hello

En tanke är bara en tanke

En tanke är verkligen bara en tanke. Den har inte det minsta att göra med realitet och verklighet – förrän den omsättas till handling

Inom oss kan man prata om att det finns två olika personer – det upplevande jag’et och det erindrande jag’et

Det upplevande  jag gödas av snabba tanker som vi oftast inte ens är medvetande om. Det upplevande jaget har ingen tidskänsla och är alltid här och nu.

Det erindrande jag är den som tar in upplevd fakta och gör mening av det.  Det erindrande jag’et strävar alltid efter logik och sammanhang. Finns den inte per automatik – så skapar vi den.

Minnet har väldigt lite med verkligheten att göra varför viktiga upplevelser bör noteras/skrivas upp under tiden de upplevas. Sedan blir upplevelsen förstörd av värderingar/känslor och av att den infogas i ett logisk sammanhang.

En tanke är bara en impuls i våra huvuden som vi ofta är helt omedvetna om – men våra känslor byggs oftast på någon tankeimpuls. Det enda vi känner är känslan och ofta får vi jobba med att förstå vilken snabb tanke som faktisk satte igång känslan.

Var det en tanke placerat (dvs primat på dig) genom ett riktat budskap/doft/synintryck ? var det en tanke som skapade rädsla/sug/sorg/glädje eller känslan av otillräckligthet, eller kanske behov av att trösta/”belöna” dig själv.

Fundera bakom känslan – varför kom den ?

Ett exempel från min verklighet är att min man här om dagen berättade att han den senaste tiden alltid får en känsla av olust till asiatisk mat när han närmar sig en viss rondell på väg till jobbet. Det visade sig vid närmare granskning att denna känslan kom sig av att han omedvetet hade tagit in, att i området efter rondellen, så hade en asiatisk matkedja precist etablerad en ny restaurang – och han är inte speciellt förtjust i asiatisk snabbmat.

Men tänk om han nu hade älkkat asiatisk snabbmat – då kanske han hade blivit suuuugen just där och då i stället – helt utan att inse varför. Sedan är det lätt att, när man ser skylten för restaurangen, svänga av och åka in och tillfredsställa detta plötsliga sug.

Så därför – om du får jobbiga känslor eller sug efter något – fundera bakom känslan! Varför kom den och när du identifierat tanken – begrunda – vad är egentligen det värsta som kan hända om du avstår från att bejaka den ? Dvs låter tanken förbli just det – en tanke

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg