Dök ner i Myllymäkis grönsaksbok och blev väldigt sugen på att göra något annorlunda med purjolök.
Testade därför att ugnsrosta purjolöken hel och garnera med getost, rostade pinjenötter olivolja och liiiite honung.

Detta serverades som centralt tillbehör till klassikern Fläskfile m. senap/dragonsås och blev en riktig smaksensation. Jag hade tagit en liten purjolök och den räckte precist för 2 personer. Om jag gjort fler så hade detta gärna kunnat serveras som enda tillbehör till fläskfilen – dvs utan blomkålsriset.

Men här kommer receptet – som sagt – fritt taget från Myllymäkis grönsaksbok
Som tillbehör till 2 personer :
- 1 liten purjolök
- 25g pinjenötter, torrostade
- 25g getost
- olivolja
- timjan
- örtsalt (vi hade vårt eget dragonsalt)
Börja med att ansa och skölja purjolöken – och skär INTE bort botten eller toppen.
Skär ett snitt igenom löken på längden – dock utan att skära helt igenom.
Lägg purjolöken på en bakplåt och in i ugnen på 250 grader i 20 minuter.
Ute ur ugnen plockar du bort det yttersta skalet om det är helt förkolnat, skär bort botten och evt det värsta svarta i toppen. Sedan delar du purjolöken helt igenom i det tidigare längsgående snittet.
Lägg upp på fat och ringla olivolja över. Smula även getost över och fördela pinjenötterna och timjan samt örtsalt.
Servera ljummet tillsammans med fläskfile och senap/dragonsås.