Hur du ser till att nyttja ditt må-bra hormon Serotonin på bästa sätt

Vi har en mängd signalsubstanser i huvudet som former vår personlighet. Serotonin är en av de viktiga som har stor betydelse för vårt välmående. Serotoninet kallas också vårt må-bra hormon och det utsöndras i hjärnan som en mental belöning när vi gör något som kroppen mår bra av.

Om vi får för lite/sällan belöning genom serotoninet så blir vi nedstämda och får kanske även ångestattacker.  Nedan försöker jag med en enkel illustration visa hur belöningen genom serotoninutsöndring färdas i hjärnan.

 

För bra produktion och nyttjande av ditt må-bra hormon Serotonin är det många faktorer som spelar in – och allt hänger ihop.

90% av ditt Serotonin byggas i tarmen av dina tarmbakterier.

Hur mår magen ? Hur mår din tarmflora ? Har du rätt tarmbakterier så du bygger serotonin i tarmen?

Äter du byggstenar så kroppen/bakterierna kan producera serotonin?

Får du t ex i dig bra med aminosyran Tryptofan en grundsten till serotoninet? Får du även i dig rätt (mängd) byggmaterial som vitaminer och mineraler ?

Sedan så har vi Progesteronet, serotoninets receptor i hjärnan.

Detta är ett könshormon som byggs av kolesterol. Kolesterol bygger kroppen själv – men bara om den får byggstenarna för det. Fettsnål kost ger dåligt med byggstenar till progesteronet (och andra kolesterolberoende hormoner/proteiner som kortisolet och mycket mer)

Tex så är kortisolet vårt stresskydd och kroppen fokuserar på stresshantering i första hand, dvs vid stress kommer kroppen fokusera på att bygga kortisolet i första hand och det minskar möjligen mängden progesteron i kroppen

Artificiella könshormoner som gestagen påverkar också kroppens eget byggande av progesteron. Gestagen sägs bara fungera för livmodern och ska inte ha effekt/användning utanför denna…Men hur blir det om detta eventuellt minskar progesteronproduktion för andra delar av kroppen ? – tex din receptor för serotonin…

Har du bra omega3/6 balans så det finns omega3 tillgängligt i din hjärna så alla dina signalsubstanser kan nå fram med sina signaler ?

Många faktorer som kan spela in om du känner dig nedstämd. Så – Om du känner dig låg och nere – Börja då med att fundera på om du ätit dåligt med grönsaker, fågel och/eller fisk ? har det varit fettsnålt (evt med mycket lightprodukter). Är du stressad ? Tar du preventivmedel med gulkroppshormonet gestagen ?  Och hur mår magen ? Fungerar den som den ska eller har du problem med uppblåst mage och mycket gaser ?

Det kan kanske vara en förklaring!! och att göra något åt det kanske också kan vara en lösning !!

close

2 Responses

  • Charlotte Schön

   Hej Kalif, vi har många hormoner som samspelar kring vårt mående. Serotonin är lugn och ro hormonet, oxytocin är närhetens hormon, dopamin är vakenhet, kicken i livet, endorfiner är smärtlindring m.m. gemensamt för alla är att kroppen bara bygger dessa till oss om vi ger den en anledning. Hormoner/signalsubstanser är kvitto på något vi gör – och gör vi inget för att må bra, så fokuserar kroppen på annat.

   Var det ett svar du kunde använda?

   MVH
   Charlotte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.