Fläsklägg m rotmos

I måndags var en sådan dag där maten behövde laga sig själv så vad var bättre än att sätta igång crockpot’en med en fin rimmad fläsklägg. Den lades i på morgonen och fick stå 10 timmar på inställning hög och var då redo att sätta på bordet när vi kom hem.

På morgonen gjorde jag även kålrot, morot och potatis klar och ställde i gryta med vatten så det var enkelt att sätta på kok när det väl var någon hemma i närheten av spisen.

Till 5 personer hade jag

  • rimmad fläsklägg 1,8 kg (25kr kilot på ica)
  • 2 små lök
  • 1 lagerblad
  • 10 hela vitpepparkorn
  • vatten så läggen var 3/4 del täckt från början
  • 3 små kålrötter
  • 4 mindre morötter
  • 3 stora potatis
  • 1 dl grädde
  • 50g smör
  • 100g smör skirad i gryta på låg värme 10 minuter innan servering

Fläskläggen lades i crockpot 10 timmer på hög med lök, lagerblad, vatten och vitpepparkorn

Rotmoset gjordes genom att skala alla rotfrukter och dela i mindre bitar. Potatis i en gryta för sig och kålrot/morot i gryta för sig. Båda täcktes med vatten och generöst med supersalt.

Kålrot/morot fick koka 40 minuter och potatisen 20. Hällde vattnet av och allt i en gryta tillsammans med smör och grädde. Använde potatismosare till rotmosen var av önskad konsistens.

Som “grädde på moset” silade jag av vätskan i crockpot efteråt och kokade ner det lite grann. Gav en otroligt fin benbuljong helt kompakt och full med gelatin och massor GAG. Snacka om att använda allt från djuret.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg