Om du inte testat den italienska färskosten Burrata så kan jag rekommendera att du gör det.
Burrata är samma typ av ost som mozzarellan – alltså en semifärsk ost. Burrata är dock syrligare och krämigare, so om man tycker det är gott – så är den väldigt mycket bättre än en vanlig mozarella (och lite dyrare).
Hittills har jag bara hittat den färsk i handel lokalt i Italien eller på bättre restauranger här eller tex i amsterdam, men nu har Zeta lanserat en som finns i vanliga affärer här i sverige (tex. vår lokala ICA). Den finns i 2 utgåver – naturell eller med tryffel. Jag har testat båda och de är mumma.
Här om helgen gjorde vi ett tillbehör där vi först långbakade halverade körsbärstomater i ugnen och sedan smulade över tryffelburrata och basilika strax innan servering. Det var inte sista gången vi gjorde det kan jag säga.
Sötman från de semi-torkade körsbärstomater harmonerade mycket väl till den syrliga och krämiga burratan – och tryffelsmaken gav det där lilla extra.
Till 4 personer :
- 250g halverade körsbärstomater
- 2 tunt skivade vitlöksklyftor
- Några kvistar färsk oregano
- En nypa salt och peppar
- 2 msk Olivolja
- 1 paket tryffelburrata
- En näve basilika
Lägg de halverade tomater med snittytan uppåt på en bakplåt med bakplåtspapper som visat på bilden ovan.
Fördela vitlöksskivor och oreganokvistar över. Fördela salt och peppar och droppa sist olivoljan över det hela.
In i ugnen 2-3 timmar på 75 grader.
Låt tomaterna svalna och lägg dem på ett serveringsfat. Smula burrata över – vänd runt, och lägg ut färska basilikablad på topp
Funkar suveränt som förrätt eller som tillbehör till en grillat köttbit.