Pumpan är för de flesta något man karvar ut på halloween och inget man förknippar med mat. det finns dock många ätbara pumport – och de är inte bara ätbara – också goda.
Hokkaidopumpan, spagettipumpan och butternutpumpan är 3 pumpor som ofta kan hittas i mataffären och som är fina att tillaga, och det med mycket variation (och med väldigt låg kolhydrathalt)
Här kommer ett förslag på en god och frisk soppa på butternutpumpan.
Eftersom vi främst ska äta vår mat och inte dricka den, så blir den väldigt god och med tuggmotstånd om du lägger till knaperstekt bacon och torrostade solrosfrön.
Börja med att ta fram en gryta, stavmixer, kraftig kniv och följande ingredienser
- 1 medelstor butternutpumpa
- 3 stora schalottenlök
- en stor vitlöksklyfta
- ingefära efter smak
- supersalt
- 2,5 dl kokosgrädde (gärna garant lila tetrapack)
- 0,5 liter buljong (gärna egen kycklingbuljong för buljongens goda egenskaper, men annars fungerar det också smakmässigt med kycklingfond)
- 2 lime
- 0,5 citron
- Smör
Börja med att med kniven skära bort skalet på pumpan. Grovhacka lök, vitlök och pumpa (utan trådarna och kärnorna från mitten)
Fräs allt några minuter på medelvärme i en rejäl klick smör (tex 50g) i grytan.
Häll på buljong och kokosgrädde tillsammans med grovhackad ingefära och salt. Koka till pumpabitarna är mjuka (testa med gaffel eller sticka den ska gå igenom utan motstånd).
Mixa till slät soppa med stavmixer. Pressa lime och citronsaft i och låt koka upp. Om du vill fetta upp soppan ytterligare kan du blanka av med 25 – 50g smör (dvs smält ner smöret i soppan) och smaka av med salt.
Servera med knaperstekta bacontärn och torrostade solrosfrön för god tuggmotstånd. Bon appetit.
För mer recept kolla på LevaSockerfri, där kan du även hitta information och kunskap om hur maten kan ställa till det för en belöningskänslig hjärna, samt vad du kan göra åt det.