Lax i paket

Nu när sparris finns billigt i affären kan vi varmt rekommendera att göra denna rätt som tillagas i ett paket i ugnen.

Servera med en aioli och/eller basilikamajonäs och en grön blandat sallad och middagen är komplett.

Lax i paket ska ha 20-25 minuter i ugnen och har ca 15 minuters förberedelsetid innan dess. Du tillagar så här:

INGREDIENSER till 4 personer

  • 600 g färsk lax i ett stycke (eller 4 bitar) – skinn och benfritt
  • 500g sparris
  • 2 citroner (rivet skal och saft av en och skivor av den andra)
  • 50g smör
  • Supersalt
  • Vitpeppar
  • en kruka basilika
  • 2 dl majonäs – antingen Garant eller Hellmans real mayo, eller så gör du den själv
  • Sallad – tex ruccola, mache eller annan blandat grön sallad

ARBETSMATERIAL

  • Ugn – 180 grader varmluft eller 200 konventionell
  • 2-3 bakplåtspapper
  • Ugnsfast fat eller ugnsplåt
  • Osthyvel till smöret
  • Kniv till att skära citron
  • Rivjärn till riven citron
  • Mixer att mixa basilika och majonäs

Gör så här

  1. Börja med att lägga ut bakplåtspapper omlott i det ugnsfasta fatet/ugnsplåten. Du vill att det ska bli så stort att du kan vika änderna in över sparris och lax och få ihop sidorna så det bildar ett stängd paket (lättare än det låter)
  2. Skölj och torka sparrisen
  3. Bryt av den träiga delen i botten
  4. Lägg sparris ut i en rad på bakplåtspappret
  5. Salta och peppra lätt
  6. Se till att plocka bort skinnet från laxen och lägg den ovan på sparrisen
  7. Ringla citronskal och citronsaft över laxen
  8. Salta och peppra
  9. Fördela citronskivorna över laxen
  10. hyvla smör och fördela överst på paketet
  11. Vik in änderna av bakplåtspappret över laxen och gör samma på längden
  12. Om du inte får ihop det så det stannar kvar, så kan du ta steksnöre och binda om eller silikonsnören som du ser på bilden att jag använde
  13. In i ugnen 20 – 25 minuter – om du vill vara säker på att den är klar – använd stektermometer och ta ut när den är 48 grader i mitten
  14. Under tiden Laxpaketet är i ugnen så förbereder du salladen och majonnäsen
  15. Majonnäsen gör du enklast genom att ta basilikakrukan och enkelt skära bort nedre delen. sedan tar du stjälkar och blad och lägger i en mixar tillsammans med en rejäl klick majonnäs. Mixa och blanda med resten av majonnäsen och du får en härlig fin grön och smakrik basilikamajonnäs att äta till din lax i paket.

SMAKLIG MÅLTID

close

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Shopping Cart