hello

Citrondoftande köttbullar på kalkonfärs

Färs behöver inte bara betyda nöt- eller blandfärs. Färs går att göra på många olika proteinsorter – lamm, kyckling, kalkon,älg, lax…you name it…och ger möjlighet till mycket variation i matlagningen. Kalkonfärsbiffar fick jag ögonen upp för då Annika Lindborg serverade det på sin spakväll i lokalerna i Gärsnäs.

Häromdagen letade jag fram lite kalkonfärs från frysen som jag hittat i lokala affären för ett tag sedan. Ännu godare kan det ju såklart vara att göra sin egen färs av utvalda köttbitar, men det har jag inte testat på att göra än.

Kalkonen blandade jag med klassiska ingredienser :

  • 1kg färs (kalkon)
  • 1 dl grädde eller kokosgrädde (bra alternativ vid candida – eller så uteslutar du helt och tar i buljong i stället)
  • 3 ägg
  • 1 finhackad lök (använd gärna stavmixer)
  • 1,5 tsk supersalt
  • några drag med pepparkvarnen
  • 3 msk fiberhusk

Därtill lade jag

  • rivet skal från ½ citron
  • saften från samma
  • hackad färsk oregano

Först blandade jag ihop ägg, grädde, lök, salt och peppar. I med fiberhusk och lät stå och dra 5 minuter.

Sedan tog jag citron och oregano i och blandade runt innan jag lade i färsen och blandade väl.

Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och forma köttbullar eller biffar efter önskat storlek och tycke som du kan lägga därpå.

När du format så många att du kan fylla en stekpanna – så stekar du bullarna/biffarna i smör på ganska hög värme så de får stekyta.

Under tiden de stekar kan du forma nya som du lägger på vänt.

Lyfta sedan de stekta biffar/bullar över i ugnsfast fat eller till bakplåt (med bakplåtspapper) och låt dem steka färdigt i ugnen i ca 10 minuter på 175grader. Stek nästa batch och om alla nu får plats på stekpannan kan du låta dem steka klara på pannan eller lyfta dem in i ugnen att steka färdigt där när de väl fått bra stekyta på stekpannan.

Jag valde att äta en enkel aubergineröra med sesam och lime till mina köttbullar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg