Gör dina egna kyckling nuggets – glutenfrita

En ständigt återkommande favorit i vårt hem är dessa goda nuggets med italienska smaker.

Nuggets är enkelt förklarat kycklingbitar “panerade” med riven parmesan, salt och peppar och sedan förstekt i smör på stekpanna och efterstekt i ugn tills de är klara.

Till det kan man äta en hemmakokt tomatsås, zucchinipasta och/eller sallad.

De bästa nuggets får du från Bjärekyckling, Rekokyckling eller annan kyckling som har fått växa långsamt och över längre tid än den vanliga industrikycklingen (som i genomsnitt är dryga 30 dagar gammal när den går till slakt).

Vi föredrar att skära kycklinglårfilé i bitar (2-3 bitar per filé) och använda den storleken. Behåll gärna skinn och fett på kycklingen. det blir bara ännu godare.

Det bästa sättet att börja – om du vill äta med tomatsås – är med tomatsåsen

till 4 personer :

  • 700g krossade tomater (2 x 350g ica eko i tetrapack tex)
  • 2 pressade vitlöksklyfter
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • En handfull hackad färsk eller 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk supersalt
  • ½dl olivolja
  • 1 msk koncentrerad tomatpuré (min favorit är mutti)
  1. Börja med att hacka lök och vitlök
  2. Stek i gryta med olivoljan till löken är glansig utan färg
  3. Häll i krossade tomater och tomatpure och låt koka upp.
  4. Tillsätt salt och och basilika och låt koka på låg värme under tiden du tillagar dina nuggets

Nuggets till 4 personer :

  • 700 – 800g kyckling utan ben
  • 200g parmesan – fint rivet
  • 2 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk supersalt
  • några drag med pepparkvarnen
  • smör att steka i
  1. Riv parmesanosten fint på rivjärn
  2. Ta fram 2 djupa tallriker
  3. Knäcka äggen i den ena, lägg i 1 msk vatten och vispa upp för hand med en gaffel.
  4. Lägg riven parmesan, salt och peppar i den andra djupa tallriken
  5. Skär kycklingen i bitar – kycklinglårfilé kan lämpligen delas i 2-3 bitar beroende på storlek
  6. Vänd först kyckling i ägg och sedan i parmesan.
  7. Lägg bitarna att vänta på skärbräda tills alla bitar är vända i först ägg och sedan parmesan
  8. Smält smör i stekpanna och lägg några av bitarna på pannan att steka på medelhög – hög värme (vi har en spis som går halva steg upp till 9, och stekar på 7 ½)
  9. När undersidan har fått stekyta vändas kycklingbitarna och får gyllenbrun stekyta på andra sidan
  10. Sätt ugnen på 150 grader och lägg kycklingbitarna i fat att eftersteka i ugnen
  11. Addera evt smör på stekpannan och lägg på en ny omgång kyckling.
  12. Fortsätt så till alla kycklingbitar har stekyta och sista satsen kan steka färdigt på stekpannan. När de är klara är de i ugnen också klara.

zucchinizoodles hittar du här om du vill äta det till.

Annars går det alldeles utmärkt att servera nuggets och tomatsås på en salladsbädd och sedan bara ha lite morot, tomat och gurka till. Mycket barnvänligt 🙂

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg