I snart 100 år har det sagts att vi ska vara försiktiga med saltet om vi vill snälla mot hjärtat och vårt blodtryck.
Om man äter mycket chips, hel och halvfabrikat och dricker mycket läsk då kanske man ska vara försiktig med vad man annars saltar med – ut över det som finns tillsatt från fabriken så att säga. Ytterligare salt ovan på mycket sån kost kan nog i allra högsta grad ställa till det, men att skylla på saltet i denna låtsasmat som grundorsaken till hjärt/kärl problem och högt blodtryck känns väl lite tveksamt – Det är mycket annat i den skiten som skapar problem.
I artikeln här står mycket mer om saken och även en direkt rekommendation att sluta äta industrisaltet och i stället göra ett eget blandsalt på oraffinerade saltsorter som himalaya-, havs- och örtsalt.
Precist sån mix som du kan köpa färdigblandat i vår webshop 🙂, antingen 200g, 400g eller 1000kg
Eller så blandar du själv. Det brukar gå att hitta i de flesta välsorterade livesmedelsbutiker – använd tex
- Urtekrams oraffinerade havssalt (grått i färgen)
- Herbamare örtsalt
- och himalayasalt från tex falksalt
Då kan du salta med gott samvete och det smakar även mycket bättre.
Om du har lyckan att ha färska örter i din trädgård kan du även göra ditt eget speciella örtsalt. Jag har testat att göra det på det oraffinerade havssaltet och mortlat med t.ex torkat dragon eller torkad salvia från den egna örtagården. Suveränt att krydda maten med, speciellt fisk och kyckling.