått ett sådant recept bakom Lucka 8)
Till ca 6-7 dl färdig leverpastej använder vi
- 500g rå kycklinglever
- 1 paket bacon (tex icas alspånsrökta – den är renast av det ni hittar i de större vanliga butikskedjarna)
- 150g smör
- 1 vitlöksklyfta
- timjan
- 1 tsk Supersalt
- 1 kryddmått mald vitpeppar
- strimla bacon, rensa levern och lägg detta i en tjockbottnat gryta tillsammans med smöret tärnat i mindre bitar.
- värm detta på låg värme – det ska inte koka, låt i stället smöret smälta ihop med lever och bacon långsamt
- när allt smöret är smält, tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och timjan och låt småputtra ca 30 min på låååg värme. det ska bara precist bubbla och inte storkoka. rör om då och då.
- Ta grytan av värmen och använd stavmixer till önskad len konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- häll pastejen upp i glas/burkar och ställ kallt.
Eftersom det är mejerifritt, sockerfritt och glutenfritt, så kan du även äta detta om du jobbar på att minska din Candidaöverväxt
Om du vill ha något lite extra att ställa på julbordet, så ta lite av den kalla leverpastejen och vispa ihop med vispat grädde – så får du en kycklinglevermousse (skippa detta om du inte klarar av mejerier)
Hej
Kan man ta kalkon eller kycklingbacon istället?
Hälsn Lena
Hej Lena, kalkon- eller kycklingbacon går också bra.
Mvh
Charlotte