hello

Julskinka med en twist

Jag börjar från början – I söndags tillagade vi årets julskinka och den blev JÄTTEGOD.

Skinkan köpte vi rimmad från Franzens Ekokött här i Hjulsbro och då vet vi att det är från djur som har levt ett bra liv och fått en snabb död (så får vi fixa till en god sås som gör djuren rättvisa…).

Skinkan var på drygt 2.5 kilo och kokades några timmer i vatten med 5 nejlikor, 2 lagerblad, 5 hela kryddpepparkorn, 1 grovhackad lök och 1 grovhackad liten morot. Den låg i det småbubblande vattnet till den optimala innertemperaturen på 71 grader.

Efter kokningen fick den svalna lite och jag plockade bort nätet och skar bort den tjocka mjuka svålen och lade svålen åt sidan. Den skulle jag experimentera med (och där kom twisten – testa INTE på samma sätt hemma hos dig själv…..)

Vidare med skinkan – Vispade upp en äggula med 1 tsk dijonsenap och penslade det på den ljumma skinkan. Tog 3 msk solrosfrön och mixade till grovt mjöl och dryssade över den penslade delen. Därefter in i ugnen 13 minuter på 250 grader tills den var fint griljerad.

Sååå saftig och god, och den var suverän att äta till middag i söndags – med mitt goda fröknäck,e lite smör och en skiva ost till.

Sedan till experimentet. Svålen såg ju så fin ut att jag tänkte att det måste jag försöka rosta i ugnen så jag kan få den där spröda svålen som fläsksvål ju kan vara.

Ugnen fick stanna på 250 grader och jag lade svålen på ett fat in i ugnen med den mjuka fettsidan uppåt – för att smälta undan lite av det innen jag skulle vända på den och rosta svålsidan.

Jag har inte koll på tiden men plötsligt sade det POFF och ugnen blev alldeles rökfylld. När jag öppnade hade fettet exploderat över hela ugnen och röken bara vällde ut och runt i HELA huset.

Ut med svålen och vädra – och på måndagen fick jag storstäda ugnen…..

Inget dåligt som inte är bra för något…nu har vi en fin och skinande ren ugn….

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg