hello

Kurs – Kicka igång nya året med bra mat

Onsdagens matlagningskurs blev en väldigt lyckad aktivitet där 3 generationer möttes i matlagningen.

Då en del av gästerna hade informerat om att de hade IBS/magproblematik hade vi fokus på mat som är god, näringsrik och snäll mot magen – något alla, i sanningens namn, skulle må bra av.

Detta gjorde att jag stuvade lite om i maträtternas innehåll för kvällen, så typiska födoämnen som kan ställa till det för mage/tarm uteslöts. Det betydde bland annat att den planerade rostade blomkålssoppan fick vika plats för ett gäng musslor i stället.

Då deltagarnas åldersspann var rätt så brett gällde det också att ha med något för alla smaker och förmågor. Kvällens kurs blev därför uppdelat på följande :

 • Meatza (pizza på köttfärsbotten) att tillaga för de två yngsta
 • Musslor och aioli för tonåringarna
 • och för de vuxna blev det att tillaga
  • Tom Kha Gai (Asiatisk kycklingsoppa)
  • Zoodles (pasta gjord på zucchini)
  • Broccolipesto
  • Rödkålssallad

Kvällen började kl 18 med att gästerna på bekantade sig med varandra och matvarorna jag lagt ut på bordet. Därefter berättade jag lite om varför jag vald ut kvällens rätter och hur de passar in i en bra och varierad kost som vi människor är anpassade för, med fokus på kvällens magtema.

Deltagarna delades in i lag och fick recept och korgar att lägga ingredienserna i, som behövdes för just deras maträtter. Därefter fick de gå till sina olika stationer och börja tillagningen, med instruktionen att maten skulle stå på bordet kl 20.00.

Under tiden deltagarna jobbade med maten gick jag såklart runt och gav stöd och tips om de skulle behöva det och vi pratade lite mer i detalj om de olika livsmedeln och vilken nytta de gör som del av vår mathållning.

Alla jobbade väldigt självständigt enligt de utförliga instruktioner de fick i recepten och stämningen var god med mycket snack och skratt.

Prick 20.00 var maten klar och stod på bordet, där alla kort kunna berätta om just deras rätter och hur de var tillagade.

Under tiden vi åt blev det ganska naturligt mycket snack om kost och vilka effekter man får av att äta riktig tillagad mat, där gluten och socker har plockats bort. Kl 21.00 var det uppbrott och alla tackade för sig och gav sig ut i kylan för att åka hem, och jag njöt av en stilla stund i köket med att diska och städa undan.

HappyCharlotte står nu redo för nästa kurs  med samma tema – Kicka igång året med bra mat – schemalagd till 25 januari.

Kvällens tema och rätter sammanställs när jag vet vilka deltagare som kommer och vad deras eventuella preferenser/behov kan vara.

Ses vi då ?

Kontakta mig gärna om du har önskemål om att boka specialkurs som kompis-, familj- eller jobbaktivitet. Det mesta går att lösa.

[wysija_form id=”1″]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg