För snart 2 veckor sedan var jag på en helgkurs i Stockholm, där Bitten Jonsson – Sveriges främsta expert inom sockerberoende, pratade om den senaste forskningen kring hjärnan och beroende.
Att lägga denna kunskap ovanpå tidigare erfarenheter kring beroende har verkligen varit en ögonöppnare för en “normis” som jag.
Ingen säger till en alkoholist eller narkoman att hen ska hantera sitt beroende genom att utsätta sig för en dos av det 3 – 5 gångar per dag. Där är det ganska tydligt och lätt att förstå, att för att bli kvitt beroendet och bli normalfungerande igen, så måste man ta avstånd från drogen.
Matberoende, oavsett vilken ätstörning man har (socker, bulimi, anorexi, binge eating disorder…..), är på så sätt den värsta sorten beroende, då vi ju måste äta för att leva och därför tvingas utsätta oss för problematiken flera gångar per dag.
Därför behövs otrolig styrka, mental kraft och strategier för att faktisk lära sig leva med sin ätstörning – you’re in it for life – så att säga.
Maten är tyvärr också den första eventuella problematiken vi utsättas för – Det finns ingen med vett i sitt huvud som säger åt en 5 årig att röka en cigg, dricka en hutt sprit eller snorta lite kokain, men sockret och mjölet, det utsätt vi för mycket tidigt.
Hjärnan har ETT belöningscentrum och det är där alla stimulanser landar. Om jag som individ har en beroendehjärna som kickar 1000fald när jag får en drog första gången – så är det stor risk i samhället idag att denna första kicken vi får, blir på socker (eller det vita mjölet).
Då funkar det inte att säga att viktproblematik beror på dålig karaktär och viljestyrka, att det handlar om kalori in versus kalori ut, när drogen konstant driver individen att ta nästa shot. – Och nej alla har inte beroende, men tillräckligt många för att det ska vara ett stort märkbart problem både för många individer och som samhällsproblem.
Vi sitter fast i jojobantningens fälla – ner lite och upp det samma och lite till, resulterande i ännu sämre självkänsla och ökat tröstätande.
Om du känner igen dig i detta – tänk tillbaka – har du ett minne av första gången du åt just din drog ? hur kändes det då ? och är det denna känslan du jagat sedan dess ?
Det blir såklart viktigt att ta avstånd från det som triggar dig – oavsett vad det är, och för många blir LCHF då ett sätt att hantera detta, då LCHF ju naturligt tar bort de triggande element ur kosten.
Är man normalfungerande eller har det man kallar ett skadligt bruk (tröst-/belönings-äter utan beroende bakom) så kan det räcka att lägga om kosten – men då ska det vara en fråga om livsstilsändring och inte en metod att sänka vikten med, för då är man ju snart tillbaka – fångat i jojobantningens fälla.
Har du ett matberoende – så måste drogen du triggar på såklart bort som nummer ett, men det räcker inte med det. Själva beroendet måste också adresseras och du måste skaffa dig strategier och verktyg för att handskas med det. Annars landar du snabbt i misslyckande och nytt drogande för att det inte gick att stå emot.
Sök hjälp – Det går inte att bekämpa sockermonstret helt själv – i alla fall inte långsiktigt.
Att läsa sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson kan vara en bra start för att komma till insikt med problematiken. Att haka på FB gruppen sockerbomben i din hjärna ett annat sådant bra verktyg. I grupp blir man starkare. Att skvallra på “röda hund” kan hjälpa till att förminska den och stå emot bättre.
Ut över det så finns ett antal olika alternativ för vidare hjälp i processen att leva ett sockerfritt liv – ställen du kan vända dig till för utbildning/avgiftning och vidare arbete med strategier och verktyg för att hålla sockermonstret borta – trots det faktum att du måste äta mat ett antal gångar per dag.
På Bittens hemsida hittar du bra tips om vart du kan vända dig för att få till en sockerutredning (SUGAR) så du kan förstå om du har ett skadligt bruk eller är en “sugaraddict”.
Ett av dessa bra alternativ är vi på LevaSockerfri här i Linköping, där vi jobbar för att hjälpa fler ut ur sockerberoendet. Vi håller regelbundet kurser för sockerberoende med unikt stöd till ett liv vidare som “nykter” sockerberoende.
Här får du under några späckade dagar vara med om följande :
- Föreläsningar i beroende
- Föreläsningar i näringsfysiologi och vad sockret gör i kroppen
- Kunskap/insikt kring dina egna triggers
- Kunskap/insikt kring dina egna varningssignaler
- Biokemisk reparation, enskild samtal
- Enskild coachning samt coachning i grupp
- Socker- och glutenfri mat serverad vid alla måltider
- Matlagningskurs – inspireras att laga drogfri mat
- Enklare övernattning (vi rekommenderar att du övernattar – men inget krav)
- Du kommer dessutom utarbeta din egen personliga matplan att ta med hem för de närmsta veckor