hello

Internationella kvinnodagen

Alla människor har lika värde och lika rättigheter och en dag som den internationella kvinnodagen är en viktig dag till att skapa uppmärksamhet kring kvinnofrågor.

Men det känns som det går lite inflation i detta när snart sagt vilken åkomma, hitte-på-mat och annat får var sin speciella dag. Jag säger inte att kvinnodagen är dålig – men däremot opponerar jag mig mot alla dessa andra bemärkelsedagar som drar ner de frågor som på riktigt är viktiga.

Kommer denna viktiga dag t.ex före eller efter den också utmärkande specialdagen som vi kallar punchrullens dag ?

I Sverige älskar vi märkesdagar – hittade på site’n temadagar.se följande axplock av “viktiga” dagar spridda över året (taget utav 631 teman fördelat totalt över 365 dagar…) :

 • wienerbrödets dag
 • hattdagen
 • napoleonbakelsens dag
 • ostkakans dag
 • smörgåstårtans dag
 • chokladens dag
 • kladdkakans dag
 • frysrättens dag
 • nallens dag
 • potatisens dag
 • CAPS LOCK dagen
 • flourtantens dag

I min värld blir alla dessa bemärkelsedagar i stället något som skorrar och gnager med en lätt negativ klang. Vilka dagar är i rent kommerciellt syfte och vilka är för att verkligen lyfta en fråga som är viktig, på riktigt ? behöver kladdkakan verkligen en egen dag ! äter vi inte tillräckligt av denna utan ?

En dag som enligt mig har blivit lite tveksam i allt detta är tex. alla hjärtans dag. grundtanken är bra, men om det då betyder att priset på rosor ska ökas med flera hundra procent och man känner att man MÅSTE då har något gått fel. Jag har därför sedan många år tillbaka sagt till M att han får ge mig blommor vilken dag som helst på året utom den 14 februari. Jag vill bara ha blommor för att han verkligen känner för att ge dem och inte för att konventionen säger att han ska. Och det samma gäller såklart åt andra hållet.

Men – tillbaka till kvinnodagen. Uppmärksamhet är viktigt och att vi får fokus på bredden är bra, men saker blir inte sanna för att vi säger det – de blir sanna när vi agerar i enlighet med det.

Att t.ex säga “kvinnor kan” blir in min värld ett uttryck för att utgångspunkten är en framhärskande tro på att kvinnor INTE kan och att det därför behöver uttryckas för att man ska tro på det. I mitt huvud är detta en icke-fråga och inget jag behöver uttrycka, i stället agerar jag utifrån att detta är en självklarhet och inget jag behöver bevisa för någon.

Så jag ber dig – i stället för att gratulera mig på internationella kvinnodagen – så agera istället utifrån att vi alla har lika värde (om du inte redan gör det) – och det oavsett färg, kön, sexuell läggning, utbildning, nationalitet eller ålder !!

Som en del av denna kvinnodag hittade jag bilagan – Kvinnors Hälsa, som tillägg till SVD. Driven av 1,6M och 2,6M klubben och woman in red, med många prominenta kvinnliga personligheter engagerade.

Den lyfter en hel del intressanta frågor – t.ex olika initiativ till forskning kring hjärt/kärlssjukdomar utförd på kvinnor i stället för på män, då man kommit fram till att vi reagerar olika och får olika symptom. Kanon tycker jag !! Vi skiljer oss väldigt mycket åt ur många aspekt och det gör såklart att våra kroppar och psyke påverkas olika och inte kan bedömas utifrån samma mall.

En del fokus lades också på stress, med olika artiklar och annonser kring mindfulness, KBT/ACT och yoga som bra stresshantering – och även reklam för sömntäcke – hur du kan köpa ett tungt täcke som hjälper dig att sova bra genom att utlösa oxytocin – ditt eget lugn och ro hormon. jättebra !

Annat som slog mig när jag läste igenom den var att kost och livsstil utpekas som något som påverkar vår hälsa mycket – men att lösningen verkar skulle hittas i stresshantering, medicin, piller och engagement i kosmetiska frågor, och kostens betydelse som åtgärd för dålig hälsa nämns nästan alltid bara i en liten bisats, om den nämns alls.

Exempel 1 : Artikel om förebyggande av bröstcancer. Här påpekas att livsstilsförändringar kan hjälpa till att förebygga – med fokus på att motionera mera och minska alkoholintaget. Där hade jag nog förväntat mig att kostens betydelse åtminstone skulle beröras lite grann – men nej….

Exempel 2 : 5 enkla tips för ökat välmående varje dag – Där nämns kosten som en av de 5, med betoning på att det är viktigt att få i sig alla vitaminer och mineraler – wohoo !! –

– och därför rekommenderas kosttillskott 🙁

Exempel 3 – Denna faktisk lite vettig – På frågan om hur du kan göra för att förebygga stress nämns kosten som en av 6 faktorer med vikt på att man ska äta regelbundna måltider, att du mår som du äter och att jämn blodsockerkurva är bra.

Ut över detta hittade jag en pytteliten annons om mindful eating och en för en bok om hjärtvänlig mat. Och sedan var det slut på kostens betydelse som hjälp till att hitta bättre hälsa.

Detta i en bilaga på 20 (tjugo) helsidor om kvinnors hälsa!!

Det är tydligt att man vill få ut information om forskning på medicin och piller – där finns det ju pengar att tjäna – riktig mat är i det sammanhang inte lika sexigt och ingen kan tjäna pengar på det.

Att forska på kostfrågor är också bland det svåraste att göra, för i forskning fokuserar man ju alltid på att reda ut effekten av EN sak och när det gäller koststudier är det jättesvårt att avgöra – får man den eventuella effekten av det man tillfört? eller kommer effekten av det man då inte får i sig för att något annat minskades/uteslöts ?

Kosten betyder såklart inte allt – kanske inte mer än 10 – 20% av helheten, men – den är basen ifrån vilket allt annat utgår. Om det blir rätt så kan du fortfarande göra mycket annat fel som gör att det ändå inte blir bra i slutänden, men äter du fel och inte får i dig alla näringsämnen alla dagar – alltid – då brister de grundläggande förutsättningar och det spelar ingen roll hur rätt du gör i alla andra aspekt – du kommer ändå inte hela vägen fram.

Jag vill därför på denna dag hylla ALLAS lika rätt till sin kropp, sitt liv och bra hälsa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg