hello

Hur du ser till att nyttja ditt må-bra hormon Serotonin på bästa sätt

Vi har en mängd signalsubstanser i huvudet som former vår personlighet. Serotonin är en av de viktiga som har stor betydelse för vårt välmående. Serotoninet kallas också vårt må-bra hormon och det utsöndras i hjärnan som en mental belöning när vi gör något som kroppen mår bra av.

Om vi får för lite/sällan belöning genom serotoninet så blir vi nedstämda och får kanske även ångestattacker.  Nedan försöker jag med en enkel illustration visa hur belöningen genom serotoninutsöndring färdas i hjärnan.

 

För bra produktion och nyttjande av ditt må-bra hormon Serotonin är det många faktorer som spelar in – och allt hänger ihop.

90% av ditt Serotonin byggas i tarmen av dina tarmbakterier.

Hur mår magen ? Hur mår din tarmflora ? Har du rätt tarmbakterier så du bygger serotonin i tarmen?

Äter du byggstenar så kroppen/bakterierna kan producera serotonin?

Får du t ex i dig bra med aminosyran Tryptofan en grundsten till serotoninet? Får du även i dig rätt (mängd) byggmaterial som vitaminer och mineraler ?

Sedan så har vi Progesteronet, serotoninets receptor i hjärnan.

Detta är ett könshormon som byggs av kolesterol. Kolesterol bygger kroppen själv – men bara om den får byggstenarna för det. Fettsnål kost ger dåligt med byggstenar till progesteronet (och andra kolesterolberoende hormoner/proteiner som kortisolet och mycket mer)

Tex så är kortisolet vårt stresskydd och kroppen fokuserar på stresshantering i första hand, dvs vid stress kommer kroppen fokusera på att bygga kortisolet i första hand och det minskar möjligen mängden progesteron i kroppen

Artificiella könshormoner som gestagen påverkar också kroppens eget byggande av progesteron. Gestagen sägs bara fungera för livmodern och ska inte ha effekt/användning utanför denna…Men hur blir det om detta eventuellt minskar progesteronproduktion för andra delar av kroppen ? – tex din receptor för serotonin…

Har du bra omega3/6 balans så det finns omega3 tillgängligt i din hjärna så alla dina signalsubstanser kan nå fram med sina signaler ?

Många faktorer som kan spela in om du känner dig nedstämd. Så – Om du känner dig låg och nere – Börja då med att fundera på om du ätit dåligt med grönsaker, fågel och/eller fisk ? har det varit fettsnålt (evt med mycket lightprodukter). Är du stressad ? Tar du preventivmedel med gulkroppshormonet gestagen ?  Och hur mår magen ? Fungerar den som den ska eller har du problem med uppblåst mage och mycket gaser ?

Det kan kanske vara en förklaring!! och att göra något åt det kanske också kan vara en lösning !!

2 reaktioner på ”Hur du ser till att nyttja ditt må-bra hormon Serotonin på bästa sätt”

  1. Charlotte Schön

   Hej Kalif, vi har många hormoner som samspelar kring vårt mående. Serotonin är lugn och ro hormonet, oxytocin är närhetens hormon, dopamin är vakenhet, kicken i livet, endorfiner är smärtlindring m.m. gemensamt för alla är att kroppen bara bygger dessa till oss om vi ger den en anledning. Hormoner/signalsubstanser är kvitto på något vi gör – och gör vi inget för att må bra, så fokuserar kroppen på annat.

   Var det ett svar du kunde använda?

   MVH
   Charlotte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg