Aubergine är en fantastisk tillgång i ett lowcarb kök (mindre än 5g kh per 100g), och vi har ofta några stycken liggande i kylen att använda på olika sätt. Den är mycket bra att använda i stället för pastaplattor i en vanlig lasagne – eller som basingrediens i en grekisk moussaka. Och så är den bra föda för våra tarmbakterier.
Som tillbehör är den fantastisk att använda till olika röror. Jag tycker om den rostade mjuka konsistensen och den nötiga smaken.
Här om dagen gjorde jag t.ex en enkel aubergineröra på 1 x ugnsrostad aubergine, 2 msk rostade sesamfrön, 1 msk sesamolja, limesaft från 1 lime och en näve färsk koriander, vilket gav en fantastisk nötig och syrlig smakupplevelse.
Att göra denna röran tar ungefär 30 min.
- sätt ugnen på 220 grader
- dela auberginen på längden och skär rutmönster på snittytan utan att skära helt igenom
- pensla generöst med olivolja och salta
- lägg auberginen i ugnen 20 minuter med snittytan uppåt

blanda under tiden limesaft, sesamolja, sesamfrön och koriander i en liten skål och när auberginen plockas ut ur ugnen låter du den stå 5 min och svalna innan du skrapar ut köttet och mosar med resten av ingredienserna. smaka av med salt och ät ljummen.

Vi testade även på att göra en stekt grönsaksröra med aubergine och paprika som huvudingrediens :

Som tillbehör till 4 personer :
- 1 medelstor aubergine
- 2 paprika
- 1 gult lök
- 1 dl olivolja/smör
- 1 påse pinjenötter (70g)
- salt/peppar
- 1 vitlöksklyfta
- timjan
- 2 msk balsamvinäger
- evt. honung
Börja med att skölja grönsakerna och hacka lök/vitlök samt dela paprika och aubergine i 1,5 x 1,5cm stora kuber.
Häll matfettet i en stekpanna och hetta upp, lägg i grönsakerna och låt steka med salt/peppar/timjan i ca. 5 minuter.
Lägg i pinjenötterna och låt dem steka med ett par minuter.
Häll på balsamvinäger och eventuellt lite honung – låt steka på låg till medelvärme i ca 15 minuter.
Servera varmt och ät.

Dessa tillbehör kan nog ätas till det mesta – jag ser att det nog kan bli en favorit till grillen i sommar. Just denna gången åt vi det till kalkon och det var en jättebra kombo.
Pingback: Citrondoftande köttbullar på kalkonfärs | Happy Charlotte