Variation med blomkål

Av kålsorterna är blomkålen min absoluta favorit, och för mig är det en grönsak som jag lärt mig uppskatta först  i vuxen ålder. Som barn tyckte jag nämligen väldigt illa om blomkål – jag tyckte den luktade fis. Oftast serverades den i buketter som var kokade helt mjuka, och det var ganska enkelt inte gott. Tråkigt att det blev så, med tanke på hur mycket gott man faktiskt kan göra med den.

Därför länkar jag här till en del av de saker jag gjort med blomkål över tid. både som huvudingrediens i maträtter och som del i “side-dishes”

Vad finns det då mer att säga om blomkålen ?

Blomkålen är del av kålfamiljen (Brassica oleracea) och innehåller många nyttigheter. Äter man den rå får man tillgång till hög halt av C-vitamin, där 100g blomkål kan bidra med nästan hela ditt dagsbehov.

Blomkålen innehåller dessutom svavel och tryptofan. Tryptofan är bra för att den är grund för vårt måbrahormon serotonin  och sömnhormonet melatonin. Svavel för att det är en essentiell byggsten som ingår i byggandet av många av våra hormoner (även serotoning och dopamin) samt måste finnas för att ingå i kroppens avgiftningssystem.

Kålen har en stor andel vattenlösliga fibrer som är jättebra för våra tarmbakterier.

En liten varning dock – den anses ligga högt i värde i FODMAP skalan så man ska kanske vara försiktig med den om man har stora IBS problem och äter enligt FODMAP.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg