hello

Nyttan med grönsaker

Många av oss som någon gång har börjat på LCHF har förmodligen också ätit ganska lite grönsaker i början.

Så även vanliga “tallriksmodellare” då mycket av platsen på tallriken naturligt fylls med stärkelserika livsmedel som spannmål, pasta, ris och potatis. Dessa livsmedel är alla ganska näringsfattiga och kan därför lätt uteslutas (som vi på LCHF ju också gjort). När man då skippar detta och tittar på tallriken så är det klart att det kan se ut som det saknas något.

Vi ska inte vara rädda för det naturliga fettet. Där är det bara att äta det som kommer naturligt med de animaliska proteiner vi äter. Sedan kan man lägga till lite fet sås eller kryddsmör och ringla olivolja över salladen.

Vi behöver 0,7 – 1g protein per kg kroppsvikt och om man räknar med att ca 100g kött/fisk/fågel/vilt ger 20g rent protein så går det att räkna ut hur mycket man behöver äta per dag. Eller så struntar man i viktmått och använder handmodellen och tar en handflate med protein som del av varje måltid.

Grönsakerna då – mycket viktiga för oss.

De ska ge oss Vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytonutrienter och mjuka fibrer – det sista som mat till våra bakteriekompisar i tarmen. där behöver vi ca 500g varierade grönsaker per dag, och väljer vi ovanjordsgrönsaker blir det inte till mer än 20-30 g Kh per dag – fast vi får i oss alla de näringsämnen vår kropp behöver för att kunna sköta alla sina processer.

Vi behöver äta allsidigt av grönsakerna. Mycket mörkgröna bladgrönsaker och färgglada grönsaker också. gärna både uppvärmda grönsaker och råa, då uppvärmning förstör tex C-vitaminet, men uppvärmning frigör andra bra saker. Tex gäller för tomaterna at vi inte får tillgång till lykopenet om inte tomaten är uppvärmd.

Så en bra handregel är att se till att få in minst 10 olika grönsaker i veckomenyn och gärna också 10 olika animaliska proteinkällor. och sedan använda smör, ghee, ister, kokosfett för stekning och ringla olivolja över salladen.

1 reaktion på ”Nyttan med grönsaker”

  1. Pingback: Naturliga sätt att jobba med allergi | Happy Charlotte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg