hello

Lucka 12, stöd från närstående för den självläkande människan

Idag öppnar vi Lucka 12, och Friskfaktor nummer 4 för den självläkande människan – nämligen stöd från närstående.

No man is an island, ensam är inte stark och andra liknande klicheer säger väldigt mycket om dagens tema.

En sockerberoende (eller vilket beroende som helst) har fullt upp med att hantera sin skit och behöver stöd från omgivningen för att inte det ska bli ytterligare en faktor som försvårar.

Den sockerberoende är duktigt på att slå på sig själv och behöver inte att andra också gör det.

Så har du närstående? – som familj, vänner, boende i samma hushåll eller andra konstellationer med människor som betyder något för dig, och där deras stöd och förståelse för dina utmaningar skulle vara till hjälp?

Har du berättat för dem vilka utmaningar du har?

Vet de om att du behöver stöd från dem?

Tror du de skulle visa förståelse om du berättade?

Om du inte kan svara ja på dessa 3 frågor gällande dina närmsta – fundera då på vad som skulle hända om du berättade. Och om du inte kan få det stöd du behöver därifrån – Hur kan du få stödet från andra.

Är relationen så negativ att du faktiskt skulle behöva bryta den – om inte för alltid, så åtminstone för stunden?

Att våga berätta brukar oftast ge positiva överraskningar. Vi är väldigt duktiga på att måla upp katastroftänk i våra huvuden och vi är också väldigt duktiga på att ta beslut på andras vägnar, utan att ge dem chansen att faktiskt bli en del av lösningen.

Våga berätta och visa dig sårbar – skammen brukar vara det som håller tillbaka, men om du vågar släppa den, så kan du också släppa in andra som du behöver för att få ett yttre stöd att luta dig åt. Ett extra panser, som hjälper dig att stå emot, om din egen motivation dippar för stunden.

Om du kan säga att du har människor kring dig som stödjer dig i dina utmaningar och val, och att dina närmsta inte motarbetar dig – då kan du bocka av denna faktorn som stöd i din läkning.

Om du saknar en flock som förstår dig – sök upp den – Hitta sockersystrar och bröder i gemenskapen. Du kan tex. hitta den här på LevaSockerfri – i våra grupper på sociala medier eller som del i vår behandlande gemenskap, men det finns också andra runt i vårt fina långa land – om du vågar dig på 12 stegsgrupper eller söker dig till några av våra sockerterapeutkolleger.

För andra luckor o kalendern kan du kolla här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg