hello

Ryggbiff på älg med bästa rödvinssåsen till

Det finns inte mycket jag tycker om med hösten – men det finns några få ljuspunkter.

 • Fina höstdagar med klar blå himmel och krispig luft är fantastiska dagar
 • Och så är det jaktsäsong och det blir tillgång till härligt viltkött i alla dess former !!

Dvs att vi på hösten skjuter och äter djur som levt ett bra liv i skogen och som ätit den födan som finns naturligt för dem  – om inte personen som har jaktmarken har fylld på med spannmål för att göra viltet fetare…..

DET är i alla fall många gångar bättre än att äta de omega6-fyllda industrikossor, grisar eller kycklingar som finns tillgängliga året om i detaljhandeln.

I de bästa av världer skulle vi ta hand om naturen och äta det som finns i harmoni som del av jordens naturliga kretslopp. Vi skulle satsa på att köpa enbart får de producenter/bönder som vårdar ett öppet landskap genom att föda upp kor, krisar och höns ute och på naturbete och komplettera detta med de viltlevande djuren vi 8eller andra jägare) kan fånga i säsong. Vi skulle sluta med den stora industritillverkningen av (GMO) spannmål, soja och majs och återgå till mer småskalig odling av naturliga grödor som våra kroppar känner igen och mår bra av.

Vi har vant oss vid att allt ska finnas tillgängligt alltid året om – oavsett om det gäller frukt, grönsaker eller kött. Låt oss i stället återgå lite mer till att äta närproducerat och det som passar för säsongen.

Som ett exempel på detta blev lördagens middag en älgstek med rotfruktsgratäng (rest från fredagen faktisk) och så satsade vi på att få till en riktigt smarrig rödvinssås till detta.

2016-11-19-18-22-05

 

Jag tog hjälp av såsbok nummer 1 i vårt hem – Myllymäkis såser, då denna har et oslagbart recept på rödvinssås att utgå ifrån som bas. sedan blir det ju alltid variation på det beroende på vad som finns hemma och vad man känner för 🙂

I alla fall – till såsen denna gången tog jag:

 • 100g rökt sidfläsk – tärnad
 • 6 små finhackade schalottenlök (det behövs massor)
 • 1 kvist Timjan + 1 tsk avstjälkad
 • 5 dl rödvin
 • 1/2 liten rödbeta i tärn
 • 1/2 lagerblad (inte mer då smakar såsen gryta)
 • 1 tsk sherry (eller rödvinsvinäger)
 • 6 dl buljong – där använder jag vilken som helst benbuljong jag har hemma (här blev det 4 dl kyckling och 2 dl kalv/lamm). Om inte du har det ta då 6 dl kalvfond med 1 tsk soya iblandat. Du får då inte ett naturligt tillskott av gelatin/kollagen med såsen
 • evt. supersalt, peppar
 • 25g smör att blanka såsen av med

Börja med att steka upp lök och rödbeta lätt. häll i sidfläsk, timjankvisten, lagerblad och rödvinet.

koka på medelvärme tills ca 1 dl vätska återstår och tillsätt buljongen.

koka upp igen ett par minuter och sila nu såsen

koka ner såsen på hög värme från de ca 7 dl du har till ca 4 dl

blanda i timjan och sherry/vinäger

Blanka av med smöret (dvs smälta ner smöret)

Om du tycker den är tunn kan du reda såsen med tex arrowrot utrörd i kallt vatten eller med en sked mandelsmör om du har det hemma.

Smaka av med salt och peppar – förmodligen behövs ingen 🙂

Älgen gjordes enkelt SousVide – kryddat med salt och peppar och i vattenkärlet efter frukosten och klart till middagen på kvällen.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg